Historisk i Tyskland

Angela Merkel er ny kansler.

DEN FØRSTE. I dag ble Angela Merkel fra det konservative partiet CDU offisielt valgt til Tysklands nye kansler. Hun blir den første kvinnelige kansleren og den første regjeringssjefen fra det tidligere Østtyskland.

Merkel skal lede en såkalt storkoalisjon de neste fire årene, hvor de to store partiene i Tyskland regjerer sammen. Koalisjonen er satt sammen av sosialdemokratenes SPD og de konservative kristen-demokratenes CDU.

Regjeringen er nå endelig klar etter uker med kaos og forvirring som fulgte valget den 18. september i år. Både Angela Merkel og Gerhard Schröder hevdet at de hadde vunnet, og ingen ville inngå en storkoalisjon. Begge partiene hevdet i valgkampen at Tysklands framtid bare kunne reddes av deres partiprogram.

DET HJALP IKKE på forvirringen og frustrasjonen hos de tyske velgerne da SPDs partileder Franz Müntefering overraskende valgte å gå av og CSUs leder Edmund Stoiber rett etter trakk seg fra koalisjonsforhandlingene.

CDUs søsterparti, CSU, som også er med i storkoalisjonen, har tilhørighet i Bayern i Sør-Tyskland, og onde tunger hevdet at Stoiber, som er kjent for sin lokalpatriotisme, rett og slett ble overmannet av hjemlengsel. Andre igjen mener at Stoiber stakk fra Berlin fordi han ikke greide å forhandle fram et spennende nok departement for seg selv.

Hans egen forklaring om at med SPDs Müntefering forsvant hjørnesteinen i samarbeidet mellom partiene, gjorde lite for å øke populariteten hans, og ga velgerne inntrykk av at han ikke ville samarbeide med sin egentlige partifelle, Angela Merkel.

- Stoibers oppførsel er ansvarsløs og egoistisk, sier Claudia Roth, sjef for De Grønne, til Tagesschau.

Også fra egne rekker må Stoiber tåle pepper.

- Stoiber mister autoritet og gjør ikke seg selv noen tjeneste med denne avgjørelsen, tordner tidligere CSU-leder Theo Waigel i Tagesschau.

Edmund Stoiber må nå gå kanossagang mellom partifolk i sitt elskede Bayern for å gjøre opp for seg:

- Jeg tar kritikken svært alvorlig. Jeg lider som en hund.

MIDT I DENNE STORMEN har Angela Merkel virket nærmest uberørt, og hun har unngått å kommentere de pinlige avgangene. Det har gjort at hun har kommet styrket ut av situasjonen, og sammen med SPDs nye partileder, Matthias Platzeck, gir hun de tyske velgerne nytt håp om at Tyskland skal komme seg ut av den økonomiske gjørma.

Som Angela Merkel er Platzeck også fra Øst-Tyskland. For første gang siden Tysklands gjenforening i 1990, er de to mektigste menneskene i landet fra tidligere DDR.

De to har en del likheter. Begge to er utdannet innen naturvitenskap, et relativt upolitisk fag hvor man kunne nå langt i DDR uten at statens ideologi og spioner kom i veien. De er omtrent like gamle, de vokste opp i et utypisk borgerlig miljø i DDR, hvor det normale var arbeiderfamilier, og ingen av de to var politisk aktive.

- Vi har en ting felles, sammenlikner Angela Merkel seg selv og Matthias Platzeck, vi vet at forandring kan være bra. Det opplevde vi i 1989, forteller hun til tv-kanalen ZDF.

- Der hvor andre mennesker er redde for forandring, vet vi østtyskere at det alltid også finnes nye perspektiver.

Platzeck er enig.

- De som bodde i DDR og opplevde slutten og oppbruddet og merket av alt forandret seg fra en dag til den andre - de får et skarpere blikk for risiko, men også for muligheten til utvikling i samfunnet.

Både Merkel og Platzeck har måttet lære seg hvordan et demokrati fungerer, men de har er friskt blikk utenfra på fastkjørte strukturer.

- Dette er folk som er upartiske og pragmatiske. Det er en storartet sjanse for det fastkjørte landet, sier statsviteren Eckhardt Jesse til Welt.de.

Jesse mener at det er typisk for mennesker fra eks-DDR at ideologi spiller en liten rolle.

- Østtyskerne mener at vi må legge bort de ideologiske skyttergravskampene, og handle. Det må skje noe her i landet. Det er en stor fordel, i hvert fall i en storkoalisjon.

MED DE TO er det kommet en ny giv og en ny, etterlengtet optimistime i landet etter år med økonomisk krise og rekordhøy arbeidsledighet. Om Merkel og Platzeck greier å få bukt med de store problemene, gjenstår å se, men vinden har nettopp snudd i Tyskland.

Jesse er overbevist om at Merkel og Platzeck vil gi østtyskerne ny selvtillit.

- Ved det neste regjeringsvalget kommer begge kandidatene til å være fra det tidligere Øst-Tyskland. Bare det kan hjelpe på stemningen, sier han.

- For landets enhet er dette valgskredet fra øst svært viktig.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DET BLÅSER PÅ TOPPEN: Edmund Stoiber (t.h.) ville være med i regjeringen til kansler Angela Merkel og SPD-sjef Matthias Platzeck. Helt til han ombestemte seg. Nå strever han for å beholde en plass i varmen.
Tysklands første kvinnelige kansler: Angela Merkel er vanligvis kjent for ikke å vise følelser offentlig, men i dag ble hun valgt som kansler av den tyske Bundestag og har all grunn til å smile.
GAMLEKANSLEREN: Gerhard Schröder holdt sin siste tale som kansler på SPDs landsmøte i Karlsruhe tidligere denne måneden.
TO GODE KOLLEGER FRA ØST: Både CDUs kansler Merkel og SPDs nye partisjef Matthias Platzeck kommer fra det tidligere DDR.