Her surfer verdensstjernene i Lofoten

På jakt etter den perfekte bølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- NO WAY NO WAY NO WAY! Det er iskaldt!

Det sa europamester Pablo Guiterrez da han kjente på vannet i Lofoten for første gang for en drøy uke siden. Det er bare rundt 8 grader i vannet.

- Bølgene var bra i dag, men det var litt for mye vind, sier surfelegenden Tom Curren på telefon til Dagbladet.no.

- Men jeg frøs ikke i dag, fordi drakten min var bra.


GUITERREZ OG CURREN
henger for tiden sammen med noen av verdens beste surfere, fotografer, miljøaktivister og filmskapere i Lofoten. De er med på «The search», en jakt arrangert av en av de store surfeprodusentene, for å finne nye og uberørte surfeplasser verden rundt.

Se videodagboken deres her.

OG DET MEST
uberørte akkurat nå, er Lofoten. Siden 10. april har teamet på mellom ti og 15 personer utforsket Lofoten på kyss og tvers og ventet på at de perfekte bølgene skulle komme.

Lofoten er ifølge ekspertene et surfested av verdensklasse, selv om det avhenger av været. Først denne uken har gruppen fått brukbare surfeforhold.

Amerikanske Tom Curren, tre ganger verdensmester,  frisurferen Elise Garrigue og Jayce Robinson som er ungdomsmester bor nå sammen med Guiterrez i rorbuene i Ballstad på Vestvågøy.

Her surfer verdensstjernene i Lofoten

- Lofoten er veldig annerledes enn jeg er vant til, men landskapet her er spektakulært, sier Curren.

Han er også er musiker, tok med seg bandet på tur, og hadde nettopp konsert i Lofoten.

«Så lenge stemmen holdt for Raymond va det knall, men du verden før en opplevelse og stemning det vart når Tom Curren & co kom på scenen», kommenterer en lokal konsertdeltager på nettstedet Heia Ballstad!

DET ER ISKALDT vann i Lofoten på denne tiden - litt uvant for surferne som er mer vant til karibisk enn nordnorsk klima.

- De fryser nok litt, ler Nina Jensen i WWF, som er med i gruppen.

Men det finnes drakter under utvikling. For tiden tester gruppa en spesiell drakt med varmeelementer som er batteridrevne. I beste surfeånd har gruppa også med seg økologisk utstyr til Lofoten. Blant annet prøver de ut et brett laget med soyaskum som fyll.

- Nå som utstyret blir bedre så man kan surfe behagelig og ha det gøy, kan nok langt flere tenkes å surfe på steder som Lofoten, sier Curren.

MÅLET MED TUREN, bortsett fra å filme surfing i nord, er å sette fokus på Lofoten, norsk kystmiljø og kultur. WWF er bekymret for planene om oljeleting sør i Lofoten:

- Her finnes noen av verdens mest fantastiske naturverdier. Verdens største kaldtvannskorallrev, viktige bunnsamfunn som tareskog og svamp. Noen av verdens største gjenværende fiskebestander er her, deriblant torsk og sild, og det er store sjøfuglkolonier. Alle disse er sårbare for olje og oljesøl, sier Nina Jensen på telefon fra Ballstad.

Lofoten er foreslått til Unescos verdensarv-liste og regnet for et av de vakreste naturområdene i verden. 

- Både Fiskeri- og havbruksnæringen, Fiskarlaget, og alle statens miljøfaglige etater inkludert Polarinstituttet, Havforskningsinstituttet og Statens Forurensingstilsyn sier nei til oljeboring i Lofoten. Likevel velger oljedirektoratet å legge ut flere blokker for boring enn noensinne, sier Jensen.

Oljedirektoratets forslag er på høring, og Jensen og WWF kjemper nå mot at forslaget blir permanent.

- Problemet er jo at forekomstene er såpass nære kysten, at man vil ikke rekke å iverksette tiltak dersom det skal skje et uhell. Statfjord A-ulykken nylig er nok et bevis på at det er ikke noe som heter risikofri boring. Oljesøl skjer, sier hun.

SANNSYNLIGHETEN FOR at Lofoten skal bli invadert av tusenvis av surfeturister som følge av det pågående evenementet som kringkastes på egne nettsider og følges blant annet av Eurosport 2, er likevel liten:

- Dette blir nok ikke et sted for de store massene, til det er det for dyrt og kaldt. Det er vel mer en eksotisk drøm for de fleste, men vi vil gi alle muligheten til å få se den helt unike naturen her oppe, sier medarrangør Per Freisberg som representerer produsenten Rip Curl.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

TEAMET PÅ EN ISSJØ:</B> Bak fra venstre: John Frank (filmskaper), Pablo Guiterrez (europamester), Per Freisberg (Rip Curl Norge) Nina Jensen (WWF Norge), Jayce Robinson (King of UK Champions), Tom Curren (3 ganger verdensmester). Foran fra venstre: Elise Garrigue (frisurfer og modell) Michel Jacoby (filmfotograf), Arnaude Decarne (Rip Curl Europa).
SPILTE KONSERT: Tre ganger verdensmester Tom Cullen er både musiker og surfer og hadde med hele bandet sitt til Lofoten.
ISKALD SURFING:</B> Europamester Pablo Guiterrez leker seg i en liten bølge på Unstad.
PÅ JAKT ETTER BØLGER:</B> Searchteamet: Per Freisberg bak rattet, Elise, Tom og Jayce i båten.
VÅTDRAKT MED VARMEELEMENTER:</B> Lokale Tommy Olsen som driver camping og surfutleie og Tom Curren på vei ut i vannet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer