Her er Nord-Europas eldste hus

5500 år gamle vegger, seng og skap står fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ORKNØYENE, øygruppa nord i Skottland, er et arkeologisk skattkammer.

Tettheten av jomfruelige fornminner er stor på de 70 øyene. Arkeologene har vært her mye med sine skalpeller og tannbørster. Men fortsatt ligger det meste i jorda.

Vinden gjør noe av arbeidet for dem. Det var den som avdekket det som antakelig er Nord-Europas eldste bolighus, Knap of Howar. Huset ligger på den bittelille øya Papa Westray i Orknøyene, og ble bygget rundt 3500 f.Kr.

Keops-pyramiden i Egypt var ikke påbgynt da de som bygde Knap of Howar satte i gang (pyramiden tok 20 år å bygge, og sto ferdig 2560 f.Kr.). Den kinesiske mur var på ingen måte påtenkt. Byggingen av den startet rundt 600 f. Kr. Og det kjente Stonehenge-monumentet i Storbritannia kom først tusen år etter huset på Orknøyene, omkring 2500 f.Kr.

- Dette er det eldste huset i Nord-Europa som fortsatt står. Det er her på Orknøyene de finnes, de eldste husene man fortsatt kan gå inn i, sier arkeologiprofessor Mark Edmonds ved Universitetet i York til Dagbladet.no. Han forteller om en fortid da mye så annerledes ut. For eksempel lå Knap of Howar i innlandet den gangen det ble bygget. Nå står vi nær strandkanten og ser på gamle steinvegger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer