Her er Norges 167 ukjente miljøbomber

Miljøvernere vil fjerne gasskraftverkene som har eksistert siden 70-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ OLJEPLATTFORMEN EKOFISK J durer til enhver tid seks små gasskraftverk. De forsyner plattformen med elektrisitet. Kraftverkene er fra 1998 og virkningsgraden (effektiviteten) er på lave 35 prosent.

På Eldfisk B har de to gasskraftverk med gassturbin fra 1979. Rundt 40 prosent av kapasiteten til kraftverkene benyttes.

På Tor finner vi de eldste nåværende norske gasskraftverkene Oljedirektoratet har registrert, installasjonene er fra 1976. Hele lista over gasskraftverk kan du lese på deres nettsider.

Til sammen finnes det 167 gasskraftverk i Nordsjøen. De har gått i snart 40 år. Gasskraftverk på plattformen var en forutsetning da den første plattformen Ekofisk ble åpnet i 1971.

- Gassturbiner har vært der så lenge vi har hatt olje- og gassvirksomhet i Norge.

Dette er den vanlige måten å få kraft på. Det er normalt flere gassturbiner per innretning, og de drives på forskjellig måte. Noen går hele tiden, mens andre sjelden brukes. I dag er Ormen Lange-feltet og Troll A-innretningen elektrifisert. I tillegg er Gjøa og Valhall besluttet utbygget med kraft fra land. Det gjøres en helhetsvurdering av kraftløsningen ved alle nye utbygginger, sier prosjektleder for kraft fra land-studien Bjørnar Andreas Kvinge i Oljedirektoratet, til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer