Her ble 61 skolebarn bombet og drept

Først nå forteller mange av Laksevåg-barna sine historier om de alliertes bombing i 1944.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ MORGENEN 4. oktober 1944 døde 61 skolebarn ved Holen skole. Barna var så vidt i gang med skoledagen da luftvernsirenene gikk klokken 09:05.

Så kom bombeflyene.

140 bombefly slapp 1432 bomber, og i løpet av en kort morgenstund var den største enkeltkatastrofen i Norge under 2. verdenskrig et faktum.

Målet for bombingen var tyskernes ubåtbunker i Nordrevågen på Laksevåg. Totalt ble 193 mennesker drept under den allierte bombingen.

STORE DELER AV LAKSEVÅG ble fraflyttet etter angrepet. Mens bombeangrepet var over på under et kvarter, har traumene for mange vedvart hele livet.

Først nå forteller mange av Laksevåg-barna historiene sine til forskere.

Laksevåg-prosjektet ledes av Dagfinn Winje som er førsteamanuensis ved avdeling for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, og har lang erfaring med traumeforskning.

DEN FØRSTE DELEN av prosjektet ble gjennomført i 2007. Da fylte deltakerne ut skjema om sine opplevelser og om de psykiske symptomene. I fase 2 som er i gang nå, foretar Winje et klinisk psykologisk intervju om forekomst av mer komplekse reaksjonsmønstre, og kartlegger ofrenes mestringsstrategier gjennom årene. Fase 3 vil omhandle måling av kroppslige reaksjoner som kan være knyttet til hendelsene i 1944.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer