Her er Afrikas beste leder

Får 30 millioner kroner for å ha vært ærlig.
NOEN VIL KANSKJE 
innvende at konkurransen ikke var den tøffeste. Men i går ble uansett prisen til Afrikas beste leder delt ut for første gang. Over 30 millioner kroner går til lederen som har utmerket seg på det stadig kriserammede kontinentet. Mo Ibrahim-prisen er målt i prispenger verdens største utmerkelse, tre ganger større enn Nobelprisen.

Den sudanske mangemillionæren Mohammed Ibrahim står bak prisen, som utdeles for første gang i år.

Mannen som fikk prisen, Mosambiks 68-år gamle ekspresident Joaquim Chissano var forhåndsfavoritt. Den tidligere geriljakrigeren var med på å stifte landets frigjøringshær Frelimo og kjempet mot kolonimakta Portugal. Han ble landets andre president i 1986.

Da han gikk av i 2005 var Mosambiks økonomi sterkere og landet mer stabilt. Nå er hans egen alderdom også sikret. Han får 5 millioner dollar i løpet av 10 år, og deretter 200 000 dollar i året resten av livet.

MOSAMBIK REGNES FORTSATT som et av verdens fattigste land, og er en av hovedmottakerne for norsk bistand.

Ifølge Verdensbanken har landets årlige vekst vært på rundt åtte prosent siden borgerkrigens slutt. Mellom 1997 og 2003 ble nesten tre millioner mennesker dratt opp av ekstrem fattigdom. Nær 20 millioner bor i landet. I dag har andelen barn som dør før de blir fem år gått ned med 35 prosent. 65 prosent flere går på barneskolen.

Ifølge juryen har Chissano bidratt til et stabilt demokrati, økonomisk vekst, fred og forsoning. Juryen vektlegger også at han faktisk gikk av som president da han skulle, til og med før han måtte. Han kunne ha gått for en tredje presidentperiode, sa Kofi Annan, som offentliggjorde pristildelingen i London i går.

I juryen satt også Martti Ahtisaari, Ngozi Okonjo-Iweala, tidligere minister i Nigeria, Mary Robinson, som var tidligere høykommissær for menneskeretter i FN og Tanzanias tidligere statsminister Salim Ahmed Salim.

HOVEDPERSONEN SELV hadde ikke juryen fått tak i før seremonien i går. Ifølge Annan hadde det vært vanskelig å få tak i den tidligere presidenten. Til BBC uttalte prisvinneren på forhånd, uten å vite at han ble teipet, dette om at han var favoritt til å få prisen:

- Er det så mye? Fem millioner dollar? Er du sikker på at det er fem millioner dollar? gispet han, ved tanken på pengene som så ut til å bli hans.

Men det betydde ikke at han benket seg foran telefonen og ventet på gladnyheten. Chissano er en opptatt mann. For tiden holder han på sør i Sudan med en FN-ledet fredsmekling mellom Uganda og opprørsgruppa LRA.

Reuters har fått tak i ham i dag, og ifølge nyhetstjenesten sier Chissano at han ikke er overrasket over tildelingen, som han håper kan inspirere andre.

Chissano har lang erfaring. Han overtok som president da flyet til den forrige presidenten på mystisk vis krasjet i en åsside i 1986.

Han spilte en sentral rolle i forhandlingene for å få slutt på koloniveldet på 70-tallet. Han var med på å forhandle fram en slutt på den 16-årige borgerkrigen i 1992 og vant demokratiske valg to ganger på 90-tallet.

Landet gikk i hans periode over fra en marxistisk ideologi til markedsøkonomi. I dag brukes Chissano som forhandler og rådgiver, han leder sin egen stiftelse og forumet for tidligere afrikanske statsledere.

RYKTET TIL CHISSANO er blitt svertet de siste årene av at sønnen hans Nyimpine står anklaget for korrupsjon og til og med for innblanding i et mord. Den prominente nyhetsjournalisten Carlos Cardoso ble drept etter at han hadde avslørt korrupsjon blant topplederne. De seks mennene som ble dømt for drapet sa at Nyimpine hadde leid dem for å drepe journalisten.

Selv benekter han det på det sterkeste. Nyimpine har heller ikke fått noen straff. Det mosambikanske nyhetsbyrået AIM har hevdet at arrestordren mot ham ble annullert etter innblanding fra faren. Dette er ikke bekreftet.

Juryen forsvarte i går tildelingen med at faren ikke kan lastes for det hans voksne sønn eventuelt kan ha gjort.

Chissano er en av de få lederne i Afrika som har gått av med ryktet intakt, men ifølge Guardian, ikke uten hjemlig kritikk.

Chissano var president i hele 19 år, og nær halvparten av tida som uvalgt leder i en marxistisk ettpartistat som kastet kritikerne i fengsel. Før han gikk av kom beskyldninger om korrupsjon - og regjeringspartiet vendte seg mot en annen kandidat for å stoppe kritikken og sikre valgseieren.


SÅ VAR DET DETTE MED KONKURRANSEN.
Nelson Mandela var ikke blant konkurrentene, det er for lenge siden han var med i offisiell politikk.

Afrika har vært prisgitt mange korrupte, stormannsgale ledere som har rasket til seg minst like mye som prispengene som ble delt ut i går.

For tiden er hyperinflasjonen i Zimbabwe ute av kontroll og staten bankerott under Robert Mugabes vanstyre. I Gabon sitter Omar Bongo på førtiende året, han er nummer fire på lista over verdens lengstherskende statsledere. I Tsjad har lederen Idriss Deby nylig endret grunnloven for å holde makta.

I fjor hevdet Nigerias anti-korrupsjonsjeger at mer enn 400 milliarder oljedollar er blitt stjålet av landets dårlige ledere. Fra 1993-98 klarte lederen Sani Abacha å stjele rundt 29 milliarder kroner. I Zaire rakk Mobutu Sese Seko å tilrane seg omtrent det samme beløpet fra 1965 til 1997.

Frederick Chiluba, Zambias tidligere president, ble i mai i år dømt for å ha tatt mer enn 250 millioner kroner fra det offentlige i løpet av sitt styre. Antakelig har han tilranet seg det dobbelte. Flere rettssaker venter. Det spesielle med saken er at den faktisk kommer opp i rettssystemet.

Eksemplene på elendig styresett, maktovergrep og korrupsjon er uendelige. 

DET SKAL IKKE LØNNE SEG å stjele penger, sier prisstifteren Ibrahim. Hans mål er at det skal være bedre å være ærlig, slik at man kan få skiftet ut lederne oftere.

En afrikansk leder kan ende som forholdsvis ubemidlet når presidentperioden er over, vestlige pensjonsordninger finnes ikke. Tanken er at prisen skal gi de ærlige sjansen til å leve et godt liv, også etter at jobben er gjort.

- Plutselig er alle villaene borte, det samme er bilene, sekretæren, maten og vinene. Noen vil oppdage at det er vanskelig å leie en leilighet i hovedstaden, som for eksempel Zambias Kenneth Kaunda. Pensjonen er så liten. Dette fører til korrupsjon og det at man klynger seg til makten. Prisen vil gi gode mennesker en sjanse til å leve det gode liv etter å ha forlatt stillingen, forklarte Ibrahim nylig til pressen.

Hans stiftelse står også bak indeksen over de best styrte afrikanske landene. Listen ble nylig offentliggjort. De 48 landene sør for Sahara er rangert etter kategorier som demokrati, korrupsjon, menneskerettigheter, økonomisk utvikling, lov og orden, også videre. Utarbeidelsen er gjort av John F. Kennedy School of Government ved Harvard-universitetet i USA.

På førsteplass ligger Mauritius, dernest følger Seychellerne og Botswana. Sør-Afrika er nummer fem. Nederst på listen ligger Somalia, DR Congo, Tsjad og Sudan.

DET STORE SPØRSMÅLET er om Afrika får flere Nelson Mandelaer ved utsikten til 30 millioner kroner, skriver Weekendavisen. (krever abonnement)

Transparency International i Sør-Afrika er imot prisen som gir én person en masse penger. Herfra er beskjeden at det ville vært bedre å gi pengene til de som forsøker å holde styr på Afrikas ledere, for eksempel uavhengige riksrevisjoner eller parlamentariske kontrollorganer.

Selv om prisen er stor, vil den nok neppe overgå hva en korrupt, afrikansk statsleder kan klare å stjele gjennom korrupsjon.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

OPPTATT MANN:</B> Her besøker prisvinneren et spansk feltsykehus i Mosambik. Eks-presidenten leder nå sin egen stiftelse og jobber som fredsmegler i Sudan.
ET AV VERDENS FATTIGSTE LAND:</B> Situasjonen i Mosambik har imidlertid blitt mye bedre de siste årene. Norske bistandsmyndigheter har Mosambik som et av sine hovedsamarbeidsland.
ÅR 2000: Chissanos regjering fotografert foran Ponta Vermelha-palasset i Maputo etter at de vant valget i 2000.
NORSK BESØK:</B> Kjell Magne Bondevik var på offisielt besøk i Mosambik i 2000. Her får kona Bjørg Bondevik overrakt en makonde i gave fra president presidentens kone Marcelina Chissano.
GJENNOMFØRER DEMOKRATISK VALG:</B> Joaquim Chissano deltok i valgkampen på lik linje med de andre kandidatene i Mosambiks første demokratiske valg i 1999. Han ble gjenvalgt. Bildet viser en valgkampplakat for Chissano. Landet hadde tiår bak seg med diktatorer, krig og apartheid.
MOBILMILLIONÆR: Mo Ibrahim har tjent sine millioner innen telefoni. Han står bak den rekordstore prisen.
IKKE VERDENS HARDESTE KONKURRANSE: Prisvinner Joaquim Chissano sammen med Libyas leder Muammar Gaddafi. Afrika har mange korrupte, udemokratiske ledere. Også prisvinneren har fått kritikk i hjemlandet, og på slutten av hans presidenttid kom anklager om korrupsjon.
KONKURRERTE MED MANGE:</B> Statsledere fra 48 land er blitt vurdert til den afrikanske varianten av Nobelprisen. 13 ledere sto igjen til slutt. De konkurrerte om verdens største prisbeløp, som deles ut til ledere i land sør for Sahara.
KAN TREKKE SEG TILBAKE:</B> Prisvinneren er for tiden ansatt som megler i FN. Han var selv svært overrasket da han fikk høre hvor stor prisen var.
LEDET JURYEN:</B> FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan under gårsdagens prisutdeling. Prisen kan bare vinnes av en demokratisk leder. Den skal deles ut årlig, til en statsleder som har gått av da han skulle og ledet landet ærlig og bra.