- Hun er vårt århundres hellige kriger

Malika (48) oppfordrer muslimske kvinner til hellig krig fra sin treroms leilighet i Brussel.

(Dagbladet.no): «Hun er vårt århundres hellige kriger». Slik beskrives Malika El Aroud (48), født i Marokko og oppvokst i Belgia. 

Først ble hun kjent gjennom ektemannens martyrdød 9. september 2001. Deretter havnet hun på nytt i søkelyset da hun og hennes nye ektemann ble dømt i Sveits for å ha drevet al-Qaida-tilknyttede nettsider.

Nå har Malika El Aroud skapt seg et navn. Fra sin treroms leilighet i Brussel, og med en betinget fengselsdom på rullebladet, bruker hun tiden på å mobilisere muslimske kvinner til hellig krig, skriver avisa The New York Times, som har møtt kvinnen i den belgiske hovedstaden. 

«Be deres mødre og deres koner om å bestille kister», «Vietnam er ingenting i forhold til det dere har i vente i våre», er blant inn-leggene Malika postlegger på internett.

- Hun er veldig aktiv på det franskspråklige nettstedet hun har vært med å danne, Minibar-SOS. Jeg har også sett henne på andre viktige arabiskspråklige jihad-forum, sier Hanna Rogan, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til Dagbladet.no.

- Hun er en av få som tilkjennegir sin identitet som kvinne. På arabiske nettforum, som for eksempel Al-Ekhlaas, er det veldig få kvinnelige kallenavn. På franske og engelske nettsteder er det riktig nok noen flere, sier FFI-forsker Rogan.

Claude Moniquet, president i Brussel-baserte European Strategic Intelligence and Security Center, går lenger i å omtale Malikas posisjon blant radikale muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Malika er en rollemodell, et ikon som tør å bruke sitt eget navn. Hun spiller en veldig viktig strategisk rolle som en kilde til inspirasjon. Hun er veldig flink - og ekstremt farlig, sier Moniquet til The New York Times.

FUNNET SKYLDIG: Malika El Aroud sammen med sin nåværende ektemann Moez Garsallaoui på vei til rettssaken mot dem i Sveits 2007. Foto: AP Photo/Keystone/SCANPIX
FUNNET SKYLDIG: Malika El Aroud sammen med sin nåværende ektemann Moez Garsallaoui på vei til rettssaken mot dem i Sveits 2007. Foto: AP Photo/Keystone/SCANPIX Vis mer

Ifølge det amerikanske militæret ble 18 selvmordsangrep gjennomført av kvinner i fjor, sammenliknet med 8 året før.

Kvinner bidrar også mer aktivt til terroraksjoner i form av å organisere, samle inn penger og oversette, hevder de.

- Tiden er kommet for kvinnelige jihadister, og de er i ferd med å innta en sfære som tidligere har vært forbeholdt menn, sier Moniquet til avisa.

For Malika ble ektemannens død starten på et nytt liv for henne. To dager før terrorangrepet 11. september tok Abdessater Dahmane livet av seg selv og den legendariske lederen av Nordalliansen, Ahmed Shah Massoud, i et selvmordsangrep i Afghanistan.

Malika ble sammen med 22 andre tiltalt for delaktighet. Etterforskerne mistenkte at hun hadde smuglet inn elektronisk utstyr for mannen.

Dommer Jean-Louis Bruguiére, som intervjuet Malika i forbindelse med etterforskningen av selvmordsattentatet, har dette å si om henne:

- Hun er radikal, slu og veldig farlig, sier han til The New York Times. 

Saken mot Malika ble henlagt i 2003 på grunn av manglende bevis. Hun hevdet hun fulgte mannen til Afghanistan i 2001 for å gjøre humanitært arbeid.

I et intervju med CNN i 2006 fortalte Malika om sin kjærlighet til den avdøde ektemannen - og til al-Qaida-leder Osama bin Laden.

- Hun er vårt århundres hellige kriger

- Abdessater drømte om å være under Osama bin Ladens ordre. Ja, han drømte å erklære sin lojalitet overfor ham. Åh, ja. Det var hans drøm, sa Malika, og hevdet at hun mottok et brev fra bin Laden og 500 dollar.

Hun fortalte også om betydningen av at hennes mann led martyrdøden.

- Noe av det beste du kan være innenfor islam er å være enken etter en martyr. For en kvinne er det ekstraordinært.

Det belgiske føderale politiet mener Malika utgjør en potensiell sikkerhetstrussel.

I desember i fjor ble hun pågrepet mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep som skulle befri den dømte terroristen Nizar Trabelsi og for å ha planlagt terrorangrep mot mål i Brussel.

- Det er ikke min rolle å sprenge bomber - det er latterlig. Jeg har et våpen. Det er å skrive og rope ut. Det er min hellige krig. Du kan gjøre mye med ord. Skriving er også en form for bombe, sier Malika.

DREPT: Taliban-motstander og Nordalliansens leder Ahmed Shah Massoud ble drept av Malikas ektemann i et selvmordsangrep. Her snakker Massoud under en pressekonferanse i april 2001.
MISTENKT: En av de hovedmistenkte under rettssaken mot Malika og 22 andre etter selvmordsattentatet i Afghanistan fraktes bort av politiet.