Her er Afrikas beste leder

Får 30 millioner kroner for å ha vært ærlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOEN VIL KANSKJE innvende at konkurransen ikke var den tøffeste. Men i går ble uansett prisen til Afrikas beste leder delt ut for første gang. Over 30 millioner kroner går til lederen som har utmerket seg på det stadig kriserammede kontinentet. Mo Ibrahim-prisen er målt i prispenger verdens største utmerkelse, tre ganger større enn Nobelprisen.

Den sudanske mangemillionæren Mohammed Ibrahim står bak prisen, som utdeles for første gang i år.

Mannen som fikk prisen, Mosambiks 68-år gamle ekspresident Joaquim Chissano var forhåndsfavoritt. Den tidligere geriljakrigeren var med på å stifte landets frigjøringshær Frelimo og kjempet mot kolonimakta Portugal. Han ble landets andre president i 1986.

Da han gikk av i 2005 var Mosambiks økonomi sterkere og landet mer stabilt. Nå er hans egen alderdom også sikret. Han får 5 millioner dollar i løpet av 10 år, og deretter 200 000 dollar i året resten av livet.

MOSAMBIK REGNES FORTSATT som et av verdens fattigste land, og er en av hovedmottakerne for norsk bistand.

Ifølge Verdensbanken har landets årlige vekst vært på rundt åtte prosent siden borgerkrigens slutt. Mellom 1997 og 2003 ble nesten tre millioner mennesker dratt opp av ekstrem fattigdom. Nær 20 millioner bor i landet. I dag har andelen barn som dør før de blir fem år gått ned med 35 prosent. 65 prosent flere går på barneskolen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer