Hjelp, hvor er brystvortene mine?

De verste Photoshop-tabbene - og noen gode tips.

PÅ BLOGGEN Photoshop Disasters, som ble opprettet i mars i år, harselerer skaperen «Eddie Con Carne» med medienes feilslåtte forsøk på å fikse på bilder ved hjelp av Adobe Photoshop.

Det populære programmet kan brukes til mange typer bildebehandling og manipulering.

Men som bildene til høyre og under viser, er ikke prosessen alltid like gjennomtenkt.

- Jeg vil si at det nesten ikke er noe man ikke kan utrette med Photoshop, særlig hvis man jobber i samspill med fotografen slik at man kan bestemme utgangspunktet for bildet selv, sier bildebehandlings-ekspert Pål Otnes til Dagbladet.no.

Han jobber til daglig som fotograf og med grafisk utforming, holder kurs i bildebehandling og skriver en spalte om Photoshop i bladet Fotografi.

- Photoshop-proffene kan flytte mennesker til steder de aldri har vært, for eksempel. Programmet har mange tekniske muligheter, og det er nok derfor det har blitt et tema med retusjering og manipulering av nyhetsbilder, tror Otnes. 

- Dersom bildene er manipulert, skal de merkes. Hvis ikke kan man ikke stole på hva som faktisk har skjedd og ikke.

PHOTOSHOP ER ET avansert program for bildebehandling, fra programvare-produsenten Adobe.

SOLID GREP: I dette katalogbildet ønsket nok utgiverne å vise den pene dama alene på stranda. Men de glemte visst å fjerne hånda til kavaleren...
SOLID GREP: I dette katalogbildet ønsket nok utgiverne å vise den pene dama alene på stranda. Men de glemte visst å fjerne hånda til kavaleren... Vis mer

Photoshop regnes av mange som det fremste profesjonelle verktøyet for digital bildebehandling og er markedsledende innen kommersiell bildebehandling.

Eventuelt det fremste verktøyet for «klumsete manipulasjon, følelsesløs sammenklipping, latskaps-kloning og tanketom reusjering», som skaperen av bloggen Photoshop Disasters skriver.

Skaperen, som kaller seg «Eddie Con Carne», har siden mars vist fram kjente og ukjente mennesker i klipp fra reklamer og magasiner der de Photoshop-ansvarlige ser ut til å ha tatt tidlig ferie.

På bloggen kan du se Beyoncé Knowles med tre armer, Mandy Moore med et halvt hode og Gwyneth Paltrow med et svært, innklippet hode, skal vi tro «Eddie».

Catherine Zeta Jones har blitt minst tjue år yngre ved hjelp av Photoshop, mens Angelina Jolie har fått meterlange armer på en filmplakat.

Og Kirsten Dunst holder rundt Spiderman med det bloggeren mener må være en halvannen meter lang arm med to albuer.

PHOTOSHOPPING ER LIKEVEL ikke noe nytt fenomen.

I det gamle Sovjet ble Stalins fiende Trotskij retusjert ut av et bilde der han sto sammen med Lenin.

SE DER JA! Den franske tabloidblekka Public ville la Angelina Jolie ha blikkontakt med leserne fra forsida. Så de limte like gjerne inn et øye.
SE DER JA! Den franske tabloidblekka Public ville la Angelina Jolie ha blikkontakt med leserne fra forsida. Så de limte like gjerne inn et øye. Vis mer

- Photoshop er et nyttig verktøy, men ideen er gammel, sier Otnes.

Han forteller at han i den siste tida har lagt merke til at Photoshop blir brukt tungt, særlig i reklamer og moteblader. Til manipulering der man bygger opp bilder ved å sette inn biler eller andre elementer.

Eller til å fikse på utseendet til damer og menn som ikke er vakre nok på originalbildet.

- Ting blir veldig perfekte. Som fotograf syns jeg det kan være spennende at ting ikke er perfekte også, og jeg syns ikke Photoshop skal være et verktøy som gjør alle bilder like og like perfekte, mener Otnes.

Ifølge fotografen har det bygd seg opp en liten industri av firmaer som bare jobber med etterbehandling av bilder som brukes i reklamer og magasiner.

- Ta for eksempel en titt innom nettsida til Gloss Post Production. Generelt brukes Photoshop-teknikker mye i glossy magasiner og andre utgivelser der ting skal se eksklusivt og strømlinjeformet ut, sier Otnes.

• Se porteføljen til Gloss Post Production (pdf-fil)

- Dette er kanskje ikke så utbredt i Norge ennå, men i utlandet er det egne firmaer som bare gjør post-produksjon. Det eneste de gjør er å behandle bilder i etterkant, og de gjør alt glossy og perfekt.

Hjelp, hvor er brystvortene mine?

DESTO MER MORSOMT at det går skeis en gang iblant, kanskje.

Otnes mener den vanligste feilen hobby- og amatørfotografer gjør når de behandler bilder, er at de bruker for mye effekter.

- Ofte overdriver man litt, og når man begynner å bruke et program som Photoshop, blir gleden ved mulighetene som er der litt for stor. Man kliner på litt mer enn det man strengt tatt trenger å gjøre, mener han.

- Hvis folk ser tydelig at bildet er behandlet i Photoshop, har du gått litt for langt. De fleste fotografer vil at bildet skal se naturlig ut, og kanskje særlig amatører som holder på hjemme kan til tider gå litt berserk med filtre og effekter.

Otnes framhever at Photoshop ikke kan redde hva som helst. For å få et bra resultat, må du ha et godt utgangspunkt i bildefila di. 

- Mange har den holdningen at så lenge Photoshop er tilgjengelig, har ikke utgangspunktet så mye å si. Men det er begrenset hvor mye Photoshop kan redde i land, forklarer fotografen.

- Mitt beste tips er nok å bruke maks oppløsning, og gjerne RAW-formatet, slik at du har størst muligheter for justering etterpå. RAW er på en måte digitalkameraets negativ.

- Hva kan vanlige hobbyfotografer trygt gjøre i Photoshop med enkle grep?

OOPS: Sangerinnen Mandy Moore har blitt fikset på i bildebehandlingsprogrammet Photoshop - og den elendige jobben har havnet på bloggen Photoshop Disasters, som legger ut fatale forsøk på å trikse med bilder. Alle foto: PHOTOSHOP DISASTERS
OOPS: Sangerinnen Mandy Moore har blitt fikset på i bildebehandlingsprogrammet Photoshop - og den elendige jobben har havnet på bloggen Photoshop Disasters, som legger ut fatale forsøk på å trikse med bilder. Alle foto: PHOTOSHOP DISASTERS Vis mer

- Hvis bildet er grått og har lite kontrast, kan det være greit å legge på litt sterkere farger eller redde inn dårlig eksponering. Det samme som man gjorde i mørkerommet i gamle dager. Man kan også prøve å for eksempel ta bort forstyrrende elementer i bakgrunnen.

• Vil du lære å bruke Photoshop riktig?

Norske Harald Bjellvåg har laget en videoskole for bl.a. Photoshop

Hvis du heller vil lære med humor, sjekk ut «You suck at Photoshop»


Flere tabbebilder nederst i saken!

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

HÅNDTERBART: Skuespilleren Gemma Atkinson har fått både en Hitler-aktig skyggebart og ei halvt gjennomsiktig venstrehånd med seks fingre.
HÅNDTERBART: Skuespilleren Gemma Atkinson har fått både en Hitler-aktig skyggebart og ei halvt gjennomsiktig venstrehånd med seks fingre. Vis mer
PEN, MEN FAKE: Den avslørende doble trusekanten nederst til venstre beviser at dette bildet fra bladet Maxim har blitt trikset med.
SANNHETEN: Her lover Disney unge Hannah Montana-fans å få vite sannheten om skuespiller Miley Cyrus ...
BRUSEN ER NOK GOD: Men høyrearmen til denne Fanta-modellen er ikke som den skal være.
SPEIL-FEIL: Også Apple sliter med speileffektene. iPoden viser en Mary J. Blige-plate, mens speilbildet viser Macy Gray. Senere ble feilen rettet opp på Apples nettsider.
ER BEYONCE EN ALIEN? Kjendisnettstedet TMZ klarte iallfall å gi superstjernen tre armer i <a href="http://photos.tmz.com/galleries/sweat_stained_stars">en sak om kjendisdamenes svette armhuker</a>.
USYNLIGHETSKAPPE? Rugbylag med halvt usynlige menn på banen har naturligvis en stor fordel.
BATMAN JUKSER: En liten og en stor tabbe i plakaten til den nye Batman-filmen: 1. Hvorfor stirrer Lynvingen rett inn i en vinduskarm? 2. Hvordan kan lys fra bygningene under Batman avspeiles i gulvet bak ham?
KOPIERER: 20th Century Fox er et vel ansett filmselskap, men holder seg likevel ikke for gode til å bruke Clone-verktøyet i Photoshop.
FLISENE AVSLØRER: - Når du blir tatt bilder av, må du føle deg trygg på kroppen din, sier modellen i bladet Maxim. De skjeve flisfugene viser at noen har vært ute med Distort-verktøyet i Photoshop for å gjøre henne slankere.
ARMSTREKK: Angelina Jolie har riktignok lange armer. Men ikke lange.
ELLER? ... men Photoshop Disasters kan avsløre at også Disney må ty til Photoshop for å fikse på «sannheten».
COPY+PASTE: Her har fotografen av en eller annen grunn vært misfornøyd med publikum - og kopiert samme mann inn i bildet tre ganger.
KLASSISK FEIL: De gleder seg sikkert til ferien i Venezia, men guideboka er sikkert lettere å lese når den ikke er speilvendt, som her.
ER DET MULIG? Ung, farget jente med hvit mage uten navle? Ikke spis denne frokostblandingen, med andre ord.
NESE-SLADD: Kommentarer er vel overflødige her.
SÖTA BROR: I Sverige selger nettbutikken <a href="http://www.kroppsnara.se/product_info.php?products_id=300">Kroppsnära</a> undertøy med toppløse modeller. Men uten å vise brystvorter. Fiffig.