Hennes familie former Midtøstenes framtid

Dagbladet.no møtte Rabab al-Sadr (61).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TYR:(Dagbladet.no): - Gjennom tusener av år har våre familiemedlemmer sittet i fengsel eller dødd som martyrer. Gjennom historien har vår oppgave vært å hjelpe de svake og fattige, sier Rabab al-Sadr til Dagbladet.no. Vi sitter i den sør-libanesiske byen Tyr med en representant for den sjiamuslimske adelen.

HUN ANSER SEG SELV som direkte etterkommer etter profeten Muhammed.

Hun er datteren til den legendariske Sadr al-Din Sadr, som ledet sjiamuslimenes kamp mot britene i Irak på 20-tallet. Hun er søsteren til imam Musa al-Sadr, den åndelige inspirasjonskilden til de militære bevegelsene Hizbollah og Amal.

PROFETEN Muhammed skal en gang ha sagt at «jeg og min familie er som et tre i Paradiset, med grener ned til denne verden. De som tar tak i grenene finner veien til Gud.»

Men da Dagbladet.no prøver å håndhilse på Rabab al-Sadr blir vi bryskt avist.

- Vi hilser ikke slik i vår kultur, sier den eldre damen, som tilgir Dagbladet.no den uhøflige gesten og gir oss en audiens likevel.

Fra sitt store hovedkvarter rett utenfor byen leder hun velferdsstiftelsen Imam Sadr-stiftelsen i Sør-Libanon. Ti tusenvis av mennesker er avhengige av tjenestene deres. De driver skoler, familieplanleggings-programmer og opprettet to mobile sykehus da Israel trakk seg ut av området i 2001.

HISTORIEN TIL RABAB AL-SADR begynner et helt annet sted - i Qum, Iran. Det er stedet Muhammeds datter Fatima etter sigende ligger gravlagt og stedet ayatollah Khomeini ledet sin muslimske revolusjon fra i 1979.

Hennes familie former Midtøstenes framtid

Rabab flyttet til Libanon da hun var femten. Her adopterte hun broren imam Musa al-Sadrs politiske og humanitære prosjekt. Da broren forsvant under en reise til Libyia i 1978, tok hun over ledelsen av stiftelsen. I dag står al-Sadr-stiftelsen for mange av de viktigste velferdstilbudene i regionen.

EN AV DE MEST INNFLYTELSESRIKE familiene i den muslimske verden har stor påvirkningskraft. Hva slags løsning ser de på konfliktene i Midt-Østen?

- For imam Sadr (broren red.anm.) var det viktigste å slåss for verdigheten til alle mennesker uavhengig av deres tro, kjønn eller nasjonalitet, sier Rabab. Selv tror hun en fredlig løsning i Midtøsten er avhengig av at USA trekker seg ut av Irak og trekker sin støtte til Israel.

- USA forsøker å skape en sekterisk krig mellom sjia- og sunnimuslimene. Denne konspirasjonen kommer ikke til å lykkes, sier Rabab.

Da Dagbladet.no spør henne om Israel kan spille en positiv rolle i regionen rister hun bare på hodet.

- Israel har ingen framtid i regionen, sier Rabab.

For agendaen til Sadr-stiftelsen er det heller ingen tvil om. På spørsmål om hva det viktigste elevene lærer på skolen, svarer Rabab: «Å kjenne sin Gud».

- Deretter må de lærer å elske og beskytte sitt land, sier al-Sadr.

FORSVINNINGEN TIL MANNNEN som de kristne kalte «Libanons Rasputin» og sjiamuslimene regnet som sin frelser, Imam Musa al-Sadr, er fortsatt et åpent sår for den sjiamuslimske befolkningen i Libanon. Forsatt er det uklart hva som skjedde med Rababs bror da han forsvant under en tur til Libyia i 1978. Noen tror han fortsatt lever og venter på hans hjemkomst, men flertallet mener diktatoren Muammar Gadaffi fikk ham myrdet.

- Libanon og de andre arabiske landene sviktet i å presse Gadaffi til å fortelle hva som hadde skjedd, sier al-Sadr, som ønsker en internasjonal undersøkelse av det som mest sannsynligvis var et politisk mord.

Rabab har ingen tro på at de sekteriske kampene mellom sjia- og sunnimuslimer skal spre seg til Libanon.

- Men vi er en del av den samme regionen. Og det som skjer i Irak og Palestina påvirker vårt liv her, sier Rabab.

FOR I VESTEN forbindes ikke Sadr-navnet først og fremst med fred. Den radikale sjialederen Muqtada al-Sadr er i dag en av USAs farligste motstandere i Irak. Han leder den berømte Mahdi-militsen som kontrollerer den sjiadominerte bydelen Sadr City i Bagdad - oppkalt etter faren.

Muqtada al-Sadr, er svigersønn av storayatollahen Mohammad Baqir al-Sadr og sønn av storayatollahen Mohammad Sadeq al-Sadr - begge to fettere av Rabab al-Sadr.

Rabab tror likevel de fleste forbinder al-Sadr-navnet med fred.

- Imam al-Sadr (broren red.anm) ville skape Libanon om til et eksempel for hvordan man kan leve sammen i fred - uavhengig av kjønn og religion, sier Rabab.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SVIGERBROR OG FETTER: Den legendariske storayatollahen Mohammad Baqir al-Sadr var Rababs fetter og svigerbror. Han ble drept av Saddam Hussein i 1980.
BRORENS MORDER? Rabab al-Sadr ønsker en internasjonal undersøkelse av det som mest sannsynligvis var et politisk mord på broren.
<B>MEKTIG FAMILIE: Sadr-slekten er en av Midtøstenes mest innflytelsesrike. Dagbladet.no møtte familiens mest kjente kvinnelige medlem - Rabab al-Sadr. Veggmaleriet ved siden av viser hennes bror Musa al-Sadr (i midten) sammen med Hizbollah-leder Hassan Nasrallah (nederst) og Irans øverste leder Ali Khamenei (øverst).
FORBILDE: Her ser vi Hizbollah-leder Hassan Nasrallah foran et portrett av broren til Rabab - imam Musa al-Sadr.
FAMILIENS SORTE FÅR? Den radikale sjialederen Muqtada al-Sadr er i dag kanskje en av USAs farligste motstandere i Irak og det mest kjente medlemmet fra Sadr-slekten i Vesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer