Hijab brer om seg i Europa

Slør på vei ut eller forbudt i flere muslimske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN ITALIENSKE journalisten og senere biske islamkritikeren Oriana Fallaci intervjuet Khomeini hjemme hos ham i Qom i 1979. Det var et skup. Hun hadde chadoren på, det iranske, heldekkende plagget som ble innført etter den islamske revolusjonen. Midt i intervjuet, etter en rekke spørsmål om slørbruk, skjedde dette:

- Hvordan svømmer man i en chador, spurte Fallaci.

- Våre skikker har du ingenting med. Om du ikke liker muslimske klær er du ikke forpliktet til å gå i dem, for muslimske klær passer for en god og skikkelig, ung dame, sa Khomeini.

- Det er svært snilt av deg. Og siden du sier det, jeg skal ta av meg denne dumme, middelalderske fillen akkurat nå, svarte Fallaci.

Hun rev sløret av seg. Khomeini spratt opp og gikk ut av rommet uten et ord. Han gikk imidlertid med på å møte henne neste dag. I følge Khomeinis sønn var dette en av de få gangene han så sin far le.

Fallaci, som turte å stille spørsmål vanlige journalister bare drømte om, er ikke den eneste som er opprørt over at kvinner i islam må dekke seg til. I Europa er en variant, hijaben, blitt svært populær. Og alle snakker om den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer