Du leser nå Dagbladet Pluss

Her er verdens minste snømann

Like tykt som et femtedels hårstrå.

PÅ STØRRELSE MED EN BAKTERIE: Dette er en diger forstørrelse av verdens minste snømann. Foto: David Cox/National Physical Labratory
PÅ STØRRELSE MED EN BAKTERIE: Dette er en diger forstørrelse av verdens minste snømann. Foto: David Cox/National Physical LabratoryVis mer

||| DENNE SNØMANNEN er 10 µm (mikrometer) bred, på størrelse med en vanlig bakterie. Til sammenligning er en antrax-spore, som var så omtalt for noen år siden, rundt 6 mikrometer. Et snøfnugg er mye større, de minste er rundt 1000 mikrometer.

Og det blir mindre. Snømannens nese er under 1 µm, altså mindre enn 0.001 millimeter i diamater. En bitteliten platina-bit ble brukt til å lage den. Hodet er 0,01 millimeter bredt. SNØMANNEN ER LAGET med nakoteknologi av National Physical Labratory i Storbritannia, som har sendt ut en promovideo for å vise hva forskerne driver med.

De brukte to tinnperler til å lage snømannen, den er altså ikke av snø. Dette er perler som vanligvis brukes til å kalibrere elektronmikroskop til å se klart.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.