Hollywoods kvinner

Julia Roberts (32) klatrer høyere enn alle andre skuespillere. Men hun er likevel ikke den aller mektigste kvinnen i Hollywood.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JULIA ROBERTS er den kvinnen som får best betalt for sine filmroller. Det gjør henne til underholdningsindustriens mektigste kvinnelige skuespiller, ifølge Hollywood Report. Showbiz-magasinet setter hvert år sammen lista over de 100 mektigste kvinnene innen film, musikk, TV og underholdning. Og i år som i fjor er Julia Roberts kåret til industriens mektigste skuespiller på kvinnesida. MEN SELV OM Roberts slår sine kvinnelige kolleger, er hun likevel ikke Hollywoods aller mektigste kvinne. Topplasseringene går nemlig til kvinner med plass ved filmselskapenes styrebord. Kvinnen som gikk helt til topps er Sherry Lansing, styrelederen i Paramount Pictures, mens nummer to på lista ble Universal Pictures-styreleder Stacey Snider. Styreleder Amy Pascal i Columbia Pictures kan smykke seg med tredjeplassen, etter å ha produsert kassasuksessen «Spider Man». Ifølge BBC viser maktlista at kvinner ikke bare er å finne foran kamera lenger. Kvinner har i dag funnet veien inn i Hollywoods lukkede rom, der de viktigste beslutningene blir tatt. Så langt har 45 prosent av filmstudioene kvinner i toppledelsen, i likhet med fire av de seks største tv-stasjonene. MEN AV SKUESPILLERNE er det ingen kvinner som kan måle seg med Julia Roberts, ifølge Hollywood Reports liste. Roberts inntok for øvrig en tredjeplass på maktlista i fjor, mens hun i år må se seg selv rykke nedover. Kanskje fordi hennes eneste rolle i år var i Steven Soderburghs «Full Frontal», som floppet fullstendig i USA. Til tross for at hun i år må nøye seg med en sammenlagt tolvteplass, kan hun likevel kikke ned mot kolleger som Cameron Diaz, Drew Barrymore, Reese Witherspoon og Jodie Foster. Alle disse tjener omtrent 10 millioner dollar (nærmere 75 millioner kroner) per film, og er inne på skuespillernes «ti-på-topp»-liste. Her er et utdrag av skusepiller-lista: 1. Julia Roberts (20 millioner dollar per film) 2. Cameron Diaz (opp mot 20 millioner dollar) 3. Drew Barrymore (rundt 10 millioner dollar) 4. Reese Witherspoon (rundt 10 millioner dollar) 5. Jodie Foster (rundt 10 millioner dollar) 6. Sandra Bullock (8-10 millioner dollar) 9. Jennifer Lopez (8 millioner dollar) Også musikkens og bøkenes kvinner er med på maktlista. Madonna er rangert som underholdningsindustriens 60. mektigste kvinne, mens «Harry Potter»-forfatteren JK Rowling ligger fire plasseringer bak. DET VAR ROLLEN som lykkelig prostituert i «Pretty Woman» som i 1990 løftet Julia Roberts over i Hollywoods elitedivisjon. Seinere har hun bare klatret oppover. Fjorårets Oscar-statuett for innsatsen i «Erin Brockovich» er et foreløpig høydepunkt i karrieren. I kjent Hollywoodstil kan Roberts\' suksess måles i klingene mynt. Sammen med de andre på filmverdens A-lag kan hun velge sine roller med omhu, og få betalt deretter. Og med honorarer på rundt 150 millioner kroner per film, er det kun èn annen kvinne kan konkurrere med Julia Roberts på lønningsslippen - Cameron Diaz. solvi.glendrange@dagbladet.no

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer