Hva er det med den oppførselen?

Derfor kjemper ungdommene i Københavns gater.

I HALVANNET DØGN har politi og demonstranter slåss i gatene i København. Kjernen i konflikten er Ungdomshuset. Klokken 07 torsdag morgen gikk politiet til en oppsiktsvekkende effektiv aksjon som ryddet huset i løpet av mindre enn en time.

Dermed eksploderte det i Københavns gater i går kveld. I natt ser det ut til å dra seg til igjen. Hva er det med denne oppførselen?

- VI HENGER bare rundt på gata, sier Ungdomshusets talsperson, Bitte, som ikke vil oppgi etternavnet sitt til Dagbladet.no. Hun sier Ungdomshuset ikke var en drivende kraft i de voldsommme demonstrasjonene København opplevde i går.

- Vi vet ikke hva som skjer, og vi gir ikke spesifikke beskjeder om hva folk skal gjøre. Reaksjonene fra demonstrantene er spontane, men vi forteller om oppmøtested og tidspunkt.

På flere nettsider forteller aksjonistene om kampene, og videre planer. I tillegg brukes sms-varsling for å mobilisere aksjonister. På hjemmesiden til Ungdomshuset ligger det en kalender som viser hvor de neste møtene skal være. På siden ligger også tips om hvordan aksjonistene kan beskytte seg mot tåregass.

- Hvor lenge vil disse demonstrasjonene fortsette?

- Inntil vi får et nytt hus. Vi har fire krav om et ungdomshus, og de står vi fortsatt på, sier Bitte.

UNGDOMSHUSET på Nörrebro sammenlignes ofte med Blitz i Oslo, men huset i København har tradisjon for å favne bredere enn Blitz. Likevel har voldelige aktivister sørget for at de begge forbindes med voldsomme aksjoner.

I København ble det etter hvert vanlig at Ungdomshuset fikk skylden for det meste av demonstrasjoner, og forholdet til naboene var dårlig. Huset er i særdeles dårlig stand, og etter en brann i 1996, omtrent på samme tid som diskotekbrannen i Gøteborg, bestemte politikerne at noe måtte gjøres med huset, skriver Politiken.

Det ble solgt, og etter flere runder i rettsystemet ble det i fjor høst endelig bestemt at ungdommene måtte forlate huset.

UNGDOMMENE HAR fått tilbud om å kjøpe et annet hus i det samme området, noe de har avslått. I stedet har de forsøkt å kjøpe huset tilbake fra Faderhuset. Men den kristne menigheten står på sitt, og nekter å selge.

- Hvorfor vil dere ikke ha det andre huset dere har fått tilbud om å kjøpe?

- Fordi politkerne solgte et hus de hadde gitt til oss, og det er ikke rettferdig, sier Bitte.

- Men dere har jo ønsket å kjøpe tilbake huset fra Faderhuset?

- Det var en stor diskusjon hos oss om det var riktig å kjøpe huset tilbake, men vi fant ut at det er viktig å ha akkurat dette huset, med den spesielle historien det har, sier Bitte.

DA HUSET BLE bygget i 1897 het det Folkets Hus, og de siste 24 årene har det vært tilholdssted for ungdommer som Bitte sier «ikke passer andre steder».

Den norske dokumentarfilmskaperen Rune Gaustad lager film om Fristaden Christiania, og har tidligere tilbragt mye tid i miljøet på ungdomshuset. Han sier at ungdommene som holdt til på Ungdomshuset er en sammensatt gruppe:

- Det er en stor blanding, og en stor gruppe er de musikkinteresserte. Men det er også møter en gang i uka hvor det diskuteres politikk. I tillegg er det også en gruppe som er anarkister.

Han er enig i at huset rommet en del personer som ikke føler at de passer inn andre steder:

- Det er en del som kler seg litt spesielt, og det er folk som ikke driver med musikk eller politikk. Personer som er misfits i det fine overklassesamfunnet. Brukerne kommer fra alle sosiale lag.

DEN KONSERVATIVE danskeavisen Weekendavisen sabler i dag ned demonstrasjonene, og skriver at det ikke er trengende eller arbeidsledige som slåss i gatene, men at det er helt andre årsaker som ligger bak:

- Det er ikke arbeidsløshet, mangel på utsikter eller avvikende religiøse holdninger som har skubbet disse unge ut på gatene og gitt dem brosteiner i hendene. Det har en forvrengt selvoppfattelse, en storhetsvanvittig selvforstålse som gang på gang har litt avslørt, skriver avisen på kommentarplass.

Gaustad forteller at det er flere av ungdommene som har brukt huset som protest mot foreldrene:

- Selv om man kommer fra velstående familier, så er det mange som blir dratt fra velstand og rikdom, og ser negative sider ved det. Dette kan for eksempel være ungdommer som demonstrerer mot foreldrene sine.

Da politiet gikk inn i Ungdomshuset fant de flere våpen, blant annet en hjemmelaget flammekaster:

- Dette er snakk om den ekstreme siden. De føler at det er deres hus, og politiet brukte vold mot dem for å få dem ut. Det er en slags øye for øye tankegang, sier Gaustad, som mener at miljøet har blitt mindre voldelig de siste årene fordi politiet har slått hardt ned på bråkmakere.

DEMONSTRASJONENE det siste døgnet i København har ført til at 206 personer er arrestert, og de fleste butikkene på Nørrebro har vært nødt til å holde stengt i dag på grunn av skadene.

Men Ungdomshuset tar ikke ansvar for demonstrasjonene:

- Vi kan ikke tvinge folk til å reagere på en spesiell måte, sier Bitte.

Samtidig vil hun ikke kritisere demonstrantene, som blant annet skal ha kastet stein på brannmannskaper som rykket ut for å slukke branner i forbindelse med demonstrasjonene:

- Nei, jeg vil ikke dømme folk ut ifra hvordan de reagerer.

Det vil derimot Weekendavisen, som har liten forståelse for en eventuell sympati med demonstrantene:

- Dersom unge i betongforstedene fikk tilsvarende innskytelser om å ta seg til rette ville det ikke gå mange minutter før de satt i arresten. Nasjonen ville ikke diskutere hvordan man på best måte kunne imøtekomme de voldelige unge, ingen borgere ville danne fond og støttegrupper, ingen politikere ville «forhandle» med voldsmennene. Diskusjonene ville handlet om hva som hadde gått galt i oppdragelsen, spør avisen på kommentarplass.

HER HJEMME hadde vi den siste store voldelige demonstrasjonen i 2003, da radikale ungdommer angrep rådhuset i Oslo i forbindelse med et bystyremøte.

Aksjonen var en protest mot Oslo kommunes salg av Blitz-huset, et salg som innebar at en ny eier ville kunne kaste ut ungdommene fra bygget. Flere hundre demonstranter deltok i aksjonen, hvor det blant annet ble kastet maling, stokker og is mot politiet. Demonstrasjonen endte med at politiet brukte tåregass mot demonstrantene, og bortsett fra en knust rute i døra til rådhuset var skadene små. Likevel var aksjonen såpass omstridt at Blitzmiljøet mistet mye støtte, både politisk, og blant innbyggere i Oslo.

Men Ungdomshuset forteller at de opplever å få mye støtte:

- Det har vært folk her fra både Sverige, Tyskland og Norge, og vi har registrert støttedemonstrasjoner i seks byer. I tillegg har vi fått epost fra Polen. Dette støttes av den tyske avisen Spiegel, som forteller om støttedemonstrasjoner i Hamburg og Hannover.

I dag fortsetter demonstrasjonene i København. Ifølge nettstedet Motkraft.dk, som drives av personer som sympatiserer med demonstrasjonene, er det en rekke forskjellige grupperinger som deltar i aksjonene. En av dem er «Aktionsgruppen for Frustrerede Københavnere». De har okkupert partihovedkvarteret til Socialdemokraterne, og sier de ikke vil forlate bygget før konflikten har fått en «akseptabel løsning», skriver Politiken. Avisen skriver også at politifolk fra hele Danmark fraktes inn til hovedstaden for å forberede seg på det som kan bli en lang helg, både for demonstranter, politi og innbyggere i København.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ORGANISERT: Demonstrantenes aksjoner har vært nøye planlagt i lang tid.
LYNAKSJON: Politiet aksjonerte lynraskt klokken 07 torsdag morgen. Her ser vi politistyrker fire seg fra helikopter ned til taket på Ungdomshuset.
FORSTERKNINGER: Politiet har hentet inn forsterkninger fra flere steder i Danmark.
KRITISK: Weekendavisen er kritiske til ungdommenes aksjoner.
<B>DEMONSTRASJONSHELG:</B> Politiet frykter nye demonstrasjoner i løpet av helgen.
SAMMENSATT: Miljøet på Ungdomshuset har vært satt sammen av folk fra mange sosiale lag. Det siste døgnet har ungdommene kjempet etter at de mistet tilholdsstedet sitt.
ØDELEGGELSER: Gatene i Nørrebro har fått store ødeleggelser iløpet av natten.