LIVLIG: På Cafe Tehroon er det livlig venninnetreff rundt det ene bordet, et par holder hender ved det neste, her er studenter og dagdrivere, kunstnere og folk som bare har sneket seg ut i lunsjpausen, en venninnegjeng feirer at en av dem har fått ny nese. Nesten alle har fargerike drinker. Foto: Mette Randem
LIVLIG: På Cafe Tehroon er det livlig venninnetreff rundt det ene bordet, et par holder hender ved det neste, her er studenter og dagdrivere, kunstnere og folk som bare har sneket seg ut i lunsjpausen, en venninnegjeng feirer at en av dem har fått ny nese. Nesten alle har fargerike drinker. Foto: Mette RandemVis mer

Det beste jeg vet

Hva skal du drikke hvis du ikke drikker?

Iranerne er sosiale folk som nekter å oppgi sin kafekultur bare fordi myndighetne har kødda til menyen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hva med en drink? Ville du skvette til om en servitør stilte deg det spørsmålet? Neppe. Ikke hjemme i Norge i hvert fall. Men i Iran er dette et slikt spørsmål som vanligvis hviskes i mørke bakgater, eller stilles i hjemmets trygghet, langt unna nysgjerrige, fordømmende eller arresterende fremmede.

Og her sitter jeg, på Tehroon Cafe, midt i hovedstaden Teheran. Derfor støkker det i meg. En drink? Her? Hvor den fryktede Revolusjonsgarden kan komme på besøk hvert sekund?

Offisielt har Iran hatt alkoholforbud siden 1979, og selv om det er mange som drikker alkohol likevel, er det ingen som gjør det ute blant folk. Men ute blant folk må man jo være, om man skal møte venner, gå på date, komme seg vekk fra familien, skravle og slå i hjel tid. Iranerne er sosiale folk som nekter å oppgi sin kafékultur bare fordi myndighetene har kødda til menyen. Og drikke må man også, spesielt i et land der somrene er brennhete og nesten eviglange.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement, Du belastes kun 19 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn