Høytrykk på Solsiden

Sol, sjø og skalldyr. Bedre kan det ikke bli.

- ER DU GAL, jeg kan ikke gå ut og spise når det er EM, utbrøt Fredag da Robinson minnet om at det var lenge siden sist de hadde vært ute.

- Da har jeg et forslag: Vi tar første bordsetning på Solsiden - rett etter jobb - og så ser vi fotball etterpå, smilte Robinson lurt.

Da juni ble juli, det fortsatt var EM og sola varmet deilig etter flere dager med regn, klarte Robinson å rive Fredag løs fra TV-skjermen for å besøke Solsiden.

- Take a walk on the bright side, nynnet Fredag da de møttes nederst på Rådhuskaia.

«Christian Radich» lå og speilet seg i vannet, Nesoddbåten fløytet og en plattgatter gled forbi med Filipstadkaia og Bygdøy i det fjerne.

- PLATEAU DES FRUITS de mer, leste Robinson høyt fra menyen, som var trukket med steinbitskinn.

- Jeg er enig i at skalldyrfatet ser imponerende ut, men hvorfor ikke ta det beste derfra? Østers til meg og hummer til deg, foreslo Fredag.

De ble enige om å dele forrettene mens de nippet til et glass av husets champagne.

En smilende servitør kom med varmt hjemmebakt brød og fylte opp glassene med isvann - noe hun var flink til gjennom hele måltidet.

Et sinkfat med seks store østers lagt på is og en tallerken med en halv hummer med salat og hvitløkmajones kom på bordet. Fredag glemte fotball for en stund og lot seg begeistre, slurpet i seg tre av Robinsons østers og fortsatte med hummeren.

- Skulle ikke vi dele? kom det spakt fra Robinson.

- Se her, du kan få kloa, strålte Fredag og bestilte et glass champagne til.

Kloa smakte fortreffelig, som resten av hummeren. Østersene hadde en deilig konsistens og passe salt smak.

SERVITØREN FIKK god assistanse fra sine kolleger og anbefalte ei flaske hvit burgunder, en Montceau Saint-Aubin 1. Cru 2001 (kr 695), som følge til Fredags piggvar og Robinsons grillede tunfisk.

- En helt fantastisk vin med et fint hint av eik, sa Fredag.

Vinen hadde fått god behandling. Den var helt over i en karaffel og servert i store Riedel-glass.

- Jeg liker den enkle og røffe stilen her. De har skjønt at gode glass og ei skikkelig pepperkvern er viktig, sa Fredag, som hadde merket seg at kverna var en Peugeot.

- Og varme frottékluter, la Robinson til.

Stemningen var god, og restauranten var helt full. Seks kokker arbeidet i et forrykende tempo i en smal tarm av et kjøkken midt i lokalet.

Servitøren kunne fortelle at da de åpnet kontoret ved påsketider, var det allerede dager i juni som var fullbooket. Spisevennene var heldige som fikk bord på sparket - særlig på en solskinnsdag - for det hadde vært dager da gjestene hadde sittet med pledd.

TUNFISKEN, SOM VAR lett grillet på den ene siden, ble servert på ei seng av søtpotetpuré, med sitronsmør og kapers.

- Byens beste tunfisk! sa Robinson.

- Den syrlige sitronen og den salte kapersen skaper en fin kontrast til søtpoteten, som nesten smaker karamell.

Fredag var like fornøyd:

- Smak på denne pureen, helt perfekt med pepperrot til den runde hummersausen og den nydelige fisken.

- SPENNENDE MED PEPPER og timian i isen, smattet Robinson, som hadde valgt dagens dessert med norske jordbær, champagnesabayonne og krydderis. - Og jordbærene er faktisk søte.

- Mørk sjokoladekake med hvit sjokolademousse og mangosorbet er en like god avslutning på et fantastisk måltid, stemte Fredag i.

En jevn strøm av mennesker på vei til neste bordsetning møtte Robinson og Fredag på vei ut.

- De har noe å glede seg til, sa Robinson.

- Det har vi óg! sa Fredag og så på klokka.

<B>SOMMERDRØM:</B> Restauranten Solsiden frister med nydelig sjømat på Søndre Akershus kai i Oslo.