Her tar den norske ubåten smuglerskipene

Nedgradert rapport gir unikt innblikk i norsk ubåtoppdrag i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- VI FULGTE DEN BÅTEN i dagevis. Ingen ante at vi var der.

Vi befinner oss i en fjord utenfor Bergen. Hemmelig sted. Hemmelig tidspunkt. Vi er 13 meter under overflaten, og sitter i messa på ubåten KNM Utvær. Det er ikke så mange som vet vi er her. Mobiltelefonen virker ikke. 

Vi møter orlogskaptein Øistein H. Jensen som var ubåtsjef på Utvær fra 2001 og 2004, blant annet under Irakkrigen. Han har fortalt om ubåtenes fortreffelighet ganske lenge allerede, og da i særdeleshet de norske ubåtene. Mannskapet som på grunn av Norges helt spesielle natur, den krokete kysten, læres opp i noe unikt. En amerikansk atomubåts totale ubrukelighet i de trange fjordene. Om den norske mobiliteten. Andre mente Norge med aktiviteten til ubåten Utvær deltok i krigen med dette oppdraget.

HAN KROKER SEG SAMMEN. Med sine 1.94 er han dømt til et lite utstrakt ubåtliv. Han har med den nedgraderte rapporten. I den ligger periskopbilder av lugubre smuglerskip i Middelhavet. Jensen veier ordene. Han vil gjerne fortelle, men det er ikke enkelt. Åpenhet har aldri vært Forsvarets varemerke. Men ubåt-ignorantene, 99 prosent av Norges befolkning, bør forstå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer