GODT BEVOKTET: Et stort, hemmelig nettverk anklages for statskupp i Tyrkia. Senest i går ble 30 personer arrestert i forbindelse med saken, 86 er allerede tiltalt. Og når anklagene omfatter forsøk på statskupp er det ingenting å si på sikkerhet utenfor rettssalen. FOTO: REUTERS/OSMAN ORSAL/SCANPIX
GODT BEVOKTET: Et stort, hemmelig nettverk anklages for statskupp i Tyrkia. Senest i går ble 30 personer arrestert i forbindelse med saken, 86 er allerede tiltalt. Og når anklagene omfatter forsøk på statskupp er det ingenting å si på sikkerhet utenfor rettssalen. FOTO: REUTERS/OSMAN ORSAL/SCANPIXVis mer

Hemmelig nettverk ville felle regjeringen

I tidenes politiske thriller i tyrkisk rett, sitter kriminelle, militære og journalister på tiltalebenken.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

EN DAGBOK, EN PSYKOPAT, rester av den kalde krigen og et politisk spill uten sidestykke. Dette er noen av ingrediensene i det som kalles «århundrets sak» i tyrkiske medier.

Rettsaken mot 86 angivelige medlemmer av det hemmelige, supernasjonalistiske nettverket Ergenekon pågår i disse dager i Istanbul. Både politifolk, militære generaler, personer fra den kriminelle underverden, advokater, journalister og akademikere sitter på tiltalebenken, ifølge Human Right Watch.

De er anklaget for flere drap, opptøyer og kupp-planer mot den sittende regjeringen. Noen av dem risikerer livstidsstraff.

Men la oss ta det fra begynnelsen...

UNDER DEN KALDE KRIGEN dannet flere europeiske land hemmelige nettverk, hvis mål var å bekjempe kommunismen ved en eventuell sovjetisk invasjon. I Tyrkia ble nettverket kalt Ergenekon, etter stedet en kjent myte vil ha det til at landet oppstod.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn