Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Høyere, rausere, romsligere

Funkisfesten fortsetter på Ekebergrestauranten, også på det øverste nivået.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ETTER TREDJE RETT, uer med pasta, flesk og hvitløkpuré, reiste Robinson & Fredag seg for å finne ut om de hadde gjort det rette: Valgt den overbygde verandaen framfor hovedsalen i første etasje. Kvelden var av de kalde, men det innholdsrike restauranthuset støyet av godt fredagsliv. Spiseparet kikket inn i halvlukkede selskapsrom med dansemoro på boks, mer lavmælte bursdagsfeiringer og en forventningsfull bar før de skred ned trappa. Et par steg over matsalens gulv lot de blikket gli over gjestene.

-  Det er litt skremmende deilig at høydeforskjellen gjør at du blir lagt ekstra merke til ved ankomst, meldte Fredag.

-  Ja, her ser du hvor ulikt det er nede: Mer å se på inne, trangere og mer liv. Det er det fine med funkisslottet: Det fyller mange ulike behov, men i den samme rammen av overdådighet og stramhet.

VERANDAEN ER kjøkkensjefens forsøk på å tilby noe enda bedre enn i restauranten under. Her er det bare faste menyer: Mellom 3 og 6 retter, fra 475 til 695 kroner. Med anbefalte viner til full pakke på 720 kroner.

-  Dette gjør det lett å velge. Gi oss alt, befalte Robinson, oppildnet av et glass sjampanje og den friske luften i høyden.

På grunn av det hustrige draget i luften var plastgardinene trukket ned - uten at utsikten ble ødelagt. Fredag ble inspirert:

-  Rommet gir meg en filmfølelse av amerikansk østkyst på tjuetallet, mens utsikten definitivt er Oslo: Fjorden med det mest funksjonalistiske av alt i front - containeren.

En ung mann tok et tydelig eneansvar som servitør fra første stund. Han så ut til å ha bestemt seg for å gi full pinne gjennom mange timer og klarte det, til bokstavelig talt overmål, viste det seg til slutt.

Først hadde han gleden av å presentere hvite og grønne asparges. Grønnsakene var så knaskende perfekte at de hevet seg over tilbehøret av kongekrabbe og serranoskinke. Rieslingen Fronholz rislet som første av seks glass ned ganen.

Østers Rockefeller viste seg å være ett gratinert skjell til hver.

-  Her forsvinner den friske smaken av havet. Vi overser denne. La østers være naturell - hvis kokken ikke har smakt seg fram til en helt fantastisk måte å omvende den på, mente Robinson.

MENS HIMMELEN truet svartskyet med å trykke på utløserknappen til regnet, observerte Fredag gjestene: Både en-gang-i-halvåret-ute-med-hele-familien og i-kveld-er-det-bare-deg-og-meg-kjære var representert på altanen.

-  Jeg kan forestille meg at det er en god plass å fri, hvis man liker å gjøre slikt på restaurant. Og det er bedre å gjøre det her oppe enn nede, i alle fall, sa Robinson.

Før Fredag kunne protestere var uer\'n på bordet, servert med den anbefalte Chassagne-Montrachet.

Både fisken og den påfølgende kalven med brissel og soppfrikassé var solid smakfullt. Spørsmålet er om kjøkkenets kombinasjoner er en smule kjedelige - ambisjonsnivået tatt i betraktning.

-  Det smaker fortreffelig, men man får ikke wow-følelsen, mente Robinson.

Men ostene fra Den blinde ku kom ikke tradisjonelt små-skåret. Her var det to sjenerøse stykker - med enda en Riesling, bare søtere, heldigvis. Etter jordbærdesserten ville Fredag gjerne ha en liten sipp brennevin, for eksempel 2 cl.

-  Vil dere calvados, sukret eller usukret?

Etter at råvarianten var valgt, kom den entusiastiske servitør tilbake med ei flaske med årstallet 1968 tydelig skrevet.

-  Denne er helt fantastisk, sa han - uten å nevne prisen.

Det var den. Da han kom tilbake med glassene, kunne han fortelle at han hadde fylt normal 4-cl - til prisen av det halve (kr 110).

-  Å være raus med spriten er en vinner på norske bord, sa Robinson.

VEL 3300 KRONER for to ganger seks retter og seks glass vin, sjampanje, kaffe og utsøkt calvados.

-  Fortjent i disse øvre luftlag, mente Fredag.

Utsiktstoppen: Den aller beste utsikten har man fra verandaen. Det gjelder for øvrig også maten og servicen, konstaterte Robinson&Fredag.