Her bryter Mathias Rust gjennom (19) jernteppet

Landet på den Røde plass i 1987. Siden har det ikke gått bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- JEG FLØY TIL MOSKVA for å møte Gorbatsjov. Jeg ville snakke om fred i verden.

Slik forklarte den 19-årige vesttyskeren Mathias Rust hvorfor han hadde satt av gårde i et småfly og landet ved Den røde plass på en torsdag ettermiddag, uten å varsle noen, uten tillatelse.

«Mathias (18) - Sovjets overmann» var tittelen på saken i Dagbladet (de var litt usikre på alderen), to dager etter. Den fortsatte:

Folk hylte fordi de trodde han skulle kollidere med Vasilijkatedralen. Øyenvitner beskriver det som ubegripelig at han ikke kolliderte med de utrolig vakkert gull-dekorerte koptiske tårnene på kirkebygningen.

EN RUSSISK JOURNALIST var mest overrasket over at vaktskiftet ved Leninmausoleet gikk med sedvanlig hanemarsj og uberørte ansiktsuttrykk, som om ingenting hadde skjedd.

Mathias Rust ble verdensstjerne 28. mai 1987 da han takset inn i Sovjetunionens maktsentrum. I Norge fikk han tilnavnet «Gale-Mathias». Han hadde da også en viss sans for publisitet, og rakk til og med å skrive noen autografer til overraskede tilskuere, før han ble arrestert av den kommunistiske supermaktens politi KGB. Han hadde tatt med seg papirlapper til formålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer