Hun tar fire kroner per jente

Binta Jata (65) omskjærer jenter. Hun lemlestet selv sin egen datter og datterdatter. For andre koster omskjæring fire kroner per jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAMBIA (Dagbladet.no): Den 65 år gamle kvinnen bor i landsbyen Sangang, 6- 7 mil fra hovedstaden Banjul i Gambia. Her er husene i elendig forfatning, små og dekket av rustent bølgeblekk.

Veiene er nærmest uframkommelige på grunn av regntida, men en firehjulstrekker bringer oss til hjemmet på rundt 20 kvadratmeter. Jobben med omskjæring er en viktig ekstrainntekt i familien.

ET BLAD PER JENTE. Den vevre kvinnen ser yngre ut enn hun er. Hun er kledd fint, i den tradisjonelle, fargerike afrikanske kjolen med innsving i livet og tilhørende hodetørkle. Det var de franske koloniherrenes kvinner som gikk med slike kjoler da de kom på 1800-tallet. I Gambia er kjolen moderne fortsatt, og den fås kjøpt i ulike varianter og stoffer. Kvinner som har omskjæring som yrke, nyter en viss respekt i lokalmiljøet. Binta er på reisefot, men hun tar seg tid til å fortelle om jobben sin.

-  Jeg bruker barberblad. Bare ett blad per jente, ellers kan de bli syke, smitte kan bli overført, sier kvinnen via tolk. Hun viser tallet 1 med fingrene, og er opptatt av at hun gjør jobben skikkelig. Hun har hatt yrket med å være omskjærer i rundt 15 år. Hun tilhører stammen mandinka. Så å si alle jenter blir omskåret i denne stammen, ifølge Verdens helseorganisasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer