Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Her blir han skutt

Attentatmannen ville kapre Jodie Foster ved å drepe Ronald Reagan.

- KJÆRE, JEG GLEMTE Å DUKKE, sa Ronald Reagan da kona Nancy kom på sykehusvisitt. Han var blitt skutt og gjentok ordene til en fordums bokser mens han lå der i halvsvime. Kula som traff 70-åringen gikk inn armhulen og passerte nær hjertet. Gjerningsmannen avfyrte seks ganger mot presidenten. Han brukte en revolver med Devastator-kuler som egentlig skulle eksplodere. Det fungerte ikke.

Presidenten var på vei ut fra Hilton Hotel i Washington der han hadde deltatt på en konferanse da John Hinckley Jr. (25) angrep. Klokka var halv tre den 31. mars 1981. Det er 25 år siden i dag. Hinckely haddet stått og ventet på presidenten sammen med pressekorpset. Presidenten smilte, gikk mot den ventende limousinen og svarte på pressens spørsmål. Da slo revolvermannen til, bare en og en halv kilometer fra Det hvite hus. Han fikk avfyrt seks skudd på tre sekunder.

Secret Service-agent Tim McCarthy kastet seg foran presidenten, og falt mot bakken etter et skudd i magen. Jerry Parr, også fra Secret Service, tok tak i presidenten og puffet ham ned bak den åpne bildøra. Rett etterpå traff en kule det skuddsikre vinduet.

Den siste kula traff presidenten. Den gikk inn i armhulen og inn i brystet. Han kjente smerten, men trodde det var det kraftige dyttet som gjorde vondt. Han snudde seg mot Parr og spøkte:

- Son of a bitch, du brakk ribbeinet mitt.

DET VAR HYSTERISKE TILSTANDER på åstedet. Sirener ulte og politi og Secret Service sprang rundt.

McCharty lå blødende på fortauet med fingrene på såret på magen der kula traff. Ikke langt unna kjempet politimannen Tom Delahanty med smertene. Han var truffet i nakken. På bakken lå pressesekretær James Brady. Han var den første som falt, med ansiktet i fortauet og blod strømmende fra såret over det venstre øyet. Han fikk alvorlige hodeskader og ble livstruende skadet.

John Hinckley Jr. ble raskt lagt i bakken og arrestert. Han fortsette å avfyre det tomme magasinet til de fikk fatt på hendene hans. Mordforsøket ble filmet.

I kaoset trodde man først at presidenten ikke var truffet. Han ble raskt sendt av gårde i den skuddsikre bilen. I bilen viste det seg at han var truffet. Det var en rikosjetterende kule som traff ham da han ble puffet inn i limousinen. Reagan ble kjørt til George Washington University Hospital og operert. Han hadde mistet mye blod, og fikk blodoverføring. Han ble lagt på operasjonsbordet for å fjerne kula.

- Vær så snill og fortell meg at dere alle er republikanere», sa Reagan klar for operasjon.

- I dag er vi alle republikanere, svarte sjefkirurg Joseph Giordano, som til vanlig var liberal demokrat.

USA VAR I SJOKK. Oscar-utdelingen ble usatt, akkurat som Hinckeley hadde forutsatt, og børsen stengt.

Det var 17 år siden John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas. Reagan hadde bare sittet i 69 dager. Visepresident Bush reiste til hovedstaden fra ranchen i Texas, mens utenriksministeren i Det hvite hus, Alexander Haig mente han hadde makta i landet, avslørte senere frigjorte opptak.

Ronald Reagan kom seg imidlertid raskt, særlig til en mann i hans alder å være. Han ble gjenvalgt til en ny periode fire år etter. Han ble 93 år gammel. Han døde etter lang tid med Alzheimer i 2004.

Han var USAs eldste president, og også den lengstlevende.

RIKMANNSSØNNEN John Hinckley ble siktet for drapsforsøket. Han slet med psykiatrisk sykdom, og han fortalte at det var for å imponere skuespilleren Jodie Foster han hadde skutt. Han var besatt av filmen «Taxi Driver»(1976) og så den igjen og igjen.

Han identifiserte seg med rollefiguren Robert de Niro hadde i filmen, som var besatt av å beskytte Iris, den 12 år gamle prostituerte som Foster spilte.

I mai 1980 fikk han vite at Foster hadde begynt på Yale. Han meldte seg opp i et fag og trålte landet rundt for å være nær henne. Han klarte å få kontakt med henne to ganger, og innbilte seg etter dette at en stor happening måtte til, slik at han fikk den fulle oppmerksomheten hennes.

Den morgenen han slo til mot Reagan skrev Hinckley brev til Foster der han fortalte at han håpet han kunne imponere med det han skulle gjøre.

Tidligere hadde han fulgt etter president Jimmy Carter av samme grunn. Faren hans, John Hinckley Sr., var oljemagnat, og en av støttespillerne ved Reagans valgkampanje i 1980.

I juni året etterpå ble han kjent ikke skyldig på grunn av sinnssykdom. Han ble henvist til psykiatrisk sykehus.

James Brady, som legene lenge fryktet for livet til, ble lam og havnet i rullestol. Han startet siden som våpenaktivist og arbeidet sammen med kona for å redusere våpenbruken i USA. Han og kona grunnla Brady Center to Prevent Gun Violence.

John Hinckeley bor ennå på St. Elizabeths Hospital i Washington. Han er fortsatt opptatt av Foster, og fikk på ulovlig vis tak i en bok om henne i 2000. I 2003 fikk han for første gang møte foreldrene uten oppassere.

Men han vant aldri Jodie Fosters hjerte, som han håpet drapsforsøket ville hjelpe ham med.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DRØMTE OM JODIE:</B> Drapsmannen var besatt av Jodie Foster som spilte den 12-år gamle prostituerte Iris i filmen Taxi Driver.
FIKK VÅPENLOV OPPKALT ETTER SEG:</B> James Brady ble våpenaktivist etter skytedramaet som gjorde ham lam og rullestolavhengig. Her sammen med Bill Clinton.
<B>MAKTKAMP:</B> Presidentens rådgivere samlet seg etter at Reagan ble innlagt i Det hvite hus for å føre harde diskusjoner om hvem som egentlig ledet USA nå. Det ble avslørt av årevis etter, etter at gamle opptak ble frigjort. Utenriksminister Alexander Haig sa på teipen at han var i ledelsen. Her er Haig i samtale med Reagan ved en annen anledning.
30. MARS 1981:</B> En Secret Service-agent passer på presidentens pressesekretær James Brady som ligger på bakken utenfor Hilton i Washington. Han ble livstruende skadet og havnet i rullestol. Politimann Thomas Delahanty ligger såret til venstre. Han ble også truffet av kulene til John Hinckley Jr.
VILLE IMPONERE:</B> John Hinckley trodde drapsforsøket ville skaffe ham oppmerksomhet fra Jodie Foster. Han ble riktignok verdenskjent, men hjertet hennes fikk han aldri.
<B>HER BLIR HAN TRUFFET:</B> Reagan vinker og ser opp, før han puffes inn i limousinen av Secret Service-agenter.
KAOS:</B> Politifolk sprang mot John Hinckley for å legge ham i bakken, mens andre passet på de skadde. Hinckley kom seg fram bak en kameramann og avfyrte seks skudd på tre sekunder.
DRAMATISK:</B> Ronald Reagan kom seg unna drapsforsøket. Tre andre ble skadd, en livstruende.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling