Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Her er verdens minste snømann

Like tykt som et femtedels hårstrå.

PÅ STØRRELSE MED EN BAKTERIE: Dette er en diger forstørrelse av verdens minste snømann. Foto: David Cox/National Physical Labratory
PÅ STØRRELSE MED EN BAKTERIE: Dette er en diger forstørrelse av verdens minste snømann. Foto: David Cox/National Physical Labratory Vis mer

||| DENNE SNØMANNEN er 10 µm (mikrometer) bred, på størrelse med en vanlig bakterie. Til sammenligning er en antrax-spore, som var så omtalt for noen år siden, rundt 6 mikrometer. Et snøfnugg er mye større, de minste er rundt 1000 mikrometer.

Og det blir mindre. Snømannens nese er under 1 µm, altså mindre enn 0.001 millimeter i diamater. En bitteliten platina-bit ble brukt til å lage den. Hodet er 0,01 millimeter bredt. SNØMANNEN ER LAGET med nakoteknologi av National Physical Labratory i Storbritannia, som har sendt ut en promovideo for å vise hva forskerne driver med.

De brukte to tinnperler til å lage snømannen, den er altså ikke av snø. Dette er perler som vanligvis brukes til å kalibrere elektronmikroskop til å se klart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?