Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Hoppet fra fly for å imponere dama

Hva gjør du når du er alene med barn og ønsker deg ny kjæreste? Svein Eivind hoppet i fallskjerm.

- PAPPA, IKKE GRÅT!

Seks år gamle Ruth Mathilde forsøker fortvilt å trøste sin far. Det er ikke lett, for han er akkurat blitt enkemann etter at kona Heidi brått og uventet døde på operasjonsbordet like etter at hun hadde fylt 46. Tilværelsens sentrum er borte. Forlagssjef i Genesis, Svein Eivind Andersen (52) fra Kjeller utenfor Oslo, er plutselig alenepappa til fem barn, etter 29 års ekteskap.

– Både det å være enkemann og singel var så overveldende at det kunne tatt livet av meg. Når du har mistet noen som har betydd så uendelig mye, så setter en enda mer pris på livet, sier Svein og blir alvorlig.

– Livsgnisten forsvant. Tomheten overtok.

Han sov sjelden mer enn tre, fire timer om natta på den tida. Han ble sykmeldt med diagnosen posttraumatisk stressyndrom. Bare det var nok til å gjøre en som ikke følte seg helt på topp, virkelig nedbrutt og stakkarslig.

Den spesielle dagen da tomatsuppa kokte over, og utløste brannalarmen skjønte Svein at det var umulig å stryke skjorter og tro at middagen lagde seg selv.

For ut av et overveldende virvar av følelser, av logistikk og organisering med barnehage, matlaging, husvask, innkjøp og andre uforutsette praktiske gjøremål, kom erkjennelsen:

– Jeg greier ikke å være både mor og far.

Hoppet fra fly for å imponere dama

Det var da minstejenta kom med sin idé. 

HVA GJØR DU når du midt i livet plutselig mister den du er glad i, blir skilt eller selv bryter ut av et forhold? Når fundamentet glipper og du står igjen alene, kan det virke uoverkommelig å finne en ny person å dele livet med. Som ikke bare skal bli glad i deg, men også i det du bringer med deg fra ditt «forrige» liv.

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor mer enn 800 000 nordmenn alene, mange av dem med barn.

– JEG VAR DØDSREDD! Ja, DØDSREDD! Svein Eivind Andersen (52) roper ut ordene og finner fram videoen fra fallskjermhoppet over skogene i Hedmark.

– Jeg hoppet ikke i fallskjerm bare fordi jeg liker å være vettskremt. Det var for å imponere den nye kjæresten min…

Men la oss starte med begynnelsen. Jakten på en kjæreste selv om du er singel med barn.

For Svein Eivind Andersen startet det han selv kaller kampanjen, som nå kommer ut i boka «HJELP – jeg er singel». Det første han gjorde var å lage ei ønskeliste med kvalitetskrav en framtidig kjæreste måtte ha. Være glad i barn, snill, ryddig, økonomisk og likt verdisyn.

Lista ble velsignet av barna, dog ikke umiddelbart. Han luftet også ideen med nære venner og sine svigerforeldre.

– Det var dattera mi som satte meg på sporet. Hun savnet en mamma og ønsket seg en ny. Jeg savnet en bestevenn.

Men hvordan skulle han gå fram?

Svein Eivind begynte å tenke som i næringslivet. Han la en plan.

– Hvilke opsjoner hadde jeg? Var det noen i det kristne miljøet jeg vanket i? Han tar en slurk kaffe og stopper opp. Hun med flest haker på kriterielisten var 34 år, opprinnelig fra Hallingdal og het Gunhild. Svein Eivind bestemte seg for å satse.

– Hvis du vil ha noe i livet, så nytter det ikke bare å ønske seg. Du må gjøre noe. Lette på baken! Sier han og blir ivrig. 

FOR SVEIN EIVIND ventet ingen lett match. Gunhild var forelsket i en annen, og dessuten skeptisk til en mann med fem barn. Han var også ganske mye eldre, og ikke minst: Han var for pågående. Da han sendte 20 røde roser lenge før de hadde vært på sin første date, ble Gunhild rasende.

– Det var en utfordring, ingen tvil om det. Dette var ikke som en Lottokupong som du sender inn en gang i uka og håper på flaks. Her måtte det mer planmessig innsats til. Heldigvis greide jeg å holde kommunikasjonen gående uten å få døra slengt i ansiktet, forteller Svein Eivind.

– Jeg kjenner litt for mange single menn som bare sitter hjemme og venter på at Miss Norway ringer på døra. Tror de virkelig at noen dumper innom mens de sitter i sofaen med fjernkontrollen og potetgullet?

– Selv om de kan leve lykkelige alene, så er det slik at de fleste jeg kjenner egentlig ønsker seg en partner som de kan dele opplevelser og sofakroken med. Men man må handle, ta grep og ikke bare la skjebnen og tilfeldighetene råde, sier han. 

DET VAR DEFINITIVT ikke tilfeldigheter som førte til at Svein Eivind fortrøstningsfullt gikk videre med sitt prosjekt for å vinne henne med stor H.

– Jeg hørte på Gunhild, tok notis av det hun sa i forbifarten og handlet på hennes ønsker og drømmer. Det kan ta lang tid – eller bare dager.

For det var det Svein greide å snappe opp gjennom noen få telefonsamtaler og utallige tekstmeldinger som til slutt åpnet døra inn til Gunhilds hjerte. Ved en anledning hadde han merket seg at hun elsket eventyret om Askepott med nøttene. Dermed fikk han ideen om å skjule de eksklusive steinene han hadde tatt med seg fra ferie i Gibraltar i selvsydde poser i kokosnøtter. Nøtt nummer én ble overlevert under den første restaurantmiddagen. Reaksjonen ble akkurat slik han hadde håpet på. Det samme skjedde da nøtt to og tre ble åpnet, Gunhild åpnet for noe mer enn bare vennskap. Så tok Svein Eivind steget helt ut.

– JEG BESTEMTE MEG for å hoppe i fallskjerm – trosse høydeskrekken. Noen ganger kan det være verdt å ofre noe for det du tror på. Det kan ha betydning for resten av livet, selv om det kan føre deg opp i situasjoner som du overhodet ikke har kontroll på, sier forlagssjefen og lyser opp.

Han fikler med dvd-en som ligger på bordet foran oss. Det er drøyt for en mann med høydeskrekk å hoppe i fallskjerm bare for å imponere ei dame han slett ikke er sikker på å få.

Eller historien med bilen. Å sette seg i bunnløs gjeld for at hun skal få byttet ut sin gamle Mitsubishi med en Audi TT sportsbil hun aldri har bedt om?

– Det er ikke det som gjelder, sier Svein Eivind, og drar på ordet. Verken fallskjermhopp eller sportsbil er veien til en kvinnes hjerte. Alt jeg brukte av tid, penger og innfall viste seg å ikke være det viktigste. Hovedårsaken til at det ble oss er at vi er sjelevenner. Og de små tingene i hverdagen: Oppvasken, søppelposene og omsorgen. 

PÅ VEGGEN OVER SOFAEN i eneboligen på Kjeller henger bryllupsbildet av Gunhild og Svein Eivind. På andre vegger pynter bilder av ham og hans tidligere kone opp, og på golvet krabber Eline på åtte måneder i retning potteplanten. Mamma tar henne på fanget. Foruten sin egen lille datter fikk hun en hel familie med på kjøpet da hun giftet seg med Svein i Nesbyen kirke for snart to år siden. Selv om fire av ungene er ute av redet, er Gunhild reservemor til fem.

– Det som gjorde at jeg kapitulerte?

Gunhild, nå med etternavnet Andersen, tar et godt tak rundt kaffekoppen, tenker lenge og sier:

– Jeg følte at jeg hadde funnet en sjelevenn. Vi hadde det så godt sammen og trivdes i hverandres selskap, sier hun.

– Hva med overgangen fra singelliv til full familie?

– Det er klart jeg tenkte mye på det. Alt jeg måtte forholde meg til. Særlig da det ble mer og mer alvorlig mellom Svein Eivind og meg, sier Gunhild. Hun var også veldig opptatt av å ikke være en erstatning for Heidi som døde. Aldersforskjellen, derimot, tenkte hun aldri på.

– Det var smigrende at han la så mye i det. At han hørte hva jeg sa. Og jeg må si at jeg svevde på skyer den dagen vi hoppet i fallskjerm på Rena, forteller hun. Og ikke nok med det. Vel tilbake på landjorda og på vei hjem dro de innom en bilforhandler på Hønefoss. Der sto det en rød sportsbil, og da paret stoppet for å se litt ekstra på den, sa Svein:

– Dette er din bil.

– Jeg ble målløs. Etter å ha kommet over det første sjokket, spurte jeg bilselgeren om det var en bra bil.

– Bra? skrek han: – Det er en TT Audi.

Svein Eivind tar en slurk kaffe, smiler og sier:

– Når det gjelder damer, må en høre mellom linjene.

– HØRE MELLOM LINJENE, JA. Det er et godt prinsipp. Skal du vinne noens hjerte er det viktig å treffe dem der de er, sier professor og samlivsekspert Frode Thuen ved Universitetet i Bergen.

– Antenner, fortsetter han.

