- Historikere tror ikke på mirakler

Men fortellingene kan jo ikke brukes som kilder til at Jesus faktisk utførte disse miraklene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden før jul har debatten gått på Dagbladet.no om hva som er de beste kildene til den historiske Jesus, om de kanoniserte skriftene i Bibelen i motsetning til de apokryfe skriftene, for eksempel Judasevangeliet, som ikke er med i Bibelen. I dag skriver professor Einar Thomassen sitt siste innlegg.

MANGE ØNSKER at de fire kanoniske evangeliene i Bibelen skal være vesensforskjellige fra de apokryfe. Blant dem er Torleif Elgvin, førsteamanuensis i bibelfag.

Men Elgvin vil i debatten ikke innrømme at han gjør dette av religiøse grunner. I stedet påstår han at han gjør det på historisk-kritisk grunnlag.

Han vil ikke innse at de samme kriterier han bruker for å avvise de apokryfe evangeliene, også må lede ham til å avvise mye av det som står i de bibelske.

MENER ELGVIN med sitt forrige debattinnlegg at de kanoniske evangeliene er mer troverdige enn de apokryfe som historiske kilder fordi de også forteller om Jesu mirakler?

Forresten mangler det ikke på mirakler i apokryfe skrifter om Jesus heller.

Elgvin vil gjerne sette meg i bås, og skriver at jeg er en sånn en som bare ser på Jesus som en visdomslærer. Å sette merkelapper på folk, er en velkjent teologisk teknikk for avvisning og fordømmelse av avvikende meninger, brukt siden oldtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer