SMÅ, MEN FARLIGE: Propagandabilde offentliggjort av Continuity IRA, CIRA. Organisasjonen har få medlemmer, men antas å drive rekruttering, opptrening og forsøk på våpenhandel i utlandet. Foto: WIKIMEDIA
SMÅ, MEN FARLIGE: Propagandabilde offentliggjort av Continuity IRA, CIRA. Organisasjonen har få medlemmer, men antas å drive rekruttering, opptrening og forsøk på våpenhandel i utlandet. Foto: WIKIMEDIAVis mer

Her skryter terroristene av seg selv

IRA-terroristene er kriminelle, mafialignende bander.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

DE SPRENGER BILBOMBER i bysentrum, de har som mål å drepe sikkerhetsstyrker og politiske motstandere med hjemmelagde eksplosiver, selvkonstruerte bombekastere kalt «Barrack buster», landminer og flammekastere.

The Real IRA (RIRA) har tatt på seg ansvaret for drapet på to soldater på lørdag. Continuity IRA (CIRA) har tatt på seg ansvaret for drapet på en politimann sent mandag kveld. Det ser ut til at de har samarbeidet om drapene.

De bruker de samme metodene som IRA på 1990-tallet. Opprørsgruppene baserer seg på kriminalitet, kidnapping, utpressing, ran og mafialignende metoder med sterk indre selvjustis. - Mitt inntrykk er at dette er folk som aldri helt ble ferdig med krigen. IRA har beveget seg bort fra væpnet kamp, mens denne harde kjernen aldri helt har godtatt det. De som er igjen tror jeg er mennesker som har en sterk militær og ideologisk indoktrinering, og som har viet livet sitt til kampen for et forent Irland, sier forsker Hilde Haug ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo. Hun har bodd seks år i Nord-Irland.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn