Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no. Foto: Jørn H. Moen.
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no. Foto: Jørn H. Moen.Vis mer

Helt sant!

Ikke bli moralistisk når små barn blir store diktere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hei Jesper, jeg lurer på hvordan det er best å reagere når barna lyver? Jeg har en datter på fire år som har begynt å skjønne at voksne ikke er allvitende, og at hun kan skjule ting for oss og fortelle ting som ikke er sant. Det er jo en naturlig utviklingsfase, spørsmålet er hvordan jeg svarer når hun åpenbart lyver?

Det kan dreie seg om alt fra en ivrig fantasi: «På rockekonsert, da spiller man høy musikk. Og så får man rockeringer. En gang var jeg på rockekonsert med mormor. Da fikk vi rockeringer begge to.» Eller: «De som er døde ligger under jorda. Også svømmer de rundt under jorda og samler inn blomster. En jeg kjenner gjør det. En gang var jeg med ham å svømme under jorda.» Da pleier jeg stort sett å svare noe enkelt : «Det var en spennende historie». Men historiene kan være mer foruroligende:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn