Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Her er A4-Oslo

Grünerløkka er det mest gjennomsnittlige du kan finne i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAR BOCA (Dagbladet.no): - Deilig øl her. - Jeg tar et gjennomsnittlig snitt til, takk!

Den barske bartenderen på utestedet Bar Boca midt i bydelen Grünerløkka i Oslo serverer. Han ser bra ut, men han må bare ikke innbille seg at han er noe. For vi er i tjukkeste A4-land.

Den siste levekårsundersøkelsen i regi av Oslo kommune viser nemlig at Grünerløkka, sammen med Bjerke, er det mest gjennomsnittlige man kan finne i Oslo. Sitter du på puben Bar Boca er du i hjertet av gjennomsnittsoslo.

Og det er akkurat det vi gjør.Vi befinner oss her for å gjøre et forsøk på dypdykk i bydelen, for å ta og føle på det gjennomsnittlige og vanlige.

Det begrenser seg foreløpig til å dykke ned i halvliterne, ganske gjennomsnittlig til nordmenn å være på lørdager. Så oppfører vi oss vanlig lørdagsberuset og snakker om helt vanlige ting.

VI FØLER OSS HELDIGE. Vi har fått bord. Folk presser på Løkka fra alle kanter. I bydelens Karl Johan, Thorvald Meyers gate, er det nesten ingen ledige kvadratmeter og utenfor restaurantene i Markveien står folk og hutrer, røyker. Det blinker i 50-talls neonlys på bydelens sjekkemekka Parkteateret. Kø der.

Det er her Kristin Halvorsen ikke kjøper varer fra Israel. Afrikan Youth har kontor her og dessuten Armensk-Norsk kulturforening. Bydelen Grünerløkka beskrives ofte som «myldrende». På sommeren er det flere i parkene her enn det som kan kalles bærekraftig.

I mange år har bydelen vært en motebydel på Oslos østkant. Trendy, blir det sagt, og noen mener at kreative miljø pulserer, at kunstnerne, homsene, reklamefolkene, studentene, mediefolkene og de vestkantnysgjerrige klumper seg sammen her. Noen har sammenlignet med Greenwich Village. De sier at alle som er noe, vil være på Løkka.

VI FØLER OSS SPESIELLE, talentfulle, noe for oss selv, autentiske, innovative. Vi samtaler om smarte samfunnsfenomen og anstrenger oss for å ikke si «lissom» rundt barbordet.

Det er vel derfor prisene har gått opp, og Grünerløkka brer om seg. Eiendomsmeglerne har vært lokomotivet i utviklingen, de har sørget for at en toroms på Carl Berner, et av byens styggeste kryss, også er «Et steinkast unna..». Alle vil bo på Løkka.

Dette kan vel ikke være gjennomsnittsoslo? For hvordan kan noe være så vanlig og samtidig så populært?

Jan Vardøen er litt overrasket. Han føler seg ikke gjennomsnittlig.

- Ehh, nei, jeg føler meg bare veldig heldig. Vardøen er innflytter, men har bodd i bydelen i en årrekke. Her har han startet både klesbutikk, pizzarestaurant, delikatessebutikk og baren vi gjør feltstudier på. Det er derfor han kalles herr Grünerløkka. Han har sett store forandringer siden 90-tallet, og mange av dem har han vært med på å drive fram selv. Vi forteller ham om hvilket A4-liv han lever. Han blir litt glad også, glad for at Løkka ikke bare består av reklamefolk i 20-åra.

- Dette kan tyde på at hypen er passé.

- Hypen?

- Ja, forestillingen om at det er så kreativt her, nesten jappete, som om ikke folk gjør annet enn å spise sushi og gå på cafe, så trendy, en forlatning. For jeg tror ikke det stemmer helt. Det negative her er at de eldre er blitt skvist ut, mens det er fantastisk at det er kommet så mange barn til. Her vil vi ha noe for alle. Fattig og rik, spiller ingen rolle.

OG HER KOMMER A4-FASITEN. Den nye levekårsundersøkelsen som summert opp forteller at Grünerløkka er gjennomsnittlig tar utgangspunkt i Statistisk Sentralbyrås levekårsindeks for 2005.

Gjennomsnittet for Oslo er en levekårsindeks på 6,0 og nettopp der ligger Grünerløkka. 1.0 er best levekår og 10 vanskeligst. Til sammenligning ligger Gamle Oslo på 8,3, Grorud på 7,9 og Vestre Aker på 1,6.

Levekårsindeksene er summen av bydelens score på ulike indikatorer: dødelighet, sosialklienter, uføretrygd, attføring, vold, arbeidsløshet, overgangsstønad og lav utdanning. De mest negative tallene finner vi på østkanten i Oslo indre by og i drabantbyene.

På vestkanten er levekårene langt bedre. 

OGSÅ LØKKA har sine små avvik fra bygjennomsnittet. Det er flere med lavere utdannelse her. Mens Oslosnittet er 9,9 prosent, finnes det 12,7 prosent med bare grunnskoleutdanning i bydelen. Dette er en forbedring i forhold til situasjonen på 90-tallet. Når det gjelder personer med høyere utdanning ligger bydelen på snittet, med sine 15,7 prosent høyere utdannede.

Toppskattgrunnlaget for menn mellom 30 og 49 år i hele Oslo er på 367 000 kroner for menn, 269 000 for kvinner. På Grünerløkka ligger mennene litt under, med sine 297 000 kroner årlig, mens kvinnene er omtrent på bysnittet.

Uføretrygdede er også Løkka gjennomsnittlig på, med sine 10,5 prosent. Det bor 8000 innvandrere i bydelen, det er 21 prosent, som er litt over gjennomsnittet på 18.

Leilighetsprisene for Grünerløkka er heller ikke forferdelig høye, Oslo tatt i betraktning. Mens gjennomsnittet er 26 800 per kvadratmeter er prisen 28 100 på Grünerløkka. For noen år siden lå imidlertid prisene i Oslo indre øst lavest i byen. I dag er det billigst i Oslo på Grorud.

VI FLYTTER OSS TIL BORDET til de som ser litt annerledes på det, de som synes det for lengst er blitt alt for lissom-trendy og dermed kjedelig her. De som mener bydelen er ødelagt.

- Det var mye kulere før, mer run down, mimrer en erfaren innflytter som kom til Oslo allerede på 80-tallet.

De sier til oss at den økende populariteten bydelen opplevde på 90-tallet har gjort den mindre «autentisk». Folk hevder de brune bulene ødelegges av snobbete pengesterke som endelig føler seg trygge nok til å bevege seg øst for Akerselva. Barnevognene er overalt, pengene likeså, og plutselig er Løkka gått fra å være hedonisthangout, eller var det heroinisthangout, til familieidyll. (Obs obs! ikke nederste del.)

- For meg er det en sånn massiv mur av fashionfolk jeg syns ser så like ut, sier en annen.

De som kom, pusset opp og ble boende, også etter at de er blitt foreldre, har drevet prisene opp. De har gjort det glatt, dyrt og slett ikke trendy lenger, nemlig fordi alle vil være her, og vi vil alle være noe for oss selv. Akkurat som i The Village, der Nicole Kidman har flyttet inn.

Gentrifiseringen feier over Grünerløkka. La oss fløtte til Grønland i stedet, der folk kan være seg selv og ha det mer etnisk gøy. Drømmen om bydelen med arbeidermiljøet, den flerkulturelle smeltedigelen, den med alle slags folk representert, var deres opprinnelige drøm om Grünerløkka.

Nå har ikke de ordentlig kule råd til å bo her lenger. Det har fått noen andre også til å si at de vil flytte etter, kanskje fordi de ikke har råd, eller fordi de har et oppriktig ønske om et sted med do i oppgangen?

- Jeg tror det er en ønsketenkning at Gamlebyen og Torshov skal bli den nye Grünerløkka. Unnskyld, men Gamlebyen og Torshov er ikke så pent. Grünerløkka er veldig pent, et arkitektonisk lekkert sted, sier Jan Vardøen, som selv bor på Olaf Ryes plass.

MULIGENS ER DETTE DÅRLIG NYTT for de (oss) som trodde de (vi) var kule og innovative. De som håpet at de ikke var en del av saueflokken, er blitt det nye lammekjøttet. La oss ta en taxi.

- Hva kommer denne statistikken til å gjøre med boligprisene, spør han fortvilet, han med loftsleilighet, mediejobb og TV-kjæreste. Han flyttet til bydelen for et år siden.

- Nå raser de vel nedover, svarer hun andre med 1.3 millioner i lån som bor et steinkast unna, i det stygge krysset med de usikre prisene.

- Dette er gode nyheter. Det er sunt at det ikke er bare unge, vellykka folk her, avslutter Jan Vardøen.

Denne artikkelen er skrevet av noen journalister i Magasinets nettredaksjon som bor på Grünerløkka og den er ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, si det til oss på Bar Boca.

BOR PÅ LØKKA:</B> Kristin Halvorsen.
HUNDEMOTE:</B> De eldre er skviset ut på Løkka, mens barna og hundene har gjort storinnrykk. Bydelen kalles Oslos «mest levende.»
<B>OLAF RYES PLASS:</B> Offiseren og generalmajoren visste nok lite om at han skulle gi navn til bydelens møtested da han kjempet i Napoleonskrigen.
IKKE BARE LEVENDE:</B> Også bevaringsverdig. 135 bygårder, Grünerløkka skole, Paulus kirke og Birkelunden skal nå fredes og bevares for ettertiden. Det er første gang Norge freder et kulturmiljø i en by.
GAMLE MINNER:</B> Beckers er blitt til Vinmonopolet.
POPULÆRT PIZZASTED:</B> Villa Paradiso.
<B>ENDELIG VANLIG IGJEN:</B> Jan Vardøen synes det er gode nyheter at Grünerløkka er gjennomsnittlig.
I EGEN BAR:</B> Jan Vardøen tar en drink på Bar Boca midt på Grünerløkka. Han føler seg ikke gjennomsnittlig.
BARE SUSHI?</B> Helt Rått serverer rå fisk, for det er det mange som liker i den trendy bydelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!