Het potet

Borte bra, men hjembakt best.

En perfekt bakt potet er en enkel glede. Eller, det vil si, den er enkel på samme måte som et kyss eller et glass champagne kan være enkelt.

- Det kunne ikke vært annerledes, tenker man, og i et flyktig øyeblikk vet man at man ikke ville vært noe annet sted på jord, eller gjort noe annet enn å kysse den piken, drikke det glasset champagne. Eller, i vinterkulda, spist den bakte poteten.

Men en bakt potet handler ikke om poesi, mystikk eller romantikk, ikke engang om luksus, bare om kroppens - og sjelens, hvis den finnes - tilfredsstillelse. En perfekt bakt potet skal aller helst være luftig, som en sufflé, eller som puddersnø. I perfeksjonen ligger samtidig at den helst ikke skal være perfekt; den er best hvis den har et røft, gjerne temmelig salt skall som biter tilbake. Og etter dette er det ikke noe «må». Noen mener at bakte poteter bør lages av enorme, melne poteter, på størrelse med kampesteiner. Disse potetene smaker ikke stort, men de suger til seg smaker som ingenting annet - du kan mate dem med to hundre gram smør eller en halv boks rømme og likevel innbille deg at du spiser mat som er helsebringende - potet er jo så sunt. Men selv om disse digre potetene selges som «bakepoteter» i butikken, betyr ikke det at de er de beste. Små poteter har ofte mer smak. Ta for eksempel mandelpoteter, som er blitt deilige og smaksrike av sitt harde liv i norske fjellbygder. Selv nypoteter, som egentlig ikke skal bakes, har en egen sjarm. De er så delikate at det er som om de misforstår når de blir plassert i ovnen. De vet ikke hva de skal gjøre, så de ender opp med å bli nesten kremete, og ikke så lite søte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakt potet er Nordens pasta - en rett i seg selv, og godt med det meste. Når man først har en bakt potet, uansett hvilket slag, finnes det nesten ikke grenser for hva man kan gjøre med den. Mens kokte poteter har sin plass ved siden av den viktige maten, som vår protestantiske samvittighets bot for å skeie ut med fisk eller kjøtt, er den bakte poteten inviterende overfor de fleste smaker.

Hele spekteret av ingredienser, fra de mest eksklusive, til dem som uten vond vilje godt kan klassifiseres som «harry», gjør seg bedre oppi en bakt potet. Jeg har hatt en boks med hermetiserte trøfler stående i en evighet i kjøleskapet, og mens de ikke på langt nær er på høyden med de ferske trøflene som bærer hele rommet og får alle nesebor innen ti meter til å vibrere, så var de gode nok til at det føltes som fest på en helt vanlig tirsdag, da de havnet oppi en bakt potet, sammen med en klump smør som var så stor at jeg følte behov for å åpne en god flaske vin, i håp om at vinens helsebringende effekt ville rense fettet ut av blodårene.

Og om trøffel ikke er hverdagskost, så fikk min nye interesse for bakt potet meg til å lete etter andre muligheter. Til slutt hadde jeg lett så lenge at jeg kom tilbake til utgangspunktet: Den urnorske bakte poteten med rømme og bacon som de selger i norske byer når barene stenger.

- Hva tenkte jeg på? pleide jeg å sukke oppgitt til meg selv når jeg våknet tunghodet og forbløffende mett etter en lang natt på byen. For meg har bakt potet med rømme og bacon alltid vært forbundet med en viss desperasjon, minner fordunklet av alkohol og tåpeligheter. Etter å - for første gang i mitt liv - ha smakt den i edru tilstand, fikk jeg endelig svar på hva det var jeg lette etter klokka halv fire på natta. Og hvis jeg ikke tar feil, er det faktisk bedre når man finner det i sitt eget kjøkken, ikke i en tilhenger.

Bakt potet med rømme og bacon

Den aller vanskeligste måten å bake en potet på, er den vanligste og langt fra den beste - i folie. Når du pakker poteten inn i folie, er resultatet at den ikke blir bakt, snarere dampet. Ofte er skinnet mykt og klamt, som bein som har gått langt i gummistøvler.

Jeg gnir poteten inn med olje og litt salt, kanskje litt urter eller krydder for å gi smak til skallet. Hvis du vil at resultatet skal bli helt forutsigbart, kan du koke poteten først, men det er naturligvis litt tungvint - og slett ikke nødvendig. I så fall er det godt å koke dem i ekstra salt vann, gjerne tilsatt urter eller krydder.

Dette er min variant av den klassiske, bakte, norske harrypoteten, et måltid i seg selv.

Jeg synes det er godt å erstatte paprika- eller piffikrydder med litt grillet paprika. Det beste er å grille eller bake en paprika i ovnen selv, men en annen mulighet er å bruke paprika fra boks.Nok til 2

2 store poteter

olje

salt

urter, pepper, chili- eller paprikapulver

4 ss grillet paprika, grovhakket

50-75 gram stekt bacon, i små biter

1 dl seterrømme, eller mer

2 fedd hvitløk, knust

1 ss dijonsennep

finhakket persille

Det beste er å begynne med en kokt potet.

Forvarm ovnen til 200 grader. Gni poteten med olje, salt og urter, pepper, chili eller paprikapulver. Bak poteten i ovnen. Det tar om lag 45 til 55 minutter hvis poteten er rå. Det tar rundt 20 minutter hvis den er kokt. Det kan være lurt å prikke potetene med en gaffel, særlig hvis de er kokte, for det hjelper fuktigheten å slippe ut.

Bak poteten i ovnen til den begynner å få svarte flekker. Bland rømme, hvitløk, sennep og løk. Ha rømme, paprika, bacon og persille oppå.

Saltbakte poteter

Her er det lurt å bruke små poteter, enten mandelpoteter eller nypoteter. Ved å bake potetene på en seng av salt vil saltet trekke ut fuktighet, gi smak og føre til at skallet blir sprøtt og godt. Dette er typiske tilbehørpoteter, men du kan også fylle dem med gode ting.

mange små poteter

grovt salt

olje

urter

Også her er det best med kokte poteter. Forvarm ovnen til 200 grader. Hell grovt salt utover en langpanne eller ildfast form.

Prikk potetene med en gaffel, gni dem med olje og urter og legg dem oppå saltet. Bak i 30-35 minutter hvis de er rå, rundt 15 minutter hvis de er kokte.

Andre gode bakte poteter:

Urtebakte poteter: Skjær et hull gjennom en kokt potet, stikk inn en kvist med urter, gjerne rosmarin. Bak i ovnen som i en av oppskriftene over.

Med trøffelfyll: Bland trøffel fra boks med en raus dose smør.

Med røykelaks: Bland rømme eller crème fraîche med hakka løk, dill og sennep. Fyll poteten med rømmeblanding, ha over grov pepper - eller rosa pepper, for en helt annen effekt - hakket røykelaks og eventuelt lakserogn.

avi@dagbladet.no

ENDA BEDRE MED ROSMARIN: Det er av barn og fulle folk du får høre at bakt potet er best, og den blir enda bedre med rosmarin.