- Helt utrolig at vi kom oss uskadd unna

Tusenvis følger blogg fra 1. verdenskrig, 90 år etter.

«VI HADDE EN NY, forferdelig periode denne uka», skriver den britiske soldaten William Henry Bonser Lamin i et brev datert 11. juni 1917.

Han var en av de rundt 350 000 soldatene som deltok i slaget ved Messines-høyden i Flandern i Belgia under første verdenskrig.

Angrepet mot høyden, som tyskerne hadde kontrollert i tre år, var en historisk, tre uker lang offensiv.

Britene plasserte 455 tonn sprengstoff i tunneler som de hadde gravd under de tyske skyttergravene. Minene ble detonert samtidig, om morgenen 7. juni.

10 000 tyske soldater ble drept, og dette ble regnet som den største menneskeskapte eksplosjonen så langt i verdenshistorien.

Smellet skal ha blitt hørt så langt unna som i London og Dublin.

WILLIAM LAMIN, kalt «Harry», skrev brev til sin bror og søster der han fortalte om kamphandlingene.

 «Vi mistet mange menn, men vi klarte å komme oss til det stedet vi hadde blitt bedt om å erobre. Det var forferdelig. Jeg er uskadd, ble begravd og kastet omkring, men har det ganske bra nå og håper å forbli slik.»

«Troppsjefen ble drept, og kapteinen vår også, helt utrolig at vi kom oss uskadd unna», skriver Harry videre i brevet han sendte fire dager etter det historiske bombardementet.

DE PRIVATE BREVENE fra den britiske frontsoldaten har blitt hentet fram i lyset igjen, mange tiår etter at de ble skrevet.

Harrys barnebarn Bill Lamin har startet bloggen WW1: Experiences of an English soldier, hvor han legger ut bestefarens brev fortløpende, på dagen 90 år etter at de ble sendt fra fronten.

I brevene forteller Harry om sine opplevelser i skyttergravene, om dagliglivet ved fronten og om krigens grusomheter. 30-åringen forlot kone og barn for å dra i krigen, og post til og fra slektningene hjemme i England var en viktig oppmuntring for soldaten.

- Det er mange som forteller hvor ivrige de er etter å høre hvordan det går med Harry, sier Bill Lamin til nyhetsbyrået Reuters.

- De blir hekta, som om dette skjedde akkurat nå. Folk sitter og heier på en kar som satt midt i det for 90 år siden, forteller han.

Den middelaldrende IT-læreren fant bestefarens brev i en skuff da han var gutt. Seint i 2006 bestemte han seg for å gjøre dem om til en blogg.

BILL LAMIN NEKTER å avsløre hvilken skjebne Harry møtte i krigen:

Om han ble drept ved fronten eller om han kom seg trygt hjem til familien i den lille byen Ilkeston i Derbyshire.

Svaret må senest komme kort tid etter 11. november i år. På denne dagen i 1918 ga Novemberrevolusjonen makten til en ny tysk regjering, som signerte en våpenhvile - og stoppet krigen på vestfronten.

Brevene legges ut på bloggen i samme tempo som de ble sendt fra fronten, og leserne får ikke vite noe om Harrys utvikling før det legges ut nye brev.

Kuriøst nok faller dagene i 2007 på samme ukedag som de gjorde i 1917, dermed får leserne følge Harrys krigsopplevelser nøyaktig da de skjedde. Men 90 år senere.

Lamin har dessuten lagt ut krigsdagboken til bestefarens bataljon «9th Battalion of York & Lancaster Regiment», slik at leserne kan holde seg oppdatert på utviklingen ved fronten selv i de periodene hvor Harry ikke sendte brev hjem til England.

DE SISTE BREVENE som foreløpig er lagt ut, er datert til 30. desember 1917. Harry befinner seg ved fronten i Montebelluna, nord for Venezia i Italia. Dit ble bataljonen forflyttet etter å ha kjempet blodige kamper ved Messines (Mesen), Passchendaele og Ypres (Ieper) i Belgia.

Harry takker broren Jack for en boks med kjeks han har fått tilsendt, og uttrykker sorg over at sønnen til en bekjent hjemme i England har blitt drept i krigen.

I brevet til søsteren Kate forteller han om nattekulden i Italia, og spør etter nytt om barna og slektningene hjemme.

Innholdet i brevene handler mye om bekymring for hvordan det går med familien i England, men gir også små glimt av hvordan det oppleves å delta i krigen.

I ett av brevene er flere dødstall strøket ut med blyant, sannsynligvis sensurert av post-kontrollører i den britiske hæren.

BLOGGEN HAR VÆRT GODT BESØKT, og etter flere medieoppslag er det nå rundt 20 000 besøkende innom nettsiden hver dag.

- Leserne får innta rollen som Harrys familie, og opplever den samme usikkerheten. De vet ikke når det neste brevet kommer, eller om det neste brevet vil være et telegram fra Hæren der det meddeles at Harry er drept ved fronten, forteller Bill Lamin til BBC East Midlands.

Da Bill var 12-13 og fant brevene hjemme, ville moren hans kaste dem.

- Men ved å legge dem ut på internett nå, kommer de på et vis til nytte igjen. Å lage bok av brevene ville vært en åpenbar løsning, men jeg syns ikke det var en spesielt spennende tanke, sier IT-læreren i et intervju med radiostasjonen BBC Radio 4.

- Brevene er helt vidunderlige, syns jeg. Jeg føler virkelig med ham når han skriver. Og det er fremdeles følelsesladd for meg å lese disse brevene. Jeg trodde egentlig dette bare skulle bli en akademisk øvelse - å få lagt ut tingene på internett og se hva som ville skje - men jeg blir virkelig dratt med tilbake 90 år i tid, avslutter Bill Lamin.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

HARRY LAMIN: Frontsoldaten Harry skrev brev hjem til familien. Nå legger barnebarnet hans brevene ut på nettet fortløpende, på dagen 90 år etter at han sendte dem.
VESTFRONTEN: Her, ved Ypres i Belgia, kjempet Harry i flere historiske slag. Barnebarnet nekter å avsløre om han overlevde krigen, men på dette tidspunktet i 1918 var Harry forflyttet til fronten i Italia.
ETTER SLAGET: Dette brevet til broren Jack er sendt få dager etter at Harry deltok i slaget ved Messines.
POPULÆR BLOGG: På bloggen «WW1: Experiences of an English Soldier» kan leserne følge skjebnen til en soldat under første verdenskrig.
KJÆRLIG HILSEN: Bursdagskort sendt fra sønnen og niesen hjemme i England, da Harry fylte 30 år i skyttergraven. Teksten lyder: «May many birthdays yet be yours to know. And countless blessings future years bestow.» Barnebarnet Bill vil ikke si hvordan kortet kom tilbake til England igjen.
I SKYTTERGRAVA: Tusenvis av frontsoldater skrev brev hjem til familien. Og tusenvis av familier mottok telegram om at deres kjære hadde falt i krigen.
SAVN: Mange av Harrys brev handler om sønnen Willie og niesen Connie - og hvordan de klarte seg. Connie hadde en form for cerebral parese, og Harry uttrykker glede over at hun har begynt på skolen.