– Det øker sannsynligheten for å få klaff. Men dersom du i bestrebelsen på å kapre drømmekvinnen eller -mannen presenterer deg som en annen enn den du egentlig er, så er det fare på ferde, mener Thuen. Kurtisetida må ha en ekthet over seg.

– Hvor viktig er kommunikasjon?

– Det er veldig viktig å dele opplevelser, erfaringer og bli kjent med hverandre. En eller annen form for anerkjennelse og fellesskap må man ha. Men vi er kanskje blitt lurt til å tro at alt handler om kommunikasjon, fortsetter samlivseksperten.

Han understreker at samliv byr på en del utfordringer. Det handler om bevissthet til å se hverandre. Kompromissvilje og empati er ikke minst viktig dersom barn også er med i bildet.

– Hva må til for å finne den rette?

– Den rette er et tøyelig begrep. Mange har urealistiske forventninger til hvem den rette er. Han eller hun skal være en god kjæreste, elsker, samtalepartner et cetera. De færreste matcher på alle områder, sier Thuen.

– Finner du drømmekvinnen eller drømmemannen så er det først og fremst hyggelig, mener han.

ANN-KRISTINE ASBJØRNSEN (24) fant drømmepartneren under helt andre omstendigheter enn hva Svein Eivind gjorde. Hun krøller seg opp i sofaen og fortsetter:

– 28 november i fjor sa det KLIKK! Med en gang, sier hun og ser ømt på kjæresten Jack Ingier (30), pappaen til Mats. Vi sitter i stua deres i tomannsboligen i Sarpsborg, omgitt av kasser, lyskastere og malingsspann. Taket er akkurat hvitmalt, og snart kan de begynne å innrede sitt nye hjem. Fra det første møtet for et år siden, har paret vært uatskillelige.

Ann-Kristine og Jack møttes under spesielle omstendigheter – hjemme på gutterommet til Jack, i leiligheten til mor og far. For mens TV 2-teamet flombelyste rommet til opptak i realityserien «Svigerdatter søkes», ble de to forelsket.

– Det var litt spesielt ja, sier Jack og smiler. Før han ble en av kandidatene i «Svigerdatter søkes» tilbrakte han alle helger hjemme enten sammen med sønnen Mats, nå seks og et halvt, eller foreldrene sine. Chatting var hans store lidenskap, og det gikk lengre og lengre mellom hver gang han gikk ut.

– Jeg trengte nok et puff. Så da Ann-Kristine dukket opp, måtte jeg bare slå til med det samme, forklarer han og utdyper:

– Jeg ble med for å ha det gøy. En kamerat av far som var lei av å se meg foran dataskjermen hver lørdagskveld meldte meg på. Og da TV 2 plutselig ringte, følte jeg det var for seint å snu, sier Jack og ser kjærlig bort på Ann-Kristine.

Like tilfeldig var det at nettopp hun ble plukket ut til å være med.

– Jeg var vel litt stor i kjeften da jeg så Jack på fjernsyn. Dermed tok ei venninne kontakt med TV 2. Og ja, jeg visste vel ikke helt hva jeg var med på før jeg kom hit til Sarpsborg, fortsetter Ann-Kristine. Jack hadde plukket ut fire damer som skulle konkurrere om hans gunst. At det ble Lier-jenta var ikke opplagt. Ei uke med intense tv-opptak og hurtigbekjentskap med ulike damer under sjenerende lyskastere er ikke nødvendigvis den mest romantiske starten på et forhold.

– Det verste var den flotte middagen jeg skulle lage. Jeg hadde bare en time på meg, så det ble ost og kjeks. Ikke særlig romantisk, men det var ikke mulig å få til noe annet med to lyskastere og kamerafolk på kjøkkenet. Osten smeltet, og jeg svettet, husker Jack og ler.

– Det gikk hett for seg, ja, supplerer Ann-Kristine og fortsetter.

– Jeg ble kasta på dør like etter at han hadde valgt meg. Så gikk det 20 minutter. Da kom den første tekstmeldingen. Vi var i gang.

TO DAGER ETTERPÅ reiste Jack til Lier. Han orket ikke å vente til de to skulle møtes til ei romantisk helg på Holmsbu Spa i regi av TV 2. Og sju uker etter første møte reiste de til Gran Canaria og Playa del Ingles. Da var også Mats med, sønnen til Jack som bor på Kvam.

– Jeg var veldig spent på om Mats ville godta meg. Han satte seg på fanget mitt med det samme, forteller Ann-Kristine.

– Når man har barn fra før, er det viktig at hun er glad i barn. Hun blir jo en slags ekstramor, supplerer Jack.

I mars forlovet de seg. Det skjedde da de igjen var på ferie i Playa del Ingles.

– Vi skjemmer hverandre bort en gang iblant, det må en gjøre for å drive forholdet. Og for meg er det ingen tvil, jeg har funnet mannen i mitt liv, sier Ann-Kristine og tar kjærlig rundt forloveden.

DE FÆRRESTE FINNER lykken slik Ann-Kristine og Jack, gjennom sjekkeprogrammer på tv. Og om de finner tonen der og da, så er veien videre avhengig av forventninger og kjemi etter at den mest intense forelskelsen er over.

– Hvis du finner et menneske å bli glad i, så spiller det ingen rolle hvor kontakten oppstår. Men i realityprogrammer er gjerne forventningene annerledes, sier sosialpsykolog Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo. Når målet er å bli forelsket, så ligger det nærmest i kontrakten at det skjer, sier hun.

– Jo mer man er sammen, dess lettere er det å bli forelsket. Men når du går så raskt fram som under opptak til tv-sjekking er det lett å komme inn i et forhold før du egentlig vet om dere passer sammen, fortsetter Kvalem. Om armkroken er god å sitte i også etter at tv-lysene er slukket, er avhengig av hvor godt samspillet blir i fortsettelsen, sier hun. 

EN AV DEM som bor alene med barn er Mona Mathisen (43) fra Tromsø.

– Jeg har skaffet meg en hannhund. Han ligger også på rygg i sofaen og røyter og reagerer kun når det er tur, mat eller løpetid, sier Mona Mathisen og ler.

Mona er ikke typen som venter på drømmemannen. Men mens hun leter etter livspartneren, er det et godt alternativ å leve sitt eget liv, mener hun.

– Du kan ikke gå og vente på at ting skal skje. Det gjelder å ha det morsomt der og da, sier Mona. Det var derfor hun og venninnen Ann Sissel Jenssen realiserte drømmen om å gå på ski over Grønland. Nå har de kommet med boka «Opp av sofaen» som i ord og bilder forteller hvordan det var mulig for to single damer med til sammen fem barn å få tid til å trene og gjennomføre turen. «Morten-metoden», oppkalt etter hennes sønn som nå er 13, gjorde utslaget.

– Vi satt ved middagsbordet en dag. Det så jævlig ut i huset. Rot overalt. «Ha det», sa Morten og strøk på dør. Han skulle trene. Pinadø, tenkte jeg. Hvis jeg hele tida skal rydde, så får jeg aldri trent. Dermed gikk jeg også, forteller Mona.

Hun mener å ha observert at kvinner som blir single kan være alene i mange år, mens menn er veldig kjappe til å reetablere seg.

– Hvorfor får du deg ikke en kjæreste?

– Sjekking er ikke enkelt. Enten er det innbarkede ungkarer som i det minste burde ha kjøpt seg en deodorant. Eller så er det 24-timers regelen.

– 24-timers regelen?

– Ja, menn som er blitt alene, og er i et nytt parforhold i løpet av 24 timer. Skal jeg få napp på en sånn, må jeg sitte på trappa og vente. Ha, ha.

Mer alvorlig sier hun at det handler mer om utfordringen det er å skaffe seg en ny partner når du er som Mona sier, «opp i åra», og har barn.

– Jeg bor sammen med Morten på 13, og vi er et krevende par. Vi trener mye, og vi har begge begynt på ungdomsskolen i høst. Det var en overgang, sier hun.

– Prøver du deg aldri på menn?

Mona blir hemmelighetsfull, før hun med latter og et lurt smil sier:

– Litt … jeg er jo ikke helt av.

NY LEILIGHET: Under TV 2s flomlys sa det PANG da Jack Ingier (30) og kjæresten Ann-Kristine Asbjørnsen (24) møttes under innspillingen av «Svigerdatter søkes». Nå er de i gang med oppussing og innflytting i ny leilighet i Sarpsborg.
LYKKE:</B> I dag er de to gift og har fått en felles datter, Eline på åtte måneder.
TROSSET HØYDESKREKKEN: Svein Eivind Andersen var slett ikke sikker på at han ville kapre Gunhild. Men likevel bestemte han seg for å kaste seg ut i det - bokstavelig talt.
BLEIESKIFTARBEIDER: Svein Eivind Andersen sørger for at minstedatteren Eline, åtte måneder, er tørr på stumpen. Etter helhjertet jobbing fikk både han og datteren Ruth Mathilde (8) ønsket oppfylt: Ny kjæreste og ny mamma.
VELLYKKET: - Jeg hoppet i fallskjerm for å imponere den nye kjæresten min, sier Svein Eivind.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling