Høy på IQ

Anne Lene Johnsen (37) er blant Norges én prosent smarteste. Nå har hun skrevet IQ-bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I BAREN øverst på Grand Hotel står en av landets smarteste kvinner bøyd over smørbrødene. Hun vil ikke ha dem.

-  Har du prøvd spelt?

Problemet er at roastbiffen og rekene ligger på et stykke hvitt brød, og hvetemel er ikke bra. Det blir man slapp av. Anne Lene Johnsen, tidligere leder av Mensa Oslo, vil ikke være slapp.

-  Det har faktisk en god del å si hva man spiser. Forskjellig mat virker forskjellig på kroppen. Spiser jeg vanlig brød, blir jeg helt daff. Du burde prøve en periode helt uten hvete og sukker. Sannsynligvis vil du merke at du får mye mer energi.

Fra og med dette nummeret av Magasinet kan du lese Anne Lene Johnsens «hjernecelle», på samme side som IQ-testen til Jola Sigmund. Hver uke vil hun lære Magasinets lesere noe nyttig om intelligens.

ANNE LENE JOHNSEN kunne lese da hun var to år gammel. Da hun var tre tok hun franskkurs. Fire år gammel skrev hun sin første bok. Sånn gikk åra. Men snart måtte hun spørre seg selv: Hva skal jeg bli når jeg blir stor? I hennes nye bok «Du er smartere enn du tror - Den store IQ-boka», skriver Anne Lene om hvordan hun drømte om å jobbe som romforsker eller studere partikkelfysikk. Hun drømte om et eget kontor med stort vindu mot stjernehimmelen, der hun kunne sitte og knekke matematiske nøtter om nettene. Men da hun fortalte folk om drømmene, fikk hun beskjed om å ha litt mindre tanker om seg selv. Så Anne Lene Johnsen ble økonom i stedet. Men hun sluttet aldri å drømme. 32 år gammel tok hun en Mensa-test, som er en omfattende IQ-test. Hun ville få en avklaring på hvordan det sto til oppe i hodet, noe hun hadde vært nysgjerrig på lenge. Resultatet var så bra at det kvalifiserte til medlemskap i Mensa. For å klare det må man være blant de to prosent smarteste.

-  Da jeg fikk resultatet, føltes det som en stor lettelse. Plutselig falt ting på plass. Jeg forsto mer av hvem jeg var, men jeg skulle ønske jeg hadde fått den innsikten mange år tidligere. Kanskje hadde jeg tatt riktigere valg for meg selv, da.

PANNA HENNES er ikke akkurat lav. Men heller ikke veldig høy. Et spørsmål melder seg:

-  Er det slik at svært intelligente har høyere panner enn folk flest?

-  Jeg har nettopp lest en studie som sier at tykkelsen på hjernebarken ofte er større hos intelligente mennesker. De som er tjukke i huet er ofte smarte, med andre ord.

-  Har folk med høy IQ andre kjennetegn enn tykk hjernebark?

-  Det er mange kjennetegn som går igjen blant mennesker med høy IQ. Det meste handler om indre ting, personlige egenskaper og sånt. En ting er det vi kaller svampeeffekten.

-  Svampeffekten?

-  At man har mange interesser, og fordyper seg i dem. Et litt nerdete trekk, altså. Stort aktivitetsnivå er et annet kjennetegn. Det er mange svært intelligente barn som ofte tas for å være hyperaktive fordi de har mye av den samme atferden. Oversensitivitet er for eksempel vanlig. At man er veldig sensitiv, både fysisk og følelsesmessig.

-  Er det andre kjennetegn blant folk med høy IQ?

-  Det finnes en undersøkelse der man har listet opp en del egenskaper som ofte går igjen. Blant annet god helse, over gjennomsnittlig høyde og god humoristisk sans. Jeg er ganske sikker på at komikere som Are Kalvø og Åsleik Engmark er svært smarte. Andre ting er talehastighet, og «supermarket-shopping-ability», som er min favoritt på lista.

-  Hva betyr det?

- Jeg tror det betyr at de rett og slett er gode til å shoppe. At de klarer å orientere seg på store områder med masse produkter. Det synes jeg er ustyrtelig festlig.

DEN NYE BOKA inneholder 212 IQ-oppgaver som Anne Lene og andre Mensa-medlemmer har laget. Hun understreker at dette er oppgaver som ikke bare er for de smarteste. Det er også tips til hvordan man bør tenke for å lettere forstå IQ-oppgaver.

-  Det er et uttrykk som heter «use it or loose it». Sånn er det med hjernen også. Man blir faktisk lykkelig og mer harmonisk av å trene hjernen, og det er viktig for å bevare hukommelsen og opprettholde hjernefunksjonene. Vi er veldig opptatt av å trene alt annet på kroppen, så hvorfor skulle vi ikke trene hjernen?

-  Når det er oppgaver i boka di jeg ikke klarer, merker jeg at jeg blir veldig irritert.

-  Hvis du ergrer deg over oppgaver du ikke klarer, så koser hjernen seg. Vi mennesker trenger mentale utfordringer for å utvikle oss. Ellers hadde vi fortsatt bodd i huler.

DET FINNES MYTER om de mest intelligente. En av dem sier at de mest intelligente ikke bestandig er de mest sosialt veltilpassede.

-  Det å være «sosial intelligent» er gjerne en merkelapp vi setter på folk som likner på oss selv. Jeg ser helt klart at ulike mennesketyper, for eksempel svært intelligente, kan ha egenskaper og personlighetstrekk som kan virke rare, uinteressante eller skremmende for andre. Det betyr ikke at de er usosiale. Kanskje bare sosiale på en annerledes måte.

-  Hvordan reagerer folk i selskapslivet hvis du sier du er medlem i Mensa?

-  Det har jeg aldri sagt i selskapslivet.

-  Hvorfor ikke?

-  Fordi jeg er redd det skal få en negativ effekt.

-  Har du kjæreste?

-  Nei.

-  Hvis du hadde hatt kjæreste, ville du ha foretrukket en med høy IQ?

-  Ja, det ville jeg nok.

-  Hvorfor det?

-  Jeg tror jeg må tenke meg litt om før jeg svarer på dette.

Anne Lene Johnsen ser ut vinduet, og tenker åpenbart så det knaker.

-  Jeg tror nok man har det mer interessant med en som er omtrent på samme nivå som en selv.

-  Men du som er blant de én prosent smarteste, har ikke så mange å velge i?

-  Nei, det er sant. Men det er flere menn enn kvinner på Mensa-nivå. Spredningen på intelligensnivået er forskjellig for kjønnene. Blant kvinner er det færre topper, men også færre på bunnen. Du kan si det er flere mannlige genier, men også flere mannlige idioter.

-  Har du hatt kjærester med høy IQ tidligere?

-  Sannsynligvis. Jeg var blant annet sammen med en gutt som var norgesmester i sjakk.

Se også side 85

Anne panne: I Anne Lene Johnsens panne står det en tallkode. <p></p>Klarer du den, klarer du nok de vanskeligste oppgavene i boka hennes også.
Et vakkert sinn: Spør du Anne Lene hva mobiltelefonnummeret hennes er, svarer hun «Postboks i Tromsø + slaget på Stiklestad». Sånne svar er populært i Mensa-kretser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer