Her dør drømmen

Flyktninger skytes, dumpes og drukner mens Europa bygger gjerdene stadig høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ EN KLAR DAG kan man se Spanias kyst fra det nordlige Marokko. Hundrevis av flyktninger har druknet i forsøket på å komme seg inn i Europa ved å krysse Middelhavet, ofte i svært dårlige båter.

De siste ukene har presset mot Europas sørlige grense fått et annet sentrum: De spanske enklavene Ceuta og Melilla i Marokko.

Spansk politi har registrert mer enn 11 000 forsøk på å krysse grensen bare i Melilla mellom januar og september i år, melder The Times. Før det har det bare vært noen hundre forsøk i året.

I flere omganger har mange hundre flykninger stormet mot gjerdene ved grensen samtidig. Med provisoriske stiger har de overveldet grensevaktene, og noen har klart å komme seg inn i enklavene, mens andre har måttet gi opp. Flere er blitt drept, og tusenvis av flyktninger oppholder seg i Marokko, mens de venter på en sjanse til å prøve igjen.

SVÆRT MANGE av de afrikanske flyktningene har reist i måneder, noen ganger år, for å komme til grensen.

- De kommer fra veldig mange land. Ghana, Nigeria, Sierra Leone, Senegal, Guinea, Mali og Kamerun er de viktigste, sier forsker Jørgen Carling ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer