SKJØNNHETSBEHANDLING: På Smalahovetunet i Voss har de en Reodor Felgen-inspirert maskin som brenner ulla av hodene og børster den av etterpå. Det er den eneste av sitt slag i landet,  så alle smalahove som selges har vært innom her.
SKJØNNHETSBEHANDLING: På Smalahovetunet i Voss har de en Reodor Felgen-inspirert maskin som brenner ulla av hodene og børster den av etterpå. Det er den eneste av sitt slag i landet, så alle smalahove som selges har vært innom her.Vis mer

Hjerne det

Hele verden elsker smalahove.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Størstedelen av året er maten på norske tallerkener alt annet enn norsk. Få andre land har vært like raske til å omfavne maten fra utlandet. Det vi spiser i dag, ville knapt vært gjenkjennelig for noen som levde for hundre år siden.

Selv ikke kjøttkaker og fiskepinner var spesielt vanlig i Norge før etter krigen, langt mindre pizza, pasta, sushi og taco. Vi er hva den italienske futuristen Marietti kalte «xenofile», da han i sin tid anklaget sine landsmenn for å være altfor opptatt av utenlandske smaker. Man kan bare spekulere i hvordan han hadde beskrevet Norge anno 2013.

Vi har gått fra selvbergingssamfunn til overflod på rekordtid, og kastet bort mange av mattradisjonene våre på veien. Men når jula nærmer seg, da våkner urnordmannen igjen. Smaksløkene våre går fra å være globaliserte og rotløse, til ultranasjonalistiske og tradisjonelle. Vi feirer høytiden med å reise tilbake i tid, til en isolert støl eller et småbruk, der Nøden spiller rollen som kjøkkensjef, med mat ingen andre folkeslag kunne ha funnet på å røre - pinnekjøtt, smalahove, lutefisk og sursild.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn