GODT BEVOKTET: Et stort, hemmelig nettverk anklages for statskupp i Tyrkia. Senest i går ble 30 personer arrestert i forbindelse med saken, 86 er allerede tiltalt. Og når anklagene omfatter forsøk på statskupp er det ingenting å si på sikkerhet utenfor rettssalen. FOTO: REUTERS/OSMAN ORSAL/SCANPIX
GODT BEVOKTET: Et stort, hemmelig nettverk anklages for statskupp i Tyrkia. Senest i går ble 30 personer arrestert i forbindelse med saken, 86 er allerede tiltalt. Og når anklagene omfatter forsøk på statskupp er det ingenting å si på sikkerhet utenfor rettssalen. FOTO: REUTERS/OSMAN ORSAL/SCANPIXVis mer

Hemmelig nettverk ville felle regjeringen

I tidenes politiske thriller i tyrkisk rett, sitter kriminelle, militære og journalister på tiltalebenken.

EN DAGBOK, EN PSYKOPAT, rester av den kalde krigen og et politisk spill uten sidestykke. Dette er noen av ingrediensene i det som kalles «århundrets sak» i tyrkiske medier.

Rettsaken mot 86 angivelige medlemmer av det hemmelige, supernasjonalistiske nettverket Ergenekon pågår i disse dager i Istanbul. Både politifolk, militære generaler, personer fra den kriminelle underverden, advokater, journalister og akademikere sitter på tiltalebenken, ifølge Human Right Watch.

De er anklaget for flere drap, opptøyer og kupp-planer mot den sittende regjeringen. Noen av dem risikerer livstidsstraff.

Men la oss ta det fra begynnelsen...

UNDER DEN KALDE KRIGEN dannet flere europeiske land hemmelige nettverk, hvis mål var å bekjempe kommunismen ved en eventuell sovjetisk invasjon. I Tyrkia ble nettverket kalt Ergenekon, etter stedet en kjent myte vil ha det til at landet oppstod.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn