Her kan du røyke inne

Men bare hvis du røyker marihuana.

AMSTERDAM (Dagbladet.no): - Dette er det eneste landet i verden hvor de sjekker om du har blandet tobakk i marihuanaen, sier israeleren Avidd til Dagbladet.no.

Sammen med vennene Shir og Irit, er han på ferie i Amsterdam. Vi treffer vennene rundt et bord på «kaffebaren» 2. Kammer, en av Amsterdams første i sitt slag.

I Nederland håndheves ikke forbudet mot røyking av cannabis så lenge røykingen foregår i små kvanta og i såkalte «coffee shops».

Men i går trådte det i kraft et forbud mot røyking av tobakk på serveringssteder i landet, ikke ulikt røykeloven vi fikk hjemme i Norge i 2004.

- Hasj må blandes med tobakk, så det er bare ren marihuana som kan røykes inne, forteller Vinola som jobber bak disken på kaffebar-kjeden Kadinsky. Hun mener at man i en kaffebar skal kunne få røyke hva man vil.

- Latterlig, sier Vinola. Hun synes ikke det utgjør noen forskjell at tobakken er borte.

DA NEDERLAND VEDTOK den nye røykeloven, var det med en vri.

Fra og med 1. juli er det ikke lenger lov å røyke tobakk inne på offentlige steder.

Her kan du røyke inne

Paradoksalt nok kan du derimot røyke inne hvis du røyker ren marihuana.

For enkelte av stamgjestene på 2. Kammer som liker å blande hasj med tobakk, betyr det at de må gå ut på gaten for å nyte sin joint.

- Det er en skam etter alle disse årene, sier Frank bak disken på kaffebaren.

Han forteller at kundene ikke er fornøyd med loven.

- Nå må jeg gå ut for å røyke vanlige sigaretter, sier Frank. Rundt bardisken sitter 5-6 kunder og røyker marihuana, men Frank forteller at det har vært en nedgang i kunder de siste to dagene.

STØRRE BARER HAR fått muligheten til å etablere egne røykerom der det ikke er tillatt med servering.

Dette har ført til at mange eiere av små barer føler seg diskriminert - og planlegger søksmål mot regjeringen.

Forbudet mot tobakksrøyking skal håndheves ved at myndighetene har trent opp 200 inspektører til å se og lukte forskjell på rene marihuanajointer og de som er iblandet tobakk, ifølge engelske The Guardian.

Helseminister Ab Klink har forhåpninger om at forbudet ikke bare skal beskytte helsa til ansatte og kunder, men også få folk til å finne mer produktive ting å gjøre enn å sitte på kafé:

- Forbrukere som tilbringer hele dagen med å henge i «coffee shops» vil finne andre ting å gjøre, uttalte Klink da loven trådte i kraft.

Det finnes omkring 750 «coffee shops» i Nederland. Etter en lovendring i fjor kan ikke kafeene lenger selge både alkohol og marihuana - og nå forsvinner også muligheten til å nyte tobakk sammen med jointen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

MÅ RØYKE TOBAKK UTE: Kadinsky er en «Coffee Shop»-kjede i Amsterdam. - Det er en paradoksal lov, sier bartender Vinola om den nye røykeloven.
VANNPIPER TIL SALGS: Mange butikker selger tilbehør.
NEI TIL TOBAKK! Men ren marihuana kan fremdeles røykes inne i Nederland.
TURISTMAGNET: Shir, Avidd og Irit er fra Israel. De synes det hadde vært trist om det ble forbudt å røyke marihuana inne i Amsterdam.