SAMVITTIGHETSKONFLIKT: Det er ikke vanskelig å nevne eksempler på konflikter som kan oppstå når ansatte opplever at de av samvittighetsgrunner ikke kan utføre oppgaver som følger med jobben. Foto: NTB SCANPIX
SAMVITTIGHETSKONFLIKT: Det er ikke vanskelig å nevne eksempler på konflikter som kan oppstå når ansatte opplever at de av samvittighetsgrunner ikke kan utføre oppgaver som følger med jobben. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Hva gjør du når du blir pålagt en oppgave som strider mot din samvittighet?

Valgets kval i arbeidslivet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Du bør lytte til din samvittighet». Mange vil nok umiddelbart kunne slutte seg til den oppfordringen. Mange har kanskje også oppfordret sine barn til å gjøre nettopp det. Men hva vil det si å lytte til sin samvittighet?

Hva om det innebærer at du ikke kan utføre arbeidsoppgaver du er pålagt å utføre? Hva om det innebærer at du ikke kan holde deg innenfor lovverket? Ja, hva om det krenker andre mennesker? Bør du fortsatt lytte til din samvittighet?

Jeg har tidligere skrevet om abortmotstanderen Børre Knudsen i denne spalten. Jeg er ikke i tvil om at han lyttet til sin samvittighet - og jeg er heller ikke i tvil om at han ble imøtegått av mennesker som også lyttet til sin samvittighet. Selv om oppfordringen om å lytte til sin samvittighet umiddelbart virker både klok og overbevisende, representerer ikke oppfordringen nødvendigvis løsningen på en konflikt. Den kan like gjerne være innledningen til en konflikt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn