Her er de verste julegavene

Se produktene som ødelegger verden.

NYLIG VAR DET handlefri dag. Den samme dagen faktisk, som den avisa som gjerne skriver mest moraliserende om handling, hadde sin årlige julemesse.

Vi er inne i den tiden på året media skriver at vi aldri har handlet så mye, og at magnetstripene på kredittkortene våre går varme. Slippes det ut drivhusgasser da? Jula kommer for tidlig, vi har marsipan i november. Burde vi bare kjøpe en tidsmaskin som tar oss tilbake til selvbergingshusholdet?

Nei, men det er noen produkter som er verre å handle enn andre.

Kakao, for eksempel, som det helst skal være mye av i sjokolade for at kultureliten skal spise den, er med på den siste lista til Foreign Policy over det de kaller Killer Products. Det dreier seg om produkter som skaper trøbbel.

70 PROSENT av kakaoen i verden kommer fra Vest-Afrika.

300 000 barn under 14 år arbeider på kakaoplantasjene, ifølge Global Exchange.

I Elfenbenskysten arbeider mer enn 100 000 barn under slavelignende tilstander. Det er farlig arbeid. De kan skades av machetene som brukes under innhøstingen. Det brukes også sprøytemiddel som er forbudt i en rekke andre land. I Elfenbenskysten produseres rundt halvparten av all kakaoen som kommer fra regionen.

Alternativet Foreign Policy foreslår er sertifisert rettferdig kakao. Kakao merket med rettferdig kommer fra gårder som ikke bruker forbudt sprøytemiddel og som ikke har barn ansatt. Det finnes til og med rettferdig sjokolade å få kjøpt, selv om det ofte ikke føles slik.

Her er de verste julegavene

Om kakaoen er kjøpt fra Ghana hjelper dessuten det, der har de et strengere lovverk som forbyr trafficking av barnearbeidskraft. Den britiske sjokoladefabrikanten Cadbury kjøper kakaoen sin herfra.

Kraft Foods, som eier Freia, oppgir at de kjøper kakaobønner fra hele Vest-Afrika. I Norge er vi i verdenstoppen når det gjelder sjokoladespising.

I Den lille stygge sjokoladeboka følger forfatteren Simen Sætre produksjonen hele veien fra kakaobønne til konsument. Og det er ikke søtt, tvert om handler det om barnearbeid, råvareøkonomi, maktkonsentrasjon i storselskapene og fedmeepidemi.


TEAK
er en klassiker på slike lister, og særlig om den kommer fra militærdiktaturet Myanmar, eller Burma, som landet het før. Burmesisk teak har høy anseelse, og skal visstnok være den vakreste og mest holdbare i verden.

Salget har gitt regimet viktige inntekter i 30 år nå, og selv om import av burmesisk teak er helt fy-fy, USA innførte nær totalforbud i 2003, så går det så det suser. Teak er ikke bare med på å opprettholde regimer, å hugge ned trærne er også med på å ødelegge miljøet. Skogsområdene i Burma krympet med 75 prosent i løpet av forrige århundre, og årsaken er metodene som brukes i huggingen.

Norske myndigheter oppfordrer til boikott av burmesisk teak. Likevel selges ytterdører av teak i nesten alle norske byggvareforretninger, ifølge Grønn Hverdag. Hvert år selges det tusenvis av slike dører i Norge.

Grønn hverdag anbefaler furu-dører og malte dører, eventuelt såkalt FSC-merkede varianter av regnskogtømmer.

DUSJFORHENG slipper heller ikke unna. De inneholder gjerne PVC, vinyl, som finnes nær sagt over alt, i leketøy, i bygningsmateriale og hageutstyr. Likevel er det med på lista.

For PVC er ikke spesielt bra. Når det produseres og når det kastes, slipper det ut kvikksølv og dioksiner i naturen, ifølge Greenpeace. Og dioksiner knyttes til kreft, endometriose, fruktbarhetsproblemer og immunforsvarproblemer. I PVC finnes det ifølge miljøorganisasjoner kreftfremkallende stoffer.

Alternativet er å kjøpe dusjforheng laget av Peva, som også er plast, men mer miljøvennlig. Det samme gjelder barneleker, som også finnes i Peva. Greenpeace har en database med alternativer til PVC.

PVC er ikke forbudt, men en rekke selskaper, som Nike, Mattel og Honda, har startet med programmer for å utfase PVCen. En rekke land har også forbud og restriksjoner når det gjelder PVC i leketøy.

SILENCE IS GOLDEN, men gull er ikke alltid supergull, det heller.

For å skille gullet som utvinnes fra andre mineraler, brukes gjerne cyanid. Cyanid, eller blåsyre, dumpes gjerne i vann eller blir liggende å forurense drikkevann.

Ifølge No dirty gold-kampanjen er restavfallet av uliket avfall etter produksjon av en gullring på hele 20 tonn. I tillegg jobber arbeiderne i gullgruvene ofte under svært dårlige forhold.

Resirkulert gull er det alternative forslaget til Foreign Policy. En rekke forhandlere har i tillegg signert de gyllne reglene, for eksempel kjendisomsuste Tiffanys i New York. De selger gull som er laget av fri arbeidskraft og under trygge arbeidsforhold.

BLODIGE DIAMANTER er en annen  julegave som får oppmerksomhet i førjulstida på grunn av filmen til Leonardo di Caprio om den urettferdige businessen.  

Nå viser det seg imidlertid ifølge Aftenposten at norske kvinner heller ønsker seg elektronikk enn gull og diamanter. Så problemet er kanskje på hell.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SJOKOLADE:</B> Kjøp rettferdig.
<B>GULL:</B> Kjøp resirkulert.
DIAMANTER:</B> Ikke en jentes beste venn lenger.
GULLDRIFT I KONGO:</B> Her løfter en kongolesisk mann en bøtte med slam på leting etter gull i gullgruven Pkata i Kongo. Bildet ble tatt 30. oktober i år.
PVC:</B> Kjøp heller dusjforheng laget av Peva.
TEAK:</B> Kjøp noe annet enn regnskogtømmer.