Hva 1,3 milliarder muslimer egentlig mener

Om demokrati, likestilling og tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MUSLIMER OVER HELE verden har to ting på topp av listen over hva de beundrer mest med Vesten: demokrati og teknologi. Mange assosierer dessuten politisk frihet, ytringsfrihet, personlige frihet og et rettferdig juridisk system med Vesten.

Svært mange muslimer mener også at demokrati er nøkkelen til et mer rettferdig samfunn og fremskritt i deres eget land.

På tvers av kjønn, sosiale klasser og nasjonaliteter sier et stort flertall av muslimer at de, dersom de skulle lage en konstitusjon for en ny stat, ville garantert ytringsfrihet definert som at «alle borgere var tillatt å ytre sin mening om de politiske, sosiale og økonomiske spørsmål av i dag».

94 prosent av de spurte i Egypt, 93 prosent i Iran og 90 prosent av indonesiske respondenter svarer at de ville garantert denne friheten i landets grunnlov.

DET INTERNASJONALE meningsmålingsbyrået Gallup har nylig utgitt en bok på bakgrunn av den mest omfattende undersøkelsen av holdninger blant den muslimske delen av verdens befolkning noensinne foretatt, «Who speaks for Islam».

Dataene er samlet inn på bakgrunn av timeslange intervjuer med titusenvis av muslimer i 35 land i tidsperioden 2001 til 2007. Utvalget representerer mer enn 90 prosent verdens 1,3 milliarder muslimer innenfor en feilmargin på +- 3 prosentpoeng, fastslår meningsmålerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.