Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Hun prøvde å redde Goebbels-barna

Hitlers sykepleier Erna Flegel (93) røper hemmeligheten etter 60 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ERNA FLEGEL  var sykepleier for Hitler og hans høyeste offiserer i Rikskanselleriet de to siste årene av andre verdenskrig.

Hun har holdt historien sin hemmelig i nøyaktig 60 år. 93 år gammel står hun fram i intervjuer med Berliner Zeitung og The Guardian og forteller om de dramatiske siste dagene i bunkeren, og om hvordan Hitler og Goebbels-familien var som mennesker.

- HITLER VAR SÅ UFORMELL. Erna Flegel arbeidet som sykepleier på østfronten da hun ble beordret til Rikskanselleriet for å utøve førstehjelp. Hun husker godt da hun møtte Hitler første gang.

- Det var en opplevelse. Hitler håndhilste på alle han ikke hadde møtt før. Etter dette snakket han ofte med oss, og ikke bare om været. Vi hadde interessante diskusjoner. Han var så uformell. Han hadde en autoritet som gjorde at du merket at han var tilstede, sier hun til The Guardian

Til BZ sier hun at Hitler var som en snill onkel overfor Goebbels-barna. Han spanderte sjokolade og lot dem plaske i badevannet hans.

Men på slutten sank han inn i seg selv.

- Han stolte ikke en gang på cyaniden sin, sier hun til BZs journalist.

Hitler var paranoid og redd for at agenter skulle ha forfalsket giften, slik at han skulle havne i hendene på russerne.

OM EVA BRAUN har Erna Flegel lite godt å si.

- Å kjære Gud, hun var ikke av noen betydning. Ingen forventet mye av henne. Hun var egentlig ikke Hitlers kone, sier fru Flegel på spørsmål fra The Guardian.

Ifølge 93-åringen bodde Braun på et rom ved siden av Hitlers, og det er ikke sant at hun var gravid med hans barn, som rykter sa.

OM GOBELLES GIR HUN OGSÅ KLAR BESKJED. Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels flyttet inn i bunkeren i slutten av april 1945. Erna Flegel likte ham ikke.

- Han var en tøffelhelt. Det var hans kone Magda som bestemte der, sier hun til BZ.

Til The Guardian sier hun at ingen likte ham.

- Jeg likte ham ikke. Ingen likte ham. Det var alltid folk rundt ham, men det var bare for å fremme sine egne karrierer.

Goebbels skal også ha vært notorisk utro, uten at kona brydde seg nevneverdig om det.

PRØVDE Å REDDE BARNA. Magda Goebbels var ifølge Flegel en intelligent kvinne, som var gift for andre gang. Sammen hadde hun og mannen seks barn i alderen fire til tolv år.

I filmen Der Untergang vises hvordan fru Goebbels først ga barna sovemedisin. Så, når de hadde sovnet, ga hun dem gift slik at de døde.

- Jeg kjempet for at Goebbels-barna skulle få leve. Til siste slutt. Men Magda Goebbels hadde ingen barmhjertighet, sier hun til den tyske reporteren.

Hun sier videre til den engelske avisen at hun forsøkte å overtale fru Goebbels til å ta minst ett eller to av barna med seg ut av Berlin.

- Men hun sa: «Jeg tilhører min mann, og barna tilhører meg». Jeg skjønner ikke hvordan hun kunne drepe seks barn. Å ikke spare barna var galskap. Men generelt tok hun seg godt av barna. De var svært sjarmerende, sier hun.

HÅNDHILSTE FØR SELVMORDET. 30. april tok Hitler og Eva Braun sine egne liv. Før det kom han ut og håndhilste på staben og vekslet noen vennlige ord.

- Og det var det. Det var noen få som hørte det (skuddet, journ. anm) og noen som ikke hørte det. Plutselig var han der ikke lenger. Jeg så ikke Hitlers lik. Det ble båret opp i hagen, forteller Flegel.

Etter selvmordet forlot mange offiserer bunkeren. Fru Flegel ble på stedet.

- Jeg måtte ta meg av de skadde, sier hun til BZ.

Fru Flegel sier hun fikk god behandling av russerne da de inntok bunkeren.

- Først sendte de inn noen for å snakke med oss og for å se seg rundt. På det tidspunktet var det bare seks - sju av oss igjen. Vi sykepleierne fikk være i fred. Jeg fikk til og med låse rommet mitt, sier den gamle damen.

AVHØRT AV CIA Avisene har fått tak i Erna Flegel og hennes historie på bakgrunn av et CIA-avhørsdokument fra 1945 som har vært borte - inntil nå. Dokumentet ligger ute på The Smoking Gun.com

Erna Flegel forteller om CIA-avhøret:

- De inviterte oss på fine middager for å «myke oss opp». Det virket ikke på meg, sier 93-åringen.

Hun valgte å holde tyst om historien i alle disse årene på grunn av skam.

- Etter 1945 begynte folk å beskylde hverandre for å være nazister. Det var kontroversielt. Jeg snakket ikke en gang om det med familien min, sier den pensjonerte sykepleieren.

I dag sier hun om sin egen rolle i krigen at man ofte ser i etterkant at ting var galt.

- Enhver har jo sin egen vilje, sier hun.

KINOGJENGEREN. Erna Flegel bor i dag på sykehjem i en liten landsby i Nord-Tyskland. Nylig så hun filmen «Der Untergang» - og likte den.

- Den var bra. Det var noen små detaljer som var feil, men ellers var historien rett. Jeg kjente til og med igjen meg selv som sykepleier, sier hun til The Guardian.

HELE FAMILIEN: Foto av Goebbels-familien.
FØRSTEKVINNEN: Magda Goebbels drepte barna med gift.
FILMEN: Magda Goebbels spilles av Corinna Harfouch i filmen Der Untergang, om Det tredje rikets fall.
PROPAGANDAMINISTEREN: Dr. Paul Joseph Goebbels, Hitlers høyre hånd.
CIA-AVHØRET: Erna Flegel fortalte det hun visste til CIA i 1945. Nå er dokumentet offentlig tilgjengelig.
IDEALFAMILIEN: Joseph Goebbels familie på åtte var den nazistiske idealfamilien. Barna ble drept av moren da krigen var tapt.
Hele Norges coronakart