Her skater «uproduktiv» DDR-ungdom

Rullebrett var kapitalistisk og ble sensurert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVERDAG I DDR. I det gamle Øst-Tyskland ble innbyggerne intenst overvåket av sikkerhetspolitiet Stasi. Ifølge Anna Funders bok «Stasiland» hadde Stasi-maskineriet én informant pr. 6,5 innbygger i DDR. 

Hvordan var hverdagen for de som bodde innenfor jernteppet? Det er temaet for filmserien «Det andre Tyskland» som Cinemateket i Oslo viser i januar og februar.

I ØSTBLOKKEN foregikk stor filmproduksjon; regimene mente det var viktig. En rekke skildringer handlet om hverdagsliv, fotball, konserter, motorsykler og venner.

Upopulær bruk av rullebrett og uproduktivt gateliv vises i «Einmal in der Woche Schrein» (1982) («skrike en gang i uka»). Dokumentarfilmen fra ungdomsmiljøet i Øst-Berlin slapp ikke gjennom sensuren, men vises på torsdag og fredag denne uka på Cinemateket.

- Ungdommene dannet gjenger, men filmen viste ikke noe produktivt kollektiv. På soundtracket hører man dessuten musikk av bandet Pankow som synger «Jeg vil tenke selv» mens man ser ungdommer som henger på hjørnet, skater, eller vil gå på disko. Uttrykket ble for provoserende, sier Cinematekets programmedarbeider Hege Jaer til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer