Her skyter Alyssa (6) med automatvåpen

Amerikanske våpenentusiaster synes barn bør lære å skyte tidlig.

«DETTE ER ET FAMILIEARRANGEMENT, ingen alkoholholdige drikker tillatt under programmet», heter det på nettsidene til våpenmessa Oklahoma full shoot and trade show, som arrangeres i Wyandotte denne helgen.

Våpen derimot, er mer familievennlig, mener arrangørene. De har dokumentert tidligere års arrangementer med video og bilder. Her avfyrer en gråhåret bestemor i rullestol et automatvåpen. Flere barn gjør det samme. 

Dagbladet.no har fått tillatelse fra arrangøren til å vise bildene.

- Så lenge dere gjør det på en anstendig måte. Kanskje vi kan få noen fra landet ditt til å komme over en dag. Messa er alltid i juni, rundt den tredje helga, skriver arrangør Mike Friend på epost til Dagbladet.no.

Han har fått høre at ikke en gang politiet i Norge er bevæpnet, og mener våpenopplæring burde komme flere til gode.

EN AV DE MEST OPPSIKTSVEKKENDE bildene er fra 2005 og viser en liten jente i førskolealder som avfyrer et maskingevær mens faren står ved siden av og veileder. 

Kim Cousino fra Toledo i Ohio tok med seg sin da seksårige datter Alyssa, som ifølge faren bønnfalte om å få bli med.

- Vi tenkte å ta henne med året etterpå, men hun ville så gjerne, så vi sa ok. Det er virkelig veldig gøy, sa Cousino til aktivistavisa Free Republic som rapporterte fra stevnet det året.

Her skyter Alyssa (6) med automatvåpen

Alyssa fikk prøve å avfyre en kaliber 308 Browning 1919.

- Jeg skjønner jo at dette oppfattes som noe ekstremt, men de fleste amerikanske våpeneiere er høyst normale mennesker, det er ikke de som står bak kriminaliteten i USA, sier USA-entusiast Jon Henrik Gilhuus i foreningen Monticello Society til Dagbladet.no.

Om det er lovlig å la et barn på seks avfyre automatvåpen tviler han på.

- Jeg tror ikke det er tillatt for et barn å avfyre våpen etter loven. Men under tilsyn kan det jo være tillatt. Amerikansk våpenlovgivning varierer mye mellom delstater, sier Gilhuus.

Føderal lovgivning tillater fortsatt å bruke og eie automatvåpen. De fleste delstater tillater også noen form for bruk av automatvåpen.

- Det kom en lov i 1986 som forbød kjøp, salg og bruk av nye automatvåpen. Derfor er de fleste våpen som er i bruk i dag stort sett eldre enn dette, sier Gilhuus.


PÅ MESSA SOM ARRANGERES I HELGA
leier utstillerne ut våpen til publikum, som kan teste dem mot en liten sum.

Blant våpnene til utleie er magasin- og beltematede maskingevær, noen av dem fra første verdenskrig.

Det arrangeres også snikskytterkonkurranse. En av de mest populære konkurransene er ifølge nettsidene til arrangøren «kill the car». Biler lastet med eksplosiver skal skytes på, og målet er å få dem til å gå i lufta raskest.

Ikke bare biler er målet for skytterne. De skyter også på lastebiler, busser, vaskemaskiner og til og med småfly.

- I fjor kom det rundt 1400 tilskuere, pluss skytterne og hjelpemannskap. Vi forventer 2000 i år, skriver Friend.

- Vi trenger alle de unge som deltar, for en dag skal de stemme, sa medarrangør DeWayne Convirs i 2005.

DEN GANG DELTOK den da 11-år gamle Austin Ware sammen med faren Paul.

- Dette er Austin og min farsdagstur. Hvordan kan vi gjøre noe galt nå - vi avfyrer maskingevær på farsdagen, sa Paul.

- Jeg liker å skyte, sa Austin, som hadde AKSU-74 som favorittvåpen.

Årsaken:

- Jeg holder nede avtrekkeren til det er ute. Det er ganske kult, sa Austin til Free Republic.

Oklahoma er ifølge arrangøren en av de få statene som tillater avfyring av automatvåpen på denne måten. Å eie automatvåpen krever lisens.


HVA ER DET MED AMERIKANERE
og deres forhold til våpen?

Mye forskjellig, ifølge Jon Henrik Gilhuus.

- Det andre grunnlovstillegget, som fortsatt er omstridt, sier noe om retten til å eie og bære våpen. Det har vært mye diskusjon om dette er en kollektiv eller individuell rett.

Washington DC har strengere våpenlovgivning enn Norge, mens i Sørstatene og i Vest har «alle» våpen. I disse delstatene gis det bærerett mer eller mindre automatisk til alle som ikke er straffet.

-  I de fleste områder med mye lovlige våpen er det stor støtte for ideen om at våpen er en rettighet. I Colorado, Rocky Mountains for eksempel, jakter de, og alle lærer å skyte omtrent fra de kan gå. Det er en del av kulturen. Disse statene har for øvrig ikke høy kriminalrate, mens Washington DC har en enorm draps- og krimrate, til tross for den strenge våpenlovgivningen, sier Gilhuus.

Han mener mange amerikanere har et sterkt følelsesmessig forhold til temaet fordi de oppfatter våpenhold som en grunnleggende menneskerett og til dels en nødvendighet i hverdagen. Gilhuus fremholder selvforsvarsprinsippet.

- Det er ikke tvil om at det er en del paranoia der ute. Men vi må huske at amerikanere lever med høyere kriminalitet enn Europa og har gjort det i lang tid. Den historiske arven står også sterkt. Man skal kunne forsvare seg. Det begynte med indianerne, landet ble vunnet med våpen i hånd. De stoler heller ikke på styresmaktene slik vi gjør her til lands, de tror ikke staten kan beskytte dem til en hver tid, og derfor er selvforsvar viktig for amerikanerne. Mange synes det er viktig å ha våpen i hjemmet.

- Folk kommer bare for å ha det gøy og gjøre noe de ikke har gjort før. Vi har begynt å få besøkende fra mange steder nå, til og med Storbritannia, hevder messe-arrangør Mike Friend.

DEN RESTRIKTIVE våpenlovgivningen i visse områder i USA kan stå for fall når Høyesterett nå i juli for første gang på mange år har en våpenlovgivningssak oppe til behandling.

Det handler om den svært restriktive våpenlovgivningen i Washington DC. En føderal rett har tidligere erklært distriktets strenge våpenlovgivning fra 1975 ugyldig. Ifølge loven fra -75 skal våpen oppbevares uladet og demontert. Dommen er ennå ikke blitt rettskraftig, og nå skal Høyesterett ta opp saken.

- Spørsmålet om andre grunnlovstillegg handler om i hvilken grad retten til å holde våpen er en individuell rett, og i så fall hvilke begrensninger staten kan legge på denne retten. Det har ikke vært noen ordentlige avklaringer av dette på lenge. En vid fortolkning av tillegget vil røske beina under mye av de restriktive lovene på delstatsnivå, sier Gilhuus.

Og dette kan bli en viktig sak i presidentvalget i høst.

- Om Høyesterett lar den restriktive våpenlovgivningen stå, blir det nok en vinnersak for republikanerne i november. Interessant nok kan det være politisk opportunt for republikanerne også å «tape» saken i Høyesterett. Da kommer Obama til å presses for sin støtte til våpenkontroll, sier Gilhuus.

Men de som håper på at retten kommer til å si at nå er det fritt frem for maskingevær i de tusen hjem og i ryggsekken, de blir nok skuffet.

- Høyesterett har en tendens til å skrive så «smale» avgjørelser som mulig, der de kun tar hensyn til det konkrete spørsmålet i saken de har til behandling, avslutter Gilhuus.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

SE, HER SKYTER BESTEMOR:</B> Denne damen var deltaker på våpenmessen i Oklahoma i 2006.
TESTER VÅPEN: Dette bildet er fra fjorårets messe.
BILER SØNDERSKUTT:</B> I tillegg skyter våpenfolket på lastebiler, vaskemaskiner og småfly.
FULL RULLE: Det er moro og trygt, sier våpenelskerne som avfyrer automatvåpen over to dager i helga.
FEM ÅR OG OPPTRENT SKYTTER:</B> Alyssa Cousino fra Toledo i Ohio med automatvåpen i 2005.
LEVER AV VÅPEN: På messa kommer flere hundre våpenselgere som leier ut og selger automatvåpen.
OPPTATT AV VÅPEN: Diskusjonen om retten til å bære våpen er polarisert i USA. I Oklahoma derimot, krangler få. Her støtter folk flest den liberale våpenlovgivningen i delstaten.
KAN TJENE PÅ Å TAPE:</B> McCain kan få større oppslutning om Høyesterett opprettholder den strenge våpenlovgivningen i Washington DC.
<B>KILL THE CAR:</B> Konkurranse der det er om å gjøre å få en bil til å eksplodere ved å skyte på den. Bilene er lastet med eksplosiver.
- ENDA BEDRE OM NATTA:</B> Våpenentusiastene avfyrer våpen om natta også. I områder som Oklahoma er det bred støtte til liberale våpenregler.
<B>KJØRER IKKE PÅ VÅPENSAKER:</B> Demokratene har tidligere brent seg i rurale strøk, og våpenkontroll er en politisk død sak i mange stater nå.
- MYE PARANOIA: Men også mange andre grunner til at amerikanerne er så opptatt av retten til å bære våpen, sier USA-entusiast Jon Henrik Gilhuus.