Musikalsk irritasjon: Å få en melodi på hjernen kan være ganske ille. Og som regel er det de man ikke liker som setter seg best. (Illustrasjon: Fredrik Skavlan).
Musikalsk irritasjon: Å få en melodi på hjernen kan være ganske ille. Og som regel er det de man ikke liker som setter seg best. (Illustrasjon: Fredrik Skavlan).Vis mer

Hjernevondt

Ørevoks er guffent. Øreormer er mye, mye verre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Idet de første tonene i tre fjerdedels takt skvulpet ut i rommet i dag morges, kastet jeg meg over radioen og fant av-knappen. Pustet lettet ut. Rakk jeg det? Klarte jeg å komme meg unna denne gangen? Selvfølgelig ikke. Bare et par sekunder av Cornelis Vreeswijks «Turistens klagan» var mer enn nok. Utover dagen har den kvernet rundt og rundt, de hysterisk lykkelige barnestemmene og bassrøsten som synger om «barna på Karl Johan» har nesten drevet meg til vanvidd. Hjelp.

«Øreorm» (fra tysk «Ohrwurms») kalles det blant folk som har forsket på sånt. Og, nei, det er ikke en parasitt med mange små bein og en stor munn som kryper inn i øret ditt og legger egg innerst i organets irrganger. Det er snarere snakk om en annen type parasitt. En slik som får feste hos de små grå og starter noe som kan kalles en kognitiv kløe. Og når noe klør, må man klø seg — her ved å gjenta melodifrasen igjen og igjen. Og akkurat som med myggstikk: jo mer man klør seg, jo verre blir det.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn