Hovedstadens råeste

Hos Alex Sushi får du nydelig fisk, og et kokkekurs på kjøpet.

- DETTE SER IKKE BARE GODT UT, det ser morsomt ut også, sa Fredag.

- Og litt risikabelt, sa Robinson.

En knapp meter foran dem sto selveste Alex, tidligere kjøkkensjef på Fuji, nå innehaver av Oslos mest populære sushirestaurant, og snittet fiskefileter med en barberbladskarp kniv. I høyt tempo.

PÅ SKRÅ OVER GATA FRA BOLLYWOOD Dancing, like ved Solli plass, har Alex og hans medarbeidere servert japanske delikatesser siden en gang på seinvinteren. Det finnes billigere varianter i hovedstaden, garantert. Om det finnes bedre er et vanskeligere spørsmål.

- Hvis dere ikke skal røyke, kan dere sette dere her ved disken, sa en smørblid servitør.

For Magasinets utsendte var det ikke noe vanskelig valg - når man sitter slik ved disken, får man gratis underholdning til maten.

- Og så kan man sikkert plukke opp noen tips underveis, sa Fredag, som påstår å være ganske dyktig på hjemmelaget sushi. Etter å ha sett på Alex noen minutter ble følgende konklusjon trukket:

- Kniven er hemmeligheten. Den må virkelig være som et barberblad. Og det er viktig å holde det ryddig og rent. Akkurat da vasket kokken hendene for femte eller sjette gang på fem minutter. Det skulle han gjøre mange flere ganger i løpet av de neste timene.

«DET ER GOD SUSHITRADISJON å la kokken bestemme hva du skal spise. På den måten er du sikret dagens beste råvarer, samt en kombinasjon av tradisjonelle sushiretter og noen av våre nyskapninger.»

Dette står i innledningen til menyen. Det går selvfølgelig an å velge à la carte - både nigiri-sushi, temaki, gunkan-maki, ura-maki, futo-maki osv. Fortvil ikke om du ikke vet hva alt dette er. Både servitørene og kokkene forteller og forklarer mer enn gjerne.

- Og har du god råd, kan du alltids bestille en kombinasjonsmeny, rød, hvit eller svart, sa Fredag og gikk for svart meny, den største og dyreste (kr 550).

- Nei, det er kanskje ikke billig, men så får du mye digg, sa han og slurpet i seg et par østers.

Robinson vurderte både hvit meny (kr 350) og rød meny (kr 450), men valgte likevel à la carte.

- Så kan du alltid gjøre slik de gjør det i Japan. Bestille mer etter hvert, sa Fredag.

Vinkartet er ikke så veldig stort, men som Fredag sa: - Til rå fisk drikker man øl eller sake.

- Ja takk, sa Robinson og bestilte begge deler.

FREDAGS SVARTE MENY HOLDT det den lovet - den inneholdt mye. Mye som var både flott å se på og nydelig på smak. Sashimi (rå fisk uten ris) av kveite med sesam- og soyadressing, sushi av laks, tunfisk, kamskjell, yellowtail- og bluefin-tunfisk, samt makiruller av ymse slag. Den utseendemessig desidert mest spennende kom med lakserogn og ei rå vakteleggeplomme.

- Det er godt, men jeg synes kanskje likevel de enklere fiskefiletvariantene er bedre, sa Fredag og dyppet en bit kveite i soyasausen.

Robinson begynte med yakitori-spidd med kylling, løk og paprika - en av de få rettene på menyen som ikke stammer fra det våte element. Det smakte godt, men en prøvesmak av Fredags kveitesashimi gjorde større inntrykk. For den var fantastisk.

Så fulgte tre ganger to sushibiter - laks, uer og tunfisk, alle tre til rundt femtilappen.

- Femti kroner for to små biter fisk på ris - nei, ingen skal si det er spesielt billig her, sa Robinson.

LOKALET VAR NÅ BEGYNT Å BLI fylt opp - mye slips og designerklær - og nesten like mange var blitt avvist i døra. Robinson bestilte så to ura-maki, en rull der risen er ytterst og tangbladet holder fisken på plass inni. Skjønt California-maki inneholder ikke fisk, men scampi og avokado. Helt greit, syntes Fredag.

- Herlig. Den nøtteaktige avokadoen står fint til den saftige og salte scampien, sa Robinson og bestilte to til.

Fredag tømte sakekoppen og la fra seg pinnene. Men like etter ankom en ladning ura-maki - samme type rull som Fredag spiste. Robinsons var fylt av uer, fritert softshell-krabbe, ål, reker, rødskjell og kongekrabbe.

- Jeg kan vanligvis spise mye sushi og sashimi, men nå begynner det å rekke, stønnet han fornøyd - og spiste hver eneste bit.

Fredag, som ikke hadde spist like store mengder som makkeren, bestilte et stk. Alex Dessert (kr 95). Den besto av frisk frukt og bær og iskrem, samt en liten konfektkake laget hos Pascal rundt hjørnet. Godt, men neppe noen stor utfordring for kjøkkenet.

- SÅ, HVA SYNES DU? Fredag smilte fornøyd. - Trenger du spørre om det? Alex Sushi er akkurat slik en god sushirestaurant skal være. Ferske råvarer nydelig tilberedt av svært dyktige kokker. Prisen kunne kanskje vært et hakk lavere, men kvalitet koster. Og det lønner seg alltid å betale litt ekstra for skikkelig kvalitet.

- Og servicen? spurte Robinson.

- Veldig bra. Det er imponerende at servitørene er så blide når de bruker en så stor del av tida til å si «beklager, fullt», sa Fredag.

- De har vel ingen grunn til å surmule, sa Robinson tørt. - Det betyr bare at businessen går strykende.

Elegant og behagelig: Byens nyeste japaner heter Alex Sushi og ligger på beste vest. Det koster, men både mat og service er i en klasse for seg.