Hva gjør du når du blir pålagt en oppgave som strider mot din samvittighet?

Valgets kval i arbeidslivet.

SAMVITTIGHETSKONFLIKT: Det er ikke vanskelig å nevne eksempler på konflikter som kan oppstå når ansatte opplever at de av samvittighetsgrunner ikke kan utføre oppgaver som følger med jobben. Foto: NTB SCANPIX
SAMVITTIGHETSKONFLIKT: Det er ikke vanskelig å nevne eksempler på konflikter som kan oppstå når ansatte opplever at de av samvittighetsgrunner ikke kan utføre oppgaver som følger med jobben. Foto: NTB SCANPIXVis mer

«Du bør lytte til din samvittighet». Mange vil nok umiddelbart kunne slutte seg til den oppfordringen. Mange har kanskje også oppfordret sine barn til å gjøre nettopp det. Men hva vil det si å lytte til sin samvittighet?

Hva om det innebærer at du ikke kan utføre arbeidsoppgaver du er pålagt å utføre? Hva om det innebærer at du ikke kan holde deg innenfor lovverket? Ja, hva om det krenker andre mennesker? Bør du fortsatt lytte til din samvittighet?

Jeg har tidligere skrevet om abortmotstanderen Børre Knudsen i denne spalten. Jeg er ikke i tvil om at han lyttet til sin samvittighet - og jeg er heller ikke i tvil om at han ble imøtegått av mennesker som også lyttet til sin samvittighet. Selv om oppfordringen om å lytte til sin samvittighet umiddelbart virker både klok og overbevisende, representerer ikke oppfordringen nødvendigvis løsningen på en konflikt. Den kan like gjerne være innledningen til en konflikt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.