Høyt skattet

Øyvind Bollingmo (31) har spurt over tusen mer eller mindre kjente nordmenn om deres forhold til sjiraffen.

DET BEGYNTE mandag 14. juni 1999. Tegneserieskaperen Frode Øverli var med i nettprat på Dagbladet.no. Det aller siste spørsmålet bar tittelen «Giraffer», og lød som følger: «Hvorfor er det så lite giraffer i serien din?»

Spørsmålet ble stilt av dataprogrammereren Øyvind Bollingmo fra Kvål i Sør-Trøndelag.

-  Jeg sendte det inn på fleip, men svaret som kom, var jo veldig morsomt, forteller Bollingmo.

-  Var sjiraff tilfeldig valgt?

-  Nei, nei! Jeg har alltid likt sjiraffer. Det er jo verdens vakreste dyr.

DEN MANDAGEN sommeren 1999 fikk Øyvind Bollingmo en hobby. De siste seks åra har han sendt inn 1200-1300 spørsmål om sjiraffer til nettmøter av ymse slag. Alle med ordlyden «verdens vakreste dyr», og alle på en eller annen måte relatert til Giraffa camelopardalis, det langhalsede dyret som bølger av gårde på savannene i Afrika.

-  Nettmøter er en kanal for å skape oppmerksomhet rundt det dyret jeg liker best.

-  Så du er opptatt av sjiraffer ellers også?

Lang lidenskap:  -  Jeg har alltid likt sjiraffer. Det er jo verdens vakreste dyr, sier Øyvind Bollingmo.
Lang lidenskap: - Jeg har alltid likt sjiraffer. Det er jo verdens vakreste dyr, sier Øyvind Bollingmo. Vis mer

-  Ja, jeg har leiligheten full av dem. Og vi er en gjeng sjiraffentusiaster som i fjor sommer reiste rundt og besøkte alle sjiraffene i Norge og Danmark. Det var tre i Norge og 30 i Danmark. Og i år skal vi besøke alle sjiraffene i Sverige.

-  Hva gjør dere? Ser på dem?

-  Ja, vi bare står der og ser på dem og drikker øl.

-  Øl?

-  Sjirafføl fra Giraf Brewery i Odense i Danmark. Vi la turen innom der i fjor. Og det hender vi får fatt i større partier sjirafføl, og da møtes vi og snakker om sjiraffer. Giraf Beer ble introdusert 13. august 1962. Det året ble sjiraffen Kalle funnet død i sin bås i Odense Zoo. Han var blitt forgiftet. Det lokalet bryggeriet hadde brukt Kalle i sin markedsføring, og Giraf Beer ble startet for å finansiere kjøpet av en ny sjiraff. Det var så vellykket at de kunne kjøpe to.

-  Sjiraffen er jo et vennlig og grasiøst dyr, sier Øyvind Bollingmo.

-  Og det er det dyret i verden som har størst hjerte. De må ha enorme hjerter for å pumpe blod til hodet. Og siden jeg jobber i databransjen, er sjiraffen et godt forbilde, da den sover bare 20 minutter hver dag.

-  Det er mye man ikke vet om sjiraffer?

-  Ja, ikke sant? Og så er de er helt lydløse. Det er det perfekte kjæledyr.

ØYVIND BOLLINGMO ER single, bor på Bjølsen i Oslo og når han ikke sender inn sjiraffspørsmål, jobber han med å «utvikle web-to-print-løsninger», som han sier.

-  Vet sjefen din at du holder på med dette i arbeidstida?

-  Nå jobber jeg 16 timer i døgnet. Så om jeg bruker et par minutter på å sende ut noen sjiraffspørsmål, synes jeg ikke det gjør noe. Ellers er kontoret mitt fullt av sjiraffer.

-  Hvor mange sjiraffspørsmål har du sendt ut i dag?

-  Bare ett. Til en Poirée eller noe sånt.

-  Skiløperen?

-  Ja, nettopp. Liv Grete.

-  Har hun svart?

-  Ikke ennå.

MAN FÅR IKKE mye oppmerksomhet ved å skrive sjiraffspørsmål, men Bollingmo har ikke tenkt å gi seg av den grunn. Han har nemlig glede av dette.

-  På et merkelig vis, ja. Det er en fin avveksling fra det jeg driver med ellers, og det tar jo så lite tid. Jeg gir meg ikke før jeg blir lei eller kjøpt opp.

-  Du skriver konsekvent sjiraff med g, altså giraff?

-  Ja, det er fordi det er en mye penere stavemåte. Sjiraff blir så fjortis. Fram mot valget har jeg tenkt å sende inn spørsmål til politikerne om hvilke partier som går inn for å stave sjiraff med g. Det er mange sjiraffelskere med stemmerett.

-  Av alle svar du har fått, hvilket er det beste?

-  Det første var jo veldig fint. Ellers kommer vel de beste svarene fra folk som svarer på seriøse spørsmål, før de plutselig svarer på et sjiraffspørsmål.

-  Hvem er den største kjendisen som har svart?

-  Nå har jeg, skal vi se, fått 467 svar fra politikere, musikere, forfattere og realitykjendiser. Men den største? Nå ble jeg litt usikker. Nei, det der må jeg tenke litt på.