DIVA UTE ALDER: Henny Moan mener hun kunne vært tusen år. Eller kanskje tyve. I følge fødseslattesten fyller hun 80 til uka. Foto: Jørn H. Moen

Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
DIVA UTE ALDER: Henny Moan mener hun kunne vært tusen år. Eller kanskje tyve. I følge fødseslattesten fyller hun 80 til uka. Foto: Jørn H. Moen Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Henny Moan fra «De dødes tjern»: - Jeg hadde en opplevelse med en ung mann i tyveårene her forleden

Da Henny Moan (79) ble skuespiller, holdt hun knærne godt sammenpresset i møte med teatersjefene. Nå fyller hun 80, og kan finne på å forelske seg i en tyveåring.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det var i 1963 de fant huset. Et rødmalt, falleferdig kråkeslott på en bakketopp i skogkanten av Bærums simpleste strøk. André Bjerke mente det var skjebnen. Ikke bare lå huset i en gate med navnet Bjerke i, husnummeret var akkurat det samme som hans alder.

De ble henrykte både han og Henny Moan, så henrykt ble Henny at hun gikk inn i hagen, satte seg på huk og tisset. For å markere revir.

Kråkeslottet troner fortsatt under høye furutrær. «Er du der? Jeg skal bare låse opp», sier stemmen fra innsiden. Og så står hun der. Med en sky av lyse, små krøller rundt et ansikt som har gestaltet de fleste av teaterscenens store kvinneskikkelser. En pensjonist med kalenderen fylt opp, og et hode der tanker og replikker kunne fylt den ene forestillingen etter den andre. Hun bor her alene nå, har gjort det siden 70-tallet. Hun sier hun er minst tusen år. Noen ganger bare tyve. Så smiler hun med rosafargede lepper.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn