Historien om Hove

I dag kommer verdensstjernene til Hovefestivalen. Det kan vi takke nazister, kommunister og overvåkningspolitiet for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA TOFFEN GUNNUFSEN valgte leirstedet Hove som utgangspunkt for sin grandiose festivaldrøm, skrev han seg inn i en merkverdig historie av lokale nazikollaboratører, kommunistiske revolusjonære og attentatplaner signert rasisten Arne Myrdal.

- HOVE HAR en rikere historie enn mange er klar over, forteller hobbyhistoriker og tromøygeit Sverre Simonsen. Den nå pensjonerte oppsynsmannen og vaktmesteren hadde Hove leir som arbeidsplass i 25 år. Han har imidlertid kjent stedet helt fra han var guttunge på Gjerstad, et steinkast unna scenene hvor Amy Winehouse og Queens of the Stoneage spiller senere i kveld.

- Våren 1945 var jeg fire år, og da så jeg amerikanske og engelske fly bli skutt etter av svære antiluftfarts-kanoner ute ved Tromøy kirke. Krigen var på hell, men den vårnatta ble Hove og sikkert hele Tromøya lyst opp i et durabelig fyrverkeri, forteller Simonsen, som ennå husker både smellene og sporlysene.

I 1941 BLE HOVE ekspropriert av den tyske okkupasjonsmakten. Stedet hadde da hovedsaklig vært brukt til dyrking av blant annet poteter siden 1700-tallet. Med betalt og tvunget lokal arbeidskraft bygget tyskerne opp en rekruttskole for luftvernsartillerister over de gamle vikinggravene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer