Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

U'mamy

- Hurra for digre porsjoner!

Polsk kjøkken er mye mer enn kål og poteter.

– Aha! Et mysterium er oppklart!

Lufta var stinn av latter og lystig prat, mye på et språk som definitivt ikke var norsk. Robinson – som en gang hadde hatt polsk vaskehjelp – dro straks kjensel på språket.

image: - Hurra for digre porsjoner!

– Polakker utgjør den største innvandrergruppen i Norge, uten at jeg har sett mye til dem, sa Robinson. – Jeg har alltid lurt på hva de gjør etter arbeidstid. Men nå vet vi det: De henger på U’Mamy!

U’Mamy er ikke en feilstavelse av umami, men polsk og betyr «hos mamma». Og det var mange som hadde funnet veien «hjem til mor» denne sure vinterkvelden. Restauranten i etasjen over den gamle sliteren La Bohème i Ullevålsveien, var så godt som full.

Live-published photos and videos via Shootitlive

– Det skal være den eneste polske restauranten i Norge. Da er det ikke så rart at det er så folksomt her, sa Fredag.

– Vel, det er også en del nordmenn som har funnet veien hit, så suksessen kan neppe bare skyldes hjemlengsel til Polska, sa Robinson. – Men hvis mytene stemmer, at polsk kjøkken liksom bare er kokt kål i ymse varianter, er det litt merkelig.

Fredag, som hadde gjort litt research, kunne berolige Robinson.

– På hjemmesida står det at kjøkkensjefen har vært innom flere fine og dyre restauranter. Får bare håpe porsjonene ikke er på fine dining-størrelse, for jeg er skrubbsulten!

ROMSLIG: Det var ingenting å si på størrelsen på posjonene. Herfra går ingen sultne.
ROMSLIG: Det var ingenting å si på størrelsen på posjonene. Herfra går ingen sultne. Vis mer

– Dere vil nok bli mette, ja.

Servitøren holdt høyt tempo og var i beundringsverdig godt humør. Da Robinson og Fredag hadde bestilt den tradisjonelle rødbetsuppa borscht og en porsjon piroger fylt med kjøttfarse som forretter, etterfulgt av schnitzel og stekt svineknoke til hovedrett, mente hun at sjansene for at de skulle forlate restauranten med take away-esker absolutt var til stede.

Polen er ikke noe utpreget vinland, utvalget i vinkartet er heller på ingen måte imponerende, så da ble det polsk, lyst øl av typen Zlote lwy, denne kvelden.

Snart skulle det vise seg at maten var milevis fra myten om «kål og poteter». Kraftkost, ja, men med en eksklusiv vri. Rødbetsuppa kom med hvite bønner og en liten butterdeigspai, perfekt for en sur vinterkveld. Pirogene, de ravioliliknende putene med kjøttfyll, var ikke så spennende, selv om en frisk rømme og dill-saus var et fint tilbehør. Robinsons schnitzel kunne kanskje vært en tanke sprøere, men smaken var det ikke noe å si på. Tilbehøret, konfiterte poteter og varm rødbetmos, eller «salat» som det sto i menyen, var fint tilbehør. Men den største opplevelsen – på alle måter – var Fredags svineknoke.

PIRRENDE: Kjøttfulle piroger ble servert med god, syrlig saus.
PIRRENDE: Kjøttfulle piroger ble servert med god, syrlig saus. Vis mer

– Wow! Dette er jo middag til fire!, sa Fredag, men fortet seg å legge til at å klage på at porsjonene er for store, er fullstendig idiotisk.

– Hvordan var smaken da?

Robinson fikk et langt «Mmm» til svar. – Nydelig. Og konsistensen er helt riktig.

Tilbehøret besto av surkål tilsatt en solid dose fett – and eller gås, tippet Fredag - mens potestappa hadde fløyelskonsistens, slik den blir når man rører inn rikelige mengder smør.

– Slankemat er det definitivt – og heldigvis – ikke. Men fint at det også følger med pepperrotpuré og sterk sennep, sa Fredag lykkelig, før det en tanke oppgitt ble lagt til: – Men akkurat nå angrer jeg på at jeg bestilte forrett, sa Fredag, som knapt fikk ned halve knoken.

Ved å ta tida til hjelp, klarte Robinson og Fredag å fortære en lekker sjokoladefondant med vaniljeis – en hyggelig slutt på et solid måltid. Det vil si, da servitøren kort tid etter kom med en papirpose full av take away-bokser, skjønte de begge at måltidet ville fortsette dagen etter.

– Vel, sa Fredag. – Som sagt er det bare idioter som klager på at porsjonene er for store.