Her er det best å bo

Trendmagasin måler urban livskvalitet verden over. Europeisk dominans og overraskende vinner.

FOR Å TA DET FØRST som sist: Ingen norske byer er med på magasinet Monocles kåring av verdens beste byer å bo i.

Bladet, som er Wallpaper-gründer Tyler Brûlés nye hjertebarn, har brukt tre måneder på å måle livskvaliteten i mange av verdens storbyer.

Ved hjelp av 50 prosent målbare kriterier og like stor andel magefølelse har redaksjonen i sin juli/august-utgave jobbet seg fram til 20 byer som det kan anbefales å tilbringe resten av sine dager i. 

Til tross for at verken Oslo, Bergen eller Trondheim er med på lista, er den nordiske dominansen merkbar. Både Stockholm og Helsinki er blant de åtte beste, og København kåres like godt til verdens nest beste by å bo i.

Men best av alle er … München?

MÜNCHEN, JA. Den bayerske hovedstaden ender helt oppe på plass Nummer Eins i Monocles oversikt. Byen kan by på en perfekt miks av arkitektur uten skjemmende skyskrapere, spennende bydeler og glimrende offentlig transport, mener bladet.

Byens flyplass Josef Strauss blir også hyllet som en av de beste i Europa. München beskrives som en effektiv, tysk by med en italiensk måte å angripe livet på.

Det betyr kafékultur, grøntområder, uteliv og kreative miljøer i toppklasse.

Her er det best å bo

Gode skoler og universiteter, en grønn miljøprofil, økonomisk vekst og toleranse overfor byens ulike kulturelle og religiøse grupper.

Balansen mellom hardt arbeid og fritid med høy kvalitet og komfort er perfekt i München, ifølge Monocles skribent.

MONOCLES REDAKSJON HAR lagt vekt på livskvalitet, ikke bare sett på tradisjonelle kriterier som prisnivå eller graden av luksus.

Som sjefredaktør Brûlé selv skriver:

- Vi drømmer vel alle om å finne den perfekte byen; en grønn by der sola alltid skinner, lokalbefolkningen er både høflig og attraktiv å se på, ungdommene oppfører seg ordentlig, togene er presise, gatene rene, WiFi-dekningen total og all kaffe lages av baristaer fra Trieste.

Kriminalitet og mordrate har vært et kriterium, derfor har ingen av de amerikanske storbyene på fastlandet blitt med på den endelige lista med 20 byer.

En velfungerende flyplass med mange direkteruter til og fra internasjonale storbyer er også viktig, kanskje er det her Oslo har falt igjennom. Eller kanskje skyldes det norske fraværet kravet om flest mulig soldager og en behagelig gjennomsnittstemperatur.

OGSÅ DEN NORSKE favoritten London glimrer med sitt fravær. Til tross for høy score på toleranse, medier og tilgjengelighet, får Englands hovedstad strykkarakter på viktige områder som helse, transportsystem, kriminalitet og bærekraftighet. Infrastrukturen i London står ustøtt, mener Monocle-redaksjonen.

Her er det best å bo

- I en perfekt verden ville drømmebyen vært en blanding av de byene vi har kommet fram til, skriver Brûlé.

- Flyplassen i München og rutenettet til og fra Paris. Lav kriminalitet som i Tokyo eller Kyoto, skoler og sykehus fra Helsinki eller Zürich. Været i Sydney eller Honolulu, toleranse som i Stockholm og København, og utelivet kan vi godt hente fra Madrid, Tokyo eller Barcelona. For å komme hjem fra byen velger vi oss Münchens transportsystem eller en bysykkel fra København hvis vi er edru nok.

KØBENHAVN ER NEMLIG såpass dejlig at den gjør seg fortjent til andreplassen på lista. Danskene er verdens lykkeligste folk, ifølge en undersøkelse fra 2006.

Kreativitet, toleranse, nytenkning og et liberalt syn på livet gjør at København scorer høyt i Monocles undersøkelse.

Det påpekes også i magasinet at få andre storbyer kan by på muligheten til å spasere rett fra piknik i parken til et forfriskende bad i havnebassenget.

Flyplassen Kastrup beskrives som en fryd å reise til og fra, og både transportsystemet, byplanleggingen og grøntområdene får skryt.

There’s something modern in the state of Denmark, siteres det fra et reklameskilt – og København beskrives som en myldreplass for kreative sjeler innen både arkitektur, matlaging, mote og design.

VIDERE PÅ LISTA er den europeiske dominansen det mest iøynefallende. 10 av 20 byer ligger i Europa, og både USA, Mellom- og Sør-Amerika og Afrika glimrer med sitt fravær. Ingen av de hurtigvoksende storbyene på den arabiske halvøya er heller med i oversikten.

Bak München og København ser resten av lista slik ut:

3. Zürich – liten og perfekt utformet, teknologi og kultur, kort vei til landlivet

4. Tokyo – transport, teknologi, service og de beste barene

5. Wien – ung og livlig med avslappet atmosfære

6. Helsinki – nordisk velferd, blomstrende kulturliv, nært naturen og en port mot øst

7. Sydney – edgy storby med grønne lunger, strandliv og en utendørs livsstil

8. Stockholm – liten storby med øye for detaljer, stil og solide tilbud til innbyggerne

9. Honolulu – solrikt paradis med store businessmuligheter, midt mellom USA og Japan

10. Madrid – vibrerende kulturell og levende døgnet rundt, bra prisnivå

11. Melbourne – scorer høyt på sport og kultur, men husk paraply

12. Montreal – laidback og tospråklig, rimelig å leve godt

13. Barcelona – liberal verdensby mellom fjell og sjø, men sliter med kriminalitet

14. Kyoto – lav skyline, høy sigarføring - blander det moderne med det tradisjonelle

15. Vancouver – rik og rikholdig by, så lenge du trives med å snakke om sport

16. Auckland – polynesisk kultur og flott beliggenhet, dessuten bra offentlig transport

17. Singapore – opplever en kulturell boom, blomstrende landskap og høy levestandard

18. Hamburg – ambisiøs havneby, mediametropol, musikk og design

19. Paris – dyrt å bo, mye hundebæsj, mye regn og lite grøntareal - men byen bare fungerer

20. Geneve – et godt sted å leve på representasjonskonto, finansdrevet by med parisisk kulturliv

Interaktivt kart med de 20 byene på lista:
(zoom inn med pluss og minus og naviger med pilene)

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

OFFENTLIG TRANSPORT: Tilbudet i München er glimrende, mener Monocle. Lyse, rene vogner på trikk og buss - og de går presis til langt på natt.
WONDERFUL: København byr også på hyggelige boligstrøk, som disse leilighetene designet av Philippe Starck.
MÜNCHEN: Den bayerske hovedstaden er verdens beste by å bo i, ifølge magasinet Monocle. Her en mulig måte å tilbringe en kjedelig ettermiddag i München på: Surfing i elva.
VINTERBY: München har ofte minusgrader om vinteren, men er like fullt en by med mange forlystelser.
COOL COPENHAGEN: Sjarmerende København er verdens nest beste by å bo i, mener magasinet. Sykkeltilbudet trekkes fram som spesielt positivt.
BEST: Byen kan by på boliger av høy kvalitet, lav kriminalitet, liberale myndigheter, godt medietilbud og en generell følelse av gemyttlighet.
BILLEDSKJØNT: München er mer enn ølhaller og lederhosen.