Oppvekstmiljø: Dagbladet Magasinets journalist Trude Lorentzen har hengt i overkant mye på Eidsvollsbygningen gjennom oppveksten.Det var ikke selve statsforfatningen som pirret henne. Det var det store, knirkete herskapshuset og alt det såpeoperaaktige rundt. Distraksjonene. Intrigene. Hemmelige allianser, dolking i rygger, smisking og psykologiske finter - alt for Norge. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet.
Oppvekstmiljø: Dagbladet Magasinets journalist Trude Lorentzen har hengt i overkant mye på Eidsvollsbygningen gjennom oppveksten.Det var ikke selve statsforfatningen som pirret henne. Det var det store, knirkete herskapshuset og alt det såpeoperaaktige rundt. Distraksjonene. Intrigene. Hemmelige allianser, dolking i rygger, smisking og psykologiske finter - alt for Norge. Foto: Kirsten Buzzi/Dagbladet.Vis mer

Huset med det rare i

Og nå: 1814, fritt etter hukommelsen, skriver Trude Lorentzen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Tall man tidlig får et forhold til hvis man, som meg, vokser opp på Eidsvoll:

240 (Volvo-modell, rånernes favorittbil). 96 (prosent sprit, inntatt som leskedrikk på bygdefest). 16 (minutter, Bjørn Dæhlies skolerekord på Eidsvoll videregåendes fem kilometer lange joggerunde). 20 (kilometer, avstanden til det større og mer sofistikerte stedet Jessheim).

Og: 1814.

Fra jeg var fem år gammel har jeg vanket i overkant mye på Eidsvollsbygningen og fantasert om riksmennene som samlet seg der på workshop for 200 år siden for å skape det moderne Norge.

Faren min, ivrig statsviter, leste grunnloven for meg på sengekanten og fortalte om jødene og jesuittene som ble utestengt fra riket gjennom § 2. Moren min, som var lærer, tok klasser med seg på skoleutflukt til det hvite trehuset flere ganger i året.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn