Her er danskenes norske favorittøl

26 forskjellige pilsnerøl ble luktet og smakt på av trenede neser og struper. Fem seriøse danske ølentusiaster har felt dommen over norsk øl.

I DEN LILLE vakre byen Lønstrup - få meter fra Vesterhavet på Nord-Jylland - ble vi ønsket velkommen med det norske ølet vårt.

På Bodega Bounty - med hele mytterihistorien hengende på veggene - tok innehaver Mette Olesen (38) oss vel imot.

I tillegg til seg selv, hadde Mette hentet inn Claus Andersen (49), ølentusiast og minkfarmarbeider, Per Sædam Nielsen (59), ølentusiast, restauratør og pensjonist, Hans Holtegaard (55), ølentusiast og skuespiller (kjent over hele Danmark) og Søren Toft Nielsen (47), ølentusiast og fisker.

Det tok flere smakinger før testpanelet overhodet lot seg begeistre. Først da vi kom til grillpilsen til Ringnes sier Mette at den er tossig god. Når man bruker det ordet, er man rett og slett - fornøyd.

Men grillpilsen skulle slett ikke få stikke av med seieren hos danskene. Mack Artic fra Tromsø, Frydenlund Fatøl og Ringnes Fatøl fra Oslo fikk alle en sterk sekser av panelet.

ETTER EN KORT diskusjon blant de fem ølentusiastene, var det full enighet om at Ringnes fortjente førsteplassen alene:

- Ja, ja, ja! Deilig lukt og nydelig humlesmak. Dette er vinneren, sier testpanelet.

Etter et liv med dansk øl er det vanskelig - ja nesten umulig - å erstatte det med norsk øl. Selv om alle syns at mye av det vi hadde med, smakte bra.

Foto: Ole Vardenær Olsen
Foto: Ole Vardenær Olsen Vis mer

- Jeg elsker øl - mest Hof og Tuborg, sier Claus Andersen. - Men når jeg er hjemme, blir det mer rødvin.

- Jeg liker godt en kald Tuborg, sier Søren Toft Nielsen. - Men aller best er gin.

- Jeg har det godt med pils eller classic (litt mørkere), sier Mette Olesen. - Men helst drikker jeg rød- eller hvitvin.

- Jeg drikker bare øl - det er det beste som finnes, sier Per Sædam Nielsen. - Så har jeg da også levd av å selge det i 28 år.

DE FEM TROR nok at dansker flest liker øl bedre enn nordmenn, selv om de er klar over at også mange av oss litt lenger nord lar oss begeistre av en kald pils.

- Ringnes Fatøl smaker riktig deilig, men den når ikke opp til Tuborg og Carlsberg - eller Lønstrup-pilsneren, sier Hans Holtegaard uten å trekke på smilebåndet.

MEN SELV OM de fem foretrekker dansk, ser Mette, Claus, Per, Hans og Søren fram til neste norske test ...

De danske ølentusiastene var begrenset entusiastisk over det norske ølet.