Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Hva sier sexfantasiene våre om oss?

Hver uke svarer Magasinets ekspertpanel på spørsmål som angår deg og meg. Denne uka spør vi sexforsker Bente Træen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De seksuelle fantasiene speiler våre seksuelle preferanser. De handler gjerne om noe vi har opplevd, noe vi ikke har opplevd, men kunne ønske å oppleve, og noe som tenner oss, men som vi ikke ønsker å oppleve i virkeligheten. Seksuelle fantasier er svært stabile hos voksne individer når de først er etablert, og innenfor en gitt kultur er det de samme temaene de fleste fantaserer om. Vanlige tema for de som lever i faste parforhold er sex på steder og måter de ikke vanligvis ikke har sex, for eksempel på steder de kan bli oppdaget. Mange fantaserer om sex med en annen enn sin faste partner, eller trekant med partner og en annen mann/kvinne.

Har alle mennesker seksuelle fantasier?

- De fleste seksuelt aktive mennesker har det, fordi fantasier er del av det som kalles en lyst-tenning-sex-syklus. Fantasiene inngår som en fase i det å kjenne lyst og kåthet, og å utfolde denne i seksuelle handlinger. Det er sannsynligvis en kjønnsforskjell i at menn nok er mer tilbøyelig til å produsere seksuelle fantasier for å bli tent, mens kvinner fantaserer når de allerede er tente. Men her er det stor individuell variasjon.

Fantaserer kvinner eller menn mest?

- Hvem som fantaserer mest av kjønnene er ikke påvist, men det er nok en kvalitativ forskjell her. Menn tenderer til å fantasere om seksuelle handlinger, mens kvinner ofte fantaserer om en bestemt person, situasjon og handling. Kvinner er generelt mer fokusert på forholdet, mens menn oftere fokuserer på handlinger. Også her er det stor individuell variasjon, på tvers av kjønn.

Hvorfor har noen fantasier om handlinger de avskyr i virkeligheten, for eksempel voldtekt?

- Det er uvanlig å fantasere om å bli utsatt for en overfallsvoldtekt. Dette er en uheldig myte. Det noen kan fantasere om, er å bli «tatt med storm» - at en helt bestemt person skal ville ha dem så sterkt at de bare går rett på sak og tar seg til rette. Dette handler ofte om det å hengi seg til seksuelle følelser. Å «gi fra seg» ansvar og kontroll og bare hengi seg til nytelsen er noe mange kan synes er vanskelig, kanskje på grunn av skyld eller skam. Da får slike fantasier en bestemt funksjon.

Hvorfor har noen fetisjbaserte fantasier - f. eks. om lakk og lær, tjenestepikekostymer og liknende?

- En fetisj er et objekt, handling eller situasjon som gir spesielt sterk tenning, men som ikke nødvendigvis er åpenbart knyttet til kropp eller sex. Lakk og lær er imidlertid sterkt assosiert til hud, og samtidig til dimensjoner av samhandling knyttet til dominans og underkastelse. Slike plagg inngår da også ofte i sado-masochistiske rolleleker. Det samme gjelder ulike uniformer som forbindes omsorg- eller tjenerskap som sykepleieuniformer eller tjenestepikeantrekk, eller som symboliserer makt og autoritet, som politi- eller militæruniformer.

Hvor mange har bifile fantasier?

- I en spørreskjemaundersøkelse fra Oslo i 1997 oppga 31 prosent av kvinner og 12 prosent av menn at de fantaserte om sex med en person av samme kjønn som seg selv.

Betyr at man har bifile fantasier at man er bifil, lesbisk eller homofil?

- Nei. I Oslostudien fra 1997 oppga 8 prosent av mennene og 7 prosent av kvinnene at de hadde hatt homosex. Homoseksuell erfaring er i visse lag av befolkningen en del av mangfoldet i heteroseksualiteten. I 2002 spurte man i Folkehelseinstituttets seksualvaneundersøkelse om hva man regnet som sin seksuelle orientering, og om de hadde hatt sex med noen av samme kjønn. I alt 93 prosent av befolkningen sa de regnet seg som helt heteroseksuelle. Av de 11-12 prosent som oppga at de hadde homoseksuell erfaring, regnet 66 prosent seg som helt heteroseksuelle. Dette er et tegn på at homoseksuell erfaring er en del av det heteroseksuelle mangfoldet. Noe av forklaringen kan være at trekantfantasier er en av de vanligste mannlige heteroseksuelle fantasiene. Seksuelle fantasier har sterke islett av det underbevisste.

Kan fantasier tolkes slik drømmer kan?

- Det er stor forskjell på det å i våken, bevisst tilstand fantasere om noe, og det å drømme. Fantasier er for de fleste noe de bevisst og frivillig hengir seg til, og opplever som positivt. På samme tid kan fantasier til en viss grad også speile ubevisste prosesser. Det er mulig at fantasiene til en viss grad speiler sider ved oss selv vi ikke er klar over eller vil vedkjenne oss. Men oftest speiler de velintegrerte sider ved vår seksualitet med hensyn til hvilken erfaring og personlighet vi har.

Kan man si visse ting om et menneskes personlighet og psykologi ut fra bestemte seksuelle fantasier? Sier det for eksempel noe om en manns personlighet at han fantaserer om uberørte ungjenter?

- Om en voksen manns foretrukne fantasi er å ha sex med en ung jente som ikke har debutert seksuelt, kan man nok spørre hvor godt skrudd sammen han er. Imidlertid er det nok ikke uvanlig at voksne menn fantaserer om å være den «første og beste» for ei jente. Det handler ikke nødvendigvis om et reelt ønske, men om makt og potens, det å føle seg som den erfarne og «sterke».

Når er det lov å snakke om seksuelle fantasier?

- Når du har et publikum som ønsker det velkommen. I etableringen av et parforhold søker vi jo å finne ut hva som er mulig og ikke. Man ønsker ikke å fremstå som avvikende, samtidig som det er viktig å formidle sine fantasier og ønsker. Derfor er det nok som oftest fantasier som involverer den utkårede som presenteres i denne fasen. Det er nok de som har brent seg på å fortelle om fantaserer som involverer andre eller uvanlige seksuelle handlinger, både i denne fasen og når forholdet er etablert.

Hva kjennetegner et sunt syn på seksuelle drømmer? - At man klarer å skille mellom fantasi og virkelighet. Dernest kan man jo også forsøke å se nærmere på fantasien, finne dens opphav og gjøre seg til venns med den. ■

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!