SELVRANSAKING: Mange ungdommer legger ut på lange reiser i ukjente, gjerne eksotiske, land for å «finne seg selv». Men gjør de egentlig det? Foto: KIRSTEN BUZZI
SELVRANSAKING: Mange ungdommer legger ut på lange reiser i ukjente, gjerne eksotiske, land for å «finne seg selv». Men gjør de egentlig det? Foto: KIRSTEN BUZZIVis mer

Hjemmeseier på bortebane

Japans ambassade i Paris har en egen hotline for turister som rammes av «Parissyndromet»

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Motto: Å finne meg selv før noen andre gjør det. Det sto med liten svart skrift på det røde russekortet mitt det året jeg fylte 19 år. Snart ferdig med videregående. Snart fri til å gjøre det jeg ville.

Og det var akkurat det jeg gjorde noen år seinere. Dro et halvt år til storbyer som Kuala Lumpur, Hanoi, Saigon, Bangkok og Phnom Penh, for å finne meg selv. Men hvem er det egentlig man finner, når man er alene blant mange millioner mennesker i en fremmed by?

Hvert år reiser tusenvis av unge, håpefulle mennesker fra vesten, og særdeleshet fra Norge, ut i verden for å gjøre ingenting. De trenger en pause etter videregående, sier de. De har gått skolelei, nå vil de se seg om, før de tar til på studier. De reiser på fjellklatring i Himalaya, til safari i Kenya, til retreat i Peru, til skredder-sydde klær i Hoi Anh, til vindsurfing på Hawaii og til avslapping på strendene i Malaysia. Spis, elsk, dø! For livet er her og nå, og pliktene kommer tidsnok. Men for hvilke andre unge i verden kan et slikt pauseår være et tenkbart scenario?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn