Hun står bak tidenes boksuksess

Hun har aldri gitt et intervju og ingen har sett kunsten hennes. Men det er ingen tvil om at Blythe Brown er nøkkelen til Dan Browns suksess.

BLYTHE NEWLON STAFFORD BROWN er den mystiske kvinnen Dan Brown har delt de siste 16 årene med. Hun er nå 53 år, 12 år eldre enn ham, og sies å være om ikke hjernen, så den kreative energien bak forfatterskapet hans.

- Jeg tror ikke det vil være feil å konkludere med at Blythe er kilden til kunstideene i «Da Vinci-koden» og at hun kan ha funnet på noen av de smarteste tingene, sier den amerikanske forfatteren David Shugarts. Han har bidratt til «Secrets of the Code», en av bøkene som forsøker å forklare Browns bestselger.

Dan Brown avrunder takkelista i millionmelkekua «Da Vinci-koden» med en hyllest til kvinnen i sitt liv:

- Sist, men ikke minst - i en roman som i så stor grad bygger på det hellige feminine - ville det være en forsømmelse ikke å nevne de to helt spesielle kvinnene i mitt liv, nemlig min mor (...) og min kone Blythe - kunsthistoriker, maler, redaktør og utvilsomt den mest begavede kvinnen jeg noensinne har kjent.

Bygget på dette sitatet har flere reportere forsøkt å gå Blythe Brown etter i sømmene. De har ikke funnet noe som viser at hun har noen karriere som verken maler eller kunsthistoriker. Konfrontert med dette har Dan Brown moderert utsagnet til at Blythe finsliper kunsthistorien og at maling er en hobby. Hun har aldri gitt et eneste intervju.

- Jeg tror hun maler og lager skulpturer og Dan gir alltid et bilde av henne oppslukt av marmorstøv og av at det lukter av olje i huset deres. Men jeg kjenner ikke en eneste sjel som har sett kunsten hennes, sier David Shugarts ifølge The Observer.

OPPRINNELIG HET HUN Blythe Newlon. Man vet lite annet enn at hun kommer fra Palmdale i California og jobbet i The National Academy of Songwriters i Hollywood da Brown flyttet dit for å søke lykken som musiker i 1991. 27-åringen seg inn i akademiet og deltok på mange av deres aktiviteter.

Blythe Newlon, den gang 39, var akademiets leder for kunstnerisk utvikling. Selv om det ikke var en offisiell del av jobben hennes, begynte hun å skrive pressemeldinger for Dan Brown, hun lagde promoarrangementer for ham og satte ham i kontakt med mennesker som kunne hjelpe ham med karrieren.

- Vi forventer at Dan Brown en dag vil være blant våre [akademiets] mest suksessrike medlemmer blant talenter som Billy Joel, Paul Simon og Prince, skrev hun i en pressemelding til mediene i Los Angeles.

- Det tok ikke lang tid før Brown fikk sitt første gjennombrudd. Det var Blythe som fikk det til å skje, skriver Lisa Rogak i sin uoffisielle Dan Brown-biografi.

På sin andre cd takket Dan Brown henne for å være «min uslitelige medskribent, medprodusent, andremaskinist, min bedre halvdel og terapeut.»

Samtidig utviklet de to følelser for hverandre. Mange i kretsen deres visste ingenting om forholdet før Brown i 1993 fortalte at han skulle flytte tilbake til New Hampshire og at Newlon skulle være med.

Der ble de samboere inntil de giftet seg i 1997. Hun har to barn fra før, men ingen med Dan Brown.

Lenge bodde de i et gammelt fabrikklokale i Exeter før de flyttet til et mer moderne hus ved kysten. I tillegg bygger de et et stort hus på en bortgjemt plass i enden av en privat vei i skogsområdet like ved. Det skal tjene som deres kreative gjemmested.

SÅ TOK KUNSTEN DEM. Browns appetitt for renessansen var allerede vekket før han møtte Blythe, etter et besøk til Sevilla. Men møtet med Blythe satte igang tankespinnet som skulle lede til en verdensbestselger uten like. «Da Vinci-koden» begynte å ta form.

- Han visste at plotet i «Da Vinci-koden» ville dreie rundt kunst etter at kunstinteressen hans på ny ble tent av Blythe. Og med hjelp og støtte fra henne, følte Brown at han kunne gjøre hva som helst, skriver Rogak.

- Hun er en enorm Da Vinci-fanatiker og fikk meg virkelig interessert i dette emnet. Jeg ble en troende da vi brukte tid i disse museene i Europa, har Brown sagt om henne.

Blythe er med på Dans researchreiser. Særlig beskrivelsene av maleriene i Louvre skal være påvirket av Blythes kunnskaper om og lidenskap for kunsthistorien.

Dan Brown kaller henne «sin inspirasjon» og sier hun er en dyktig redaktør. Han har dedikert «Angels and Demons» «Til Blythe», men går lenger i «Da Vinci-koden». Der kan man innledningsvis lese «Til Blythe ... nok en gang. Mer enn noensinne.»

- DE ARBEIDER I ET veldig symbiotisk forhold.

Ordene tilhører Stan Planton, bibliotekaren som hjalp Dan Brown med bakgrunnen for millionsuksessen, og er uttalt i forbindelse med den pågående plagiatsaken i London.

- Hun gjorde mye av researchen til «Da Vinci-koden», har han sagt ifølge USA Today.

En advokat for Baigent og Leigh, Jonathan Rayner James, påsto i rettssalen at Planton og Blythe skummet religiøse og historiske tekster på vegne av Dan Brown mens han skrev romanen, og at de kopierte deler av «Hellig blod og hellig gral».

- Rekkevidden av de markerte avsnittene i Blythe Browns eksemplar av «Hellig blod, hellig gral» viser at Blythe ikke bare brukte boka til konsultasjon og for referanser. Markeringene er mange flere og mer detaljerte enn i noen annen bok, fortalte James retten da han vitnet i rettssakens første uke, ifølge AP.

Slik dreier beskyldningene seg mot Blythe Brown. Det er hun som har funnet kildene, og det er hun som har kopiert deler av andres tekster. Men enn så lenge hun ikke er kreditert som forfatter, må Dan Brown ta støyten alene.

Da Dan Brown vitnet i Londons High Court mandag, fortalte han også selv at kona Blythe gjorde mye av researchen og at hun er «dypt lidenskapelig for det hellige feminine.»

Han sa det var vanskelig å peke nøyaktig på kildene han og kona Blythe Brown brukte i arbeidet med «Da Vinci-koden».

- Underveis møtte vi historikere og andre akademikere og utvidet reisene fra Vatikanet og Frankrike til England og Skotland for å kunne undersøke de historiske sporene i romanen, sa Brown til retten.

Og bedyret sin uskyld, denne gangen med forankring i kona.

- Hun er den beste av dem alle. Hun lar meg ikke komme unna med noe, har han sagt ifølge The Observer.

PR-AGENTER KUNNE HATT et og annet å lære av henne.

Dan Brown ble ranket som nummer seks på Forbes\' liste over rike kjendiser i fjor, basert på en inntekt på 77 millioner dollar. Han ble nylig kåret til en av verdens 100 mest inflytelsesrike mennesker av TIME Magazine.

Nå har «Da Vinci-koden» solgt i over 40 millioner kopier og Browns øvrige bøker trykkes også opp i nye opplag.

Det ville ikke skjedd uten Blythe Browns tro på mannen som en gang var en ukjent og stivbeint musikerspire i Hollywood.

  • Les Dagbladet.no/litteratur

    Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.
AVFEIER PLAGIAT: Dan Brown begynner å bli vant til å forsvare «Da Vinci-koden» i retten. Her forlater han Londons High Court etter sitt vitnemål mandag 13. mars. Rettssaken mellom Richard Leigh og Michael Baigent på den ene siden og Random House på den andre siden, er nå i sin tredje uke.
GOD HJELPER: Biblioktekaren Stan Planton hjalp Dan og Blythe Brown med research til «Da Vinci-koden». - Blythe og Dan har et veldig symbiotisk forhold, forteller han.
SAKSØKER: Michael Baigent ankommer retten i London før sitt vitnemål i forrige uke. Salget av boka hans «Hellig blod, hellig gral» <a href="http://politiken.dk/visartikel.iasp?pageid=443211">er tidoblet siden rettssaken startet</A>.
HYLLER KONA: Dan Brown har tilegnet «Da Vinci-koden» til Blythe.
KJENDISPAR: Skuespilleren Chevy Chase holder rundt Blythe Brown til venstre.
LITTERÆRT PAR MED KRAFT: Blythe og Dan Brown står for tidenes boksuksess med «Da Vinci-koden.» Foto: <a href="http://www.exeter.edu/">Phillips Exeter Academy</A>