SKJØNNHETSBEHANDLING: På Smalahovetunet i Voss har de en Reodor Felgen-inspirert maskin som brenner ulla av hodene og børster den av etterpå. Det er den eneste av sitt slag i landet,  så alle smalahove som selges har vært innom her.
SKJØNNHETSBEHANDLING: På Smalahovetunet i Voss har de en Reodor Felgen-inspirert maskin som brenner ulla av hodene og børster den av etterpå. Det er den eneste av sitt slag i landet, så alle smalahove som selges har vært innom her.Vis mer

Hjerne det

Hele verden elsker smalahove.

Størstedelen av året er maten på norske tallerkener alt annet enn norsk. Få andre land har vært like raske til å omfavne maten fra utlandet. Det vi spiser i dag, ville knapt vært gjenkjennelig for noen som levde for hundre år siden.

Selv ikke kjøttkaker og fiskepinner var spesielt vanlig i Norge før etter krigen, langt mindre pizza, pasta, sushi og taco. Vi er hva den italienske futuristen Marietti kalte «xenofile», da han i sin tid anklaget sine landsmenn for å være altfor opptatt av utenlandske smaker. Man kan bare spekulere i hvordan han hadde beskrevet Norge anno 2013.

Vi har gått fra selvbergingssamfunn til overflod på rekordtid, og kastet bort mange av mattradisjonene våre på veien. Men når jula nærmer seg, da våkner urnordmannen igjen. Smaksløkene våre går fra å være globaliserte og rotløse, til ultranasjonalistiske og tradisjonelle. Vi feirer høytiden med å reise tilbake i tid, til en isolert støl eller et småbruk, der Nøden spiller rollen som kjøkkensjef, med mat ingen andre folkeslag kunne ha funnet på å røre - pinnekjøtt, smalahove, lutefisk og sursild.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

Prøveuke*

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. *Fornyes til normalpris når gratisperioden utløper (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr per ett år 2,18 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